Thursday, April 17, 2014

Pay Off !

Alhamdulillah , 9 tahun yg dinanti tiba juga.

Suatu masa dulu aku pernah pasang niat..kalau dah berkeluarga sendiri capai jer umur 30-an nak berenti keje..dan setelah dikira-kira masa yg aku plan nak resign keje loan kereta dah settle..

Perancangan Allah siapa yang tahu...aku resign keje awal dari waktu yg dirancang..dan masa tu loan kereta masih belum selesai..jenuh jugaklah nak setting baekkkkk punya perbelanjaan supaya tak membebankan suami.

Alhamdulillah,berkat sabar akhirnya rasmi aku putus kasih ,putus hubungan dgn Public Bank !
fuhhh legaaanya akuuuu rasa mcm lepaskan batu dibahu gittuww..

Buat masa ni pakai jer kete tu sampailah laki iols pencen.
esok dah pencen baru kita pikir tukar yg baru (kot) - insyaAllah jika ada rezeki ;)



Tidak mahu ada kaitan dgn bank lepas ni ...nak freedom..cukuplah dulu terikat dgn kredit kad , personal loan ,car loan..cukuplah tu cukup..semua tu aku dah merasa.

Sekarang ni bawa kereta proton wira tp terasa bawa mpv kaedahnya hikhok - haaaa gitulah perasaan bila dah tiada kaitan dgn bank lg .. esok-esok kalau ada rezeki nak buat loan baru biarlah suami yg handle ..aku tak mo dahhh..

becoz lebih baik iols fikirkan kehendak lain dari fikir berkaitan loan nih .

selamat tinggal Public Bank !

happy read ;)

Tuesday, April 15, 2014

kisah nenas

Minggu lepas aku dapat hadiah nenas daripada suami :P

Ok.fine.
bukanlah seprais ke apa ke tp nenas tu kwn dia bg ..tanam sendiri kot sbb semorang dpt sebijik sorang katanya....pastu dia pun bwk balik serah nenas yg besar kt aku yg teror sgt masak ni *tangandibahumatakeatas*

Panik aku tgk buah nenas tu koooo
relax
amik phone snap pic nenas apload kt IG ngan FB -_____________- well kebiasaanlah kan? tihehe


Ramailah kenkawan maya bagi idea masak itu ini.. kakcik seroja dan beberapa kwn bg sages suruh buat pajeri ohh my my itu my feveret..oklah apakata kita masak



Menjadi jugak pajeri iols setelah dibantu kuasa google.
Tapi taklah aku ngikut resepi tu bulat-bulat..sebabnya bahan yg ada ni ala kadar jer

meh nak share resepi pajeri mamyharraz

Bahan-bahan:
  • Nenas
  • serbuk kari - bancuh
  • kerisik - beli je kt kedai
  • santan 
  • bunga lawang ,cengkih,pelaga
  • kulit kayu manis
  • halia -hiris
  • bwg nerah-hiris
  • bwg putih-hiris
  • gula merah
cara-cara:
  • tumis benda hiris sampai naik bau masukan bunga lawang cengkih pelaga kayu manis
  • masukkan pes kari dgn kerisik
  • masukan santan seruk perasa dan gula merah
  • masukan nenas kacau sampai masak.siap.


Esoknya pula masak resepi lain pulak berunsurkan nenas hehe

Ingatkan masak lemak ni susah nak buat..rupanya senang jeeee

Blender takde jadi gigih aku tumbuk bahan-bahan ini
  • cili padi
  • bawang merah
  • kunyit hidup
dua bahan ni stanby kan jer
  • serai-dititik
  • asam keping
  • santan
  • ikan masin talang
  • nenas potong ikut sukati
Masukan bahan yg ditumbuk dlm periuk - masukkan santan - kacau - mskkan serai dan asam keping-kacau masukan nenas dan ikan masin- kacau jgn bg pecah minyak-perasakan -siap ;) 


Masak lemak nenas bersama ikan masin talang ;)

Baki nenas masih ada ..tengoklah nnt menu apa pula nak masak hehe..


happy read ;)

Friday, April 11, 2014

Padah Televenola

Be  Carefull with my Heart -
Tamat dah siaran minggu lepas drama philiphine nih..

Jangan tak tau menangis aku depan tv tgk last episod tu huhuu anak pun pelik dgn kegilaan mak dia menonton telenovela sampai begitu sekali ekpresi meresap T___T

BCWMH ni bukanlah televenola pertama yg aku ikut..sebelum ni sejak dari zaman ank dara mmg aku sukaaa melampau kalau ada siaran episod drama dr philiphine nih..ada kesempatan wajib followlah.

 ..mmm camna nak citer eh..stori line drama diorg ni ada satu roh yg dapat meresap dlm jiwa kita bila menonton !kalau watak jahat tuu mmg jahat sampai ketulang hitam..bila part kekeluargaan tu alahaiii penuh dgn kasih sayang ~ me loikee

Setiap inci perjalanan story line diorg details sgt di dramakan..ohhh myyy best tauu ;)


Susah nak menten supaya aku dapat tgk setiap episod angkara berebut tv dgn anak T____T
Syukur aku dapat idea - jam 3pm-4pm  aku bagi homework colouring utk harraz buat hehe harraz ok jer dia bab suruh buat homework setakat ni mmg tak liat hehe saja bg colouring sbb kalau buat homework biasa mmg aku tak boleh tumpu ajar dia tihehehe ank colour mak layan drama sesekali bg chance apasalahnya ..

Nampak gaya petangku lepas ni sunyilah sbb ketiadaan maya yg comel , sir chief yg macho dan geng yg lain-lain tu..ohh myy sedihhnyaaa...bila teringat jer kemesraan ke family-an dalam drama ni mauu aku menitis air mata..over sgt ko nih mami..huhu

semua nih ekspresi padah menonton telenovela -_____-

iloveu Be carefull with my Heart !


happy read ;)

Monday, April 7, 2014

Tampil Anggun Dengan Baju Muslimah

Salam kasih sayang semua ;)
(sponsered post)

Menjadi suri rumah , mengejar masa setiap detik adalah rutin harian..bergegas sana sini mengejar jadual..maka, pentinglah kena ada pakaian yg selesa untuk dipakai.Pilihan sy sudah semestinya yg menutup aurat.
Siapa pun kita itu bukan penghalang untuk memakai tops/baju cantik-cantik dan penting menjaga aurat kita sebagai wanita muslimah.

Sekarang shopping hanya dihujung jari klik jer website baju muslimah terus rambang mata nak pilih mana satu tops /baju idaman hati ! harga yang berpatutan , murah , malah berkualiti pulak tu amboiii rambang mata dibuatnya bila klik website online shopping Malaysia. Syukur ada website online , ini sangat memudahkan orang seperti saya yg duduk kawasan pendalaman jauh dari shopping kompleks.Hanya klik dan pilih , bankin wang , esok dah boleh terima parcel depan rumah.Menarik sangat :)

Di bawah ni antara pilihan yang membuatkan sy rambang mata !
Cantik-cantik koleksi yang ada dilaman web Zalora Malaysia.


Manjakan jari klik dan shopping dilaman web Zalora Malaysia pasti gembirakan hati seseorang yg suka kan online shopping seperti saya ;)


Memakai hijab bukan penghalang utk kita tampil bergaya lawa.Yang penting sesuaikan fesyen mengikut keselesaan dan menutup aurat .Pilihan tops yang ada ini boleh digaya dan suai padankan dgn palazo atau skirt labuh dimana boleh dapatkan di Zalora online shopping Malaysia ! 





Alasan tiada masa ke shopping kompleks itu tidak benar ! Klik saja utk memudahkan urusan pembelian yg tepat  , pantas dan berkualiti dari online shopping Zalora Malaysia !

Selamat membeli belah melalui talian maya  ;)

happy read ;)

Wednesday, April 2, 2014

Rak

Rak ronnskar nih dah lama target nak beli..asyikkk bertangguh..alasan biasalaa pikir camana nak sumbat dlm kete..tak kan nak tunggu beli van baru nak beli benda alah rak ni kan -_____-

Jadi,dgn bijaknya aku g beli masa keluar dgn cikngah dan mak ;P
berpeluh gaklah dr ikea nak menyumbat masuk dlm wira erobek ayah ..masa keluar tu guna kete ayah huhu
apa nak buat benda pun dah beli.

cara masukkan terlentangkan kusi depan julurkan kebelakang paham?
takpaham wasap ahkak nnt ahkak terangkan -_________-


Konon dah duduk menyewa tak nak beli apa2 dah...nak guna jer apa yg ada..tp banggg jgn percaya sgtlah kata-kata adinda tu yer ;P selagi makhluk lain dok cipta mcm2 selagi tulah keinginan manusia berkehendakkan tak kiralah benda sekecik zarah ponnnn gittuwww ;P

waktu bawak balik benda alah rak ni dari KL ke PD muke ketatttt jer abg sarjan huhu tp kakak sarjan ada kesah? hehehe apapun tq yer bangg sudi pasangkan rak ni ;)

rak ni panjang...hat aku snap sekerat jer ni.
ikutkan display kt ikea benda alah ni letak dlm bilik air tak pun tepi bilik air gituu...tp dah aku beli sukati akulah nak letak benda alah ni ceruk mana ponn gituuu ;)

 pendek citer kalau masuk ikea - aim nak beli sesuatu pun bermula ;)


happy read ;)

Saturday, March 22, 2014

Daftar darjah satu Harraz

Alhamdulillah urusan utk mendaftar kemasukan darjah satu utk harraz dah buat.
Kami daftarkan anak kt sekolah kebangsaan teluk kemang.Ogos ni baru tau sekolah mana harraz akan ditempatkan..tak kisahlah sekolah area mana pun..nnt mami yg hantar dan ambil awk ;)

Dokumen yg perlu disediakan ialah

  1. surat beranak asal
  2. satu salinan surat beranak
  3. salinan kad pengenalan ibu dan ayah
  4. salinan surat nikah ibuayah
  5. bil api air terkini
  6. setem 60 sen dua keping
  7. sampul surat 2 keping - saiz biasa
Lengkap dokumen semua tu boleh terus ke Pejabat sekolah ambil borang , isikan terus submit .

Alhamdulillah lega bila dah daftar..kalau tidak sebelum ni mcm tak lena tido dibuatnya hehe..



alahaiii dah besar anak aku..
rasa macam baru jer aku menonggeng kemabukan mengandungkan awak anakku..walau dah 6 tahun berlalu sampai sekarang mami tak boleh bau sabun TROJAN !! boleh demam kalau terhidu sabun tu huhu betapa hebat penangan mabuk mengandungkan harraz :P

Semoga Harraz anak soleh mami baba belajar pandai-pandai sampai kemenara gading.amenn.


happy read ;)

Thursday, March 20, 2014

PD mcmmana?

Alhamdulillah diam tak diam dah 3 bulan lebih menetap kt PD
Dalam meroyan tak suka duduk sini berjaya gak aku tempuh waktu sukar itu..bangga dgn diri sendiri dapat harungi dgn sabar ;)

Ingat semudah tu je aku pindah ke PD ni? no no no...ingat lg masa baru masuk rmh sewa nih menangis jer keje aku..pandang je muka laki menangissss mintak lempang simpati huhu bayangkanlah selama hidup 32 tahun (skrg dah 33) tak pernah berpisah dgn parents..tetiba berjauhan dgn diorg...sedihnya lahaiii...

sampaikan nak masuk dapo tak daya
tgk minyak sedih
tgk bawang sedih
tgk tepung sedih
tgk spagheti sedih

nak angkat sudip jgn citerlaaa mmg aku tak sentuh brg dapo huhuu

ohoiiii mmg saiko lah aku waktu tu..
punca aku sedih tgk segala bwg minyak tepung spagheti tu terus teringat kt mak adik2 ayah biasa kalau ptg2 mak buat cucur takpun aku masak spagheti..kang adik2 ,ayah mak dtg makan kt rmh aku :"( huwaaa masa tu terus aku jd fobia tgk barang dapo

Setelah di nasihatkan semorang (family) aku pun akur...diorg pun bg sokongan..kalau aku tak turun KL ..diorg yg datang PD melawat aku..masak-masak..berkelah-kelah..shoping2 kt kedai RM2 ..lama-lama terus aku ok..

dan harraz pun dah mula sekolah,mengaji ..aktiviti aku jd padat..terus aku lupa nak kememeng tak tentu pasal.Alhamdulillah keadaan back to normal :D


sandwish .
gamba kelmarin nih..ank g school,suami dah g kem aku pun layanlah tekak sendiri ;)

 Bila dah boleh masak ni kira oklah aku ni hehe
sambal telur puyuh bersama kentang
semua bahan mak bagi sebelum aku balik PD haritu ..segala cili blend semua mak yg bekalkan :") #iloveumak
Sambal tumis petai ikan bilis.
menu hat ni pun baru jer menuntut dgn mak..kalau tidak sebelum ni tau melantak je kan?..haa dah duduk jauh ni pepandailah..rasa mmg umph lah hehe resepi maklah katekannn ;)

 Selain urus mengurus rumah ..jd guru tuiesyen utk ank tu wajiblah kann..biasa homework harraz siapkan jam 3pm -4.30pm - setiap hari waktu yg sama.
sambil tengok2 kan dia buat homework aku curi2 tgk drama be carefull with my heart kt tv3 hehe
Petang biasa harraz main basikal depan rmh..tak pun main sepak2 bola..aku pantau sambil baca buku...kalau aku rajin kami berdua beranak g makan kopok lekor ,minum coconut shake kt tepi pantai teluk kemang.jarak pantai dr rmh dalam 5 minit naik kereta..kalau berjalan kaki mau patah gak pinggang nak daki bukit tu huhu..

Lepas maghrib hantar harraz mengaji ..selalu aku akan stanby maghrib awal..habis je azan solat.pastu cepat2 hantar dia mengaji rmh pakyob..kang lambat sampai lambat turn dia .. siap mengaji - biasa baba ajak mkn..kang dah kenyang terus harraz tido..paling lewat skrg dia tido kol 10pm..

Alhamdulillah sejak duduk PD harraz dah lupakan tab ,ipad,laptop,pc dan semua gajet yg satu masa dulu kalau takde boleh meroyan dibuatnya huhu..syukur juga kt sini line internet susah nak coverage..kalau ada pun nyawa2 ikan..

apapun aku happy dgn keadaan sekarang.
:)

happy read ;)