Sunday, July 28, 2013

Raya di mana tahun ni ?

Salam Ramadhan :)

Jenuh aku cari tajuk seswei nak letak last2 tibai jelah tajuk kt atas tu haaaaa

Maklumlah perut tengah ketat jadi emosi agak keliru gittew ;P tengah download movie ni..sesambil tu mehlah share cerita mak harraz serba sedikit ;)

Persiapan raya korang dah ready kah? aku biasa-biasa jer..baju kurung dah beli.kt jakel last week..amik yg ready made jew...kot bertembung pakai sama dgn org matiii laaaa huahuahuaa nnt kitew buat tak nampaklah yewww kalau baju kita boria :P .hentam amik kaler grey huhu..baju melayu ank dgn suami pun belum beli lg...minggu depanlah kot kita g cari.

Tadi pulak cikngah ajak g Paradigm Mall..oleh itu jom lah kiteee ..


Bukan aku yg shopping..cuma temankan cikngah shopping utk baby naqiyya :) omelll omelll baju kt H&M nih..lagi-lagi time 'deal' fuhh bestlah harga dia letak! murahhh! jadi kena pandai cari dan pilih..



Cikngah belanja maklong shawl ni :)
sukeeeee!! ni aku rasa tak sempat raya dah pakai jugakkk ni kanggg hehe

Berbalik soalan tajuk aku tu..tahun ni kami raya kat Perak nunnnn di Gelok,Lenggong Perak.
terujaaaa sgt nak balik kampungku itu.
In Sya Allah 6 atau 7hb bertolak lah kami ramai2 ke kampung..balik kali ni bwk kete memasing.
mak+ayah+acu - satu kete
cikngah+suami+baby - satu kete
mamyharraz+babaharraz+harraz - satu kete

hoyeyyy :)

senang naik kenderaan sendiri.mudah nak bergerak ke sana sini :D


 Hujung minggu je aku memasak ;) ni menu hari sabtu sotong goreng tepung

Ni hasil setelah di goreng ;)
nyammm rangup!!
Menu berbuka tadi.
saja masak utk memeriahkan lauk kt rmh mak.
chicken buttermilk - rasa? sgtlah marveles lemak berkrim disukai ramai hewhew ker aku jer yg suka (?) tihehehehehe

Bila dihidang lauk pauk meriahhhh kemain ;)
sambal tumis udang petai menu wajib hari-hari..sebab kesukaan ayah dan semorang ;)
hari-hari mak masak sambal udang petai fresh2 sbb lauk perangat tak umphh hehe

mak memang hebat ..boleh sediakan lauk mcm2 ikut selera tekak anak2 dan suami..semoga aku boleh jadi sehebat emak iaitu boleh sediakan lauk pauk yg banyak mcmni :)



happy read ;)

Thursday, July 18, 2013

Ramadan yang ke .. (?)

Salam Ramadan korang ;)

sejak dua menjak ni jarang ada masa nak mengadap buat entry ohhh my i is rindu..kenkadang teringat di zaman aktif berblogging..ada je sekeping gambar kehmain gelabah nak masuk dlm entry ;P sekarang? dah berubah.. ketara perubahan itu...

namun, bukanlah aku nak stop terus-terusan berblog ni .. cuma tak berkesempatan luang masa kt sini buat masa sekarang..

tapiiii ada je kesempatan PASTI aku apdet ;)

Ok,bulan puasa kali ni takde gambar nak ditayang sebabnya jarangggggggggg aku memasak! hujung minggu je kot masuk dapo..tu pun takdelah menu gempak mana....huhuu..

Apple Pie versi mak harraz ;)

Setelah jamu mata kt IG kengkawan..maka,terpengaruhlah aku nak cuba buat apple pie ini..gigihlah mencari bahan dan resepi kerana hati meronta mahu BUAT!  akhirnya jadilah apple pie ni haaaa..oklah kan..ada gak benda yg aku masak bulan puasa nih ;P

Resepi apple pie ni mcm biasalah ai google jer sana sini - tgk hok mana senang dan simple resepi itulah aku ikut step by step ;)



 tofu lembut bersiram oysters sos

ada setengan panggil tofu jepun..alaaaa yg lembutttt sgt tu lembut mcm telo pun ya jugak..
dari pagi td dok berangan nak makan tofu nih....jadi,apalagi jom lah tunaikan keinginan kehendak sendiri.

simple jer -goreng tafu tu salutkan dgn tepung jagung
sos - cincang bwg putih-goreng-masukan oysters sos-rasakan perasa-tuang bancuhan tepung jagung.
siap.curah atas tofu yg dah digoreng ;)


tembikai ais in teh house ;P

ok kita stop disini dulu..aku nak g sambung tgk movie indonesia tajuk nenek gayung ;P hehehe..


happy read ;)

Thursday, July 11, 2013

salam ramadhan :)

Alhamdulillah bertemu kembali bulan yg mulia ini.Syukur.

Bulan puasa kali ni ada perubahan sikit..sebabnya suami kat PD,maka confirm dapo aku tak berasap..rumah mak dekat jomlah kita tumpang berbuka kt sana sambil rekues nak makan itu ini ;)

Dah makin tua ni aku makin malas nak snap pic..nak apdet blog lagilah ke lautttt..padahal hari pertama berbuka kemain meriah lauk mak masak..siap kerabu jantung bagai fuhhh heven hevennn :) takde versi gambar kita membayangkan ajer sudah kt sini ;P

Ok, hok ni green tea ice blended bukan menu di bulan ramadhan..tapau starbucks pandu lalu masa onthe the way ke PD
sehari sebelum masuk bulan ramadhan kami dua beranak ikut event suami kat PD ..ada BBQ dinner..agak formal majlis tu..tau jelah kalau dah masuk team abg-abg askar ni kena lah pandai-pandai seswei kan diri..lagi-lagi part nak beramah mesra dgn isteri depa tu ;)

Ai is ok je..buat biasa je..follow jer rentak depa sure keadaan menjadi terkawal =P



Dinner kt tepi pool fuhhhh sgt  mencabar keimanan bila anak haku dok berlari-lari riang tepi kolam tu..tahan suara je haku! nak snap pic pun kekok sbb risau mata memandang :")


video

Dah habis dinner boleh pulak budak kecik ni rekues nak makan tomyam..jomlah kita ke kedai siam mkn tomyam kt situ..ni lah masalahnya ank aku..sebab cerewet bab makan! time dinner td siap ada kambing golek , udang bakar ,ayam golek etc etc sikit pun dia tak pandang T___T nak jugak tomyammm..

ni aku try masukkan video taktaulah jadi ke tidak..huhu belasah jew.

ohhh lagi satu hari pertama bersahur sempatlah sahur bersama dgn suami sbb abg askar tu cuti sehari..hari ni dah masuk 2 hari puasa..tengoklah hujung minggu ni dia balik ke tak..kalau balik bolehlah berbuka sama-sama pulaks ;)

ok,selamat berpuasa ya korang.
:)

happy read ;)