Sunday, July 26, 2015

Cameron Highlands 2015

Cameron Highlands ;

Walau berkali-kali naik ke puncak jalanmu berbengkang bengkok tp entah kenapa tak pernah serik nak ulang datang.Ada je jln baru naik ke puncak tp tetap degil ikut jn bengkang bengkok yg peningkan kepala hotak nih lol.

Tol dari jln duta ke tol tapah - RM19.40 - return RM38.80

Sebab utama ikut jln lama ke cameron nak bertemu air terjun lata iskandar ni ;)
Jamu mata hirup udara nyaman - Subhanallah- indah ciptaanNya.

 Anak bujang yang tak banyak kisah..bawaklah ke gunung ke laut ke udara kemana saja dia okey jee

Boh plantations sg. palas tempat wajib dtg! kali ni naik kesini tak mkn scone sbb nak try kt tempat lain..minum teh mkn sandwish , kek strawbery pastu bergambar-lawat kilang teh utk aktiviti kt boh plantations.

 manja sangat niii.

KHM strawbery farm - lokasi kampung sedia - dari brinchang nampak je kuil kedepan sikit masuk kiri betul2 sebelah padang golf - jalan terus je kedalam sampai jumpa sign board tulis kampung sedia.

farm org melayu - dpt makan tanpa was was


Set scone - RM15
gebu gebas scone ni sedap yang penting murah! kat tempat lain tak dapat harga camni.

so;
tolong wajibkan dtg KHM farm okey ;)


scroll ig nampak elfira loy dtg cameron mkn aiskrim kt opah farm - apalagi menyibuklah mak harraz nak dtg opah strawberry farm mkn aiskrim pastu snap gamba sebijik pose elfira lol ;P

harga aiskrim strawberry RM3

Masuk pasar kita jamu mata -tgk limau geram tgk sayur geram tgk strawberry geram! - semua ko geram cer tgk dompet ada tak rasa geram lol

jangan hairan tgk muka ank bujang tu - paksa rela je nyeee ponnn huhu
beli je - terus paksa apaknye snap gamba kiteee
kalau tak beli malulah kt tuan kedai nak posing begitu je kannn

Cameron Valley tea house .
View kat sini ohsem!
rugilah kalau tak pose sebarang dua ✌
Masala teh - RM4.50
Menikmati pemandangan indah sambil hirup teh masala ohh my rindu cameron!

anak beranak ni rajin turun kebawah nak pegang daun teh..mak harraz cuma dpt tgk je tak kuasa aihh nak turun kebawah ..mak hanya mampu snap dr jauh je ✌
Dapat percutian yg singkat ni dah cukup utk cover kekurangan yang ada..siapa yg tak ada masalah? Siapa yg sentiasa gembira setiap masa kannn
pokoknya pandai-pandailah cari inasiatif utk gembirakan diri sendiri ✌

Teknologi canggih semua pun hujung jari aku pun gatal aje apdet gamba itu ini..bg tukang tgk tu tgk jelah tanpa perasaan negatif k ..masalahnya boleh ke org tgk je tanpa perasaan negatif tu?

ber blog ni pun dpt income
berbisnes shakelee juga pendapatan sampingan aku..walau tak aktif syukur ada je kastemer .. campur dgn job dari doktor alhamdulillah ada je income masuk setiap bulan jadi apalagi jom calaqisha jom ruccimodish lol

Hidup ni jgn stress nikmati jeeee walau ia pahit sepahit hempedu jgn stress2 k ✌



Saturday, July 18, 2015

HARI RAYA 2015

Salam aidil fitri :)

Alhamdulillah masih diberi kesempatan  dari Allah s.w.t utk menyambut hari raya.Syukur.
Tahun ni baju raya mak harraz kemain berpasang-pasang mentang-mentang duduk kt PD tak de shopping kompleks ...dtg je kolumpo nampak je sale time tulah segala duit tabungan lauk aku perabih buat shopping baju lol



 Berkumpul kat rumah mak ayah .. lepas tu masing-masing ambik haluan keutara ke selatan ;)

Semoga ayah dan mak diberikan kesihatan yang baik utk kami titi masa tua bersama-sama..sayang mak ayah
Tema keluarga akak hentam saja labuuu hehe takde tema wajib..apaknya ulang je baju melayu sampai lunyai .. harraz pulak pakai dr sponser hehe maknya harraz haruslah trend terkini lol :P

Last iftar kat mahbub bangsar restoran kesukaan ayahmak.. anakmenantucucu i follow jer ;)
terima kasih ayah sudi belanja kami semua ;)

Kenyang je lepas iftar tu sambung jalan kat jln tar .. kalau tak sesak bukan jln tar di mlm rayalah kann..redah ajer sambil senyum berdukung anak dan seret ank bujang haku yg dah strart meragam huhu fun fun lol


Konon nak teman mak beli tudung tp biasalah oiii semua tak berkenan tula haii mak last2 tanya ariani bukak tak ? huhu dah jam 12pm mana bukak..

jangan balik tangan kosong org kata..dapatlah beli keronsang ..
Penat berdiri duduklah mak ditgh kota raya..sambil riba ank menunggu apknya pick-up kami kt tepi jln..
buatnya ada org snap haku masuk dlm youtube matiklaaa huhu

ini kisah ringkas mami harraz kali ini.
semoga ada apdet lg lain kali daaa


happy read ;)

Thursday, January 1, 2015

Ipoh

Salam 2015 ;)
3 hari 2 malam di Ipoh penuh memori indah..
Sebenarnya ke Ipoh ni kami teman baba outstation..kira2 ni sambil menyelam minum air :)

Pembukaan tahun baru ni jom mami dan harraz bawak jalan-jalan ke Ipoh jomm

Art street ni ada dalam area bandar lama ipoh ..mudah jer nak cari..bila masuk jer road old town ipoh korang drive ler slow sambil mata tu intai ke dinding lama deretan kedai.dah nampak satu dua lukisan konfem korang akan jumpa berpuluh lukisan dinding kat belakang kedai2 lama tu haaaa tunggu apa lagi posing lewww ;)


kalau pemilik ipone ke kamera godang ke pasti lg lawalah hasil gamba..
iols tangkap guna samsung s3 yg bateri ala2 kong ni pun kira alhamdulillah gambar nye..oklah kan ..
gamba dua beranak tu set timer jer ..letak fon kt tong sampah kendian mak berlari peluk anak dan posing lol
 olololoooo share makanan tu yer banggg ;)
 tolakkkk cepatttt ;)
 jom abg bawak atok round kampung ;P

 terjumpa pulak big hero ;P *sep sep lalalalaaa*

alahai anak aku ni kalau senyum mmg suka gituh maaf kan je laaa..

dah penat posing sana sini kat dinding .. nak cari ais kepal konon basah kan tekak..syukur walau tanpa gps dan tanpa baba mami dan harraz tak sesat kat ipoh.. cari jalan pun melalui google..senang jumpa.

kat IG  gambar ais kepal saja mengundang terliur sebab tulah gigih mencari..mula baca direction kt ig yg dah pernah sampai mmg haku pening !
kejap ckp kt plan B kejap org ni ckp kt sekeping koh heng kong baca lg komen kt bits n bobs so korang baca apa yg aku taip ni pening tak ? LOL

ok jangan pening.

sat lg aku citer mana lokasinya k ;P



ok, pic harraz dan kek ialah di restoran Plan B
nampak tak perkataan bits&bobs tulisan warna warni tu ? haaa situ lah kedai ais kepal tu..
maknanya kedai ais kepal tu berhadapan restoran plan B ada paham ?

Nak kesini senang jer .bangunan ni ada dekat area little india Ipoh.
sapa ada gps lg mudah keje .kot kalau takde gps mcm aku ni korang tuju jer jln old town ipoh konfem jumpalah. sbb old town ipoh tak besar mana punn..

gigih tau aku meg explain jam 1 pagi ni sbb bg paham hihuu tak paham jugak tak taulah dennn..

kecewa tetiba hari yg datang kedai tu close.
tanya kat staff plan B mmg bits&bobs tutup hari rabu ke ? staff tu jawab entahhhh fine jawapan dia bg mmg gojes *matakeatastangandidada*

Syukur masih ada esok di Ipoh ;)



Akhirnya dapat juga merasa ais kepal :)
sila baca arahan kt papan putih tu..patutlah staff plan B nak tak nak jer jawabnya..rupanya ice ball ni dilarang bawak ke area diorang huhu
 mami amik perisa gula melaka+laici RM3
 cuaca panas dapat hirup ais kepal whuaaa mmg best ;)
 Dah datang ipoh jangan lupa try k k k ;)
Ada rezeki nnt nak datang Ipoh lagi itu janji baba utk mami dan harraz :D
I Love Ipoh :)

happy read ;)

Saturday, August 30, 2014

Kota Kinabalu Sabah - Ranau

Salam bertemu kembali :)

Amboiii lama sungguh tak berbual-bual dan kongsi cerita kat blog mamyharraz ni ..rindu!
Dah lama tak mengadap laptop..sekali dah hadap meh nak lambakkan cerita percutian aku,suami,anak dan mak mertua ke Ranau,Kundasang Sabah ;)

Lepas raya kelmarin suami bawak balik Labuan . Dekat sebulanlah kami kat Pulau Labuan.Gembira hanya Allah yang tahu..gembira sangat..sampai terpaksa pontengkan anak bujang cuti sekolah huhu.. sorry harraz..tapi mami tau awk mmg happy lah kan kannn..

Memandangkan lama stay kt Labuan , kita panjangkan langkahlintas laut ke Kota Kinabalu .

Labuan ke Menumbuk - 2 jam


Dalam fery .
Murah jer tambang fery  - dewasa dan kanak-kanak rm2.50 seorang

Ada jugak speatboat ..hat tu terus ke bandar KK tapi semua pun tak setuju naik speatboat sbb takut mabuk laut.Tambang speadbot dlm rm20+

 Luas pemandangan ..tak terasa pun perjalanan 2 jam ..
Dalam fery ni lengkap dgn kantin ,toilet dan tv besar utk menonton.
oklah taklah melanguk kebosanan..nak menyampai ke menumbuk..banyak kali aku mengulang teguk kopi panas hehe..sat dgn suami kang sat lg laga cawan kertas dgn mak mertua pulak hiks .sedap sambil minum kopi  hidup udara laut ;)


Pekan Menumbuk.
Sampai jer terus cari bas - naik utk ke bandar KK
Perjalanan - 3 jam lebih

Time beli tiket fery , beli sekali tiket bas.
maknanya masa beli tiket fery - beli tiket bas kat terminal Labuan. faham?
tak faham ko tatap lah laut kat sini sebab takde kenderaan nak ke bandar KK :P

Tiket bas dewasa RM25 seorang- kanak-kanak separuh harga.

Bas double decker . lawa ke tak bas ada aku kesah? sbb masuk jer bas membutalah aku hehe..anak suami pepandailah korang yer ..mak mertua duduk sebelah aku..merasalah dia dengar menantu berdengkur hikhok.

Tiada pilihan yer ..mengadap jelah perjalanan jauh utk menikmati pemandangan yang indah kalau tak mengantuk ;)


Sampai bandar Kota Kinabalu tempat wajib kena singgah ;
  • pasar philiphine
  • suria sabah
  • one borneo
  • wisma merdeka
  • tamu (hujung minggu jer ada)
  • makan seafood
  • beli kuih cincin
mungkin banyak lg kot kena buat tp sekurangnya kalau senarai kt atas dah capai kira sah lettew melawat sabah ;)


Bandar Kota Kinabalu .



Jalan menuju ke pasar philiphine.

Udang kering ,ikan bilis ,ikan masin - tak beli ko balik jer semenanjung sohih menyesal huhu sedap sgt kot hasil laut dr sana.

Pasar basah bersebelahan jer pasar philiphine . Ke pasar ni aku berdua jer dgn mak mertua laki dgn ank lepak kt hotel ..kemain laju ko mama berjalan..mengah ok ahkakkk..last aku serender ajak stop minum teh tarik ambikkkk dekat 2 jam kot kami bergosip kat kedai mamak tu huhu..mmm rindu ..

Tapau utk mak ayah.
udang kering kesukaan mak ayah.


Masuk jer pasar philiphine ..rambang mata usah cakaplah kan..lahaii semua pun nak beli ikutkan hati tp berpadalah kena sedar diri sbb iols stay kt labuan lamaaaaa jd banyak lg belanja nak dipakai selama sebulan kat sana hihuu.

hanya beli sikit sebagai kenangan gittuw ;)


Kalau berjalan kat tempat orang..aku kurang suka masuk shopping centre..lebih suka jln2 kt pasar ke tamu ke kira yg lain dari kebiasaan.. masuk suria sabah ni pun kemahuan anak..dulu anak kecik bolehlah jalan2 ikut kemahuan sendiri..sekarang dah lain..anak dah besar ;)

Suria Sabah.

Malam menjelang marilah kita jamu mata ditepian laut.

 Geram tgk lobsters ,udang,ketam dan seangkatan dengannya.
Jamu mata tekak sikit sebanyak jangan tidak..kang teringat-ingat payah huhu
harga paling win lah kan..murah dan sedap.mana dapat harga lobster semurah itu ditempat lain.

Sepanjang di Bandar KK - menginap di town inn
harga mampu milik senang sbb ditengah bandar.
semalam RM65 utk standart room - lokasi kat belakang public bank.
5 minit jer berjln ke suria sabah
10 minit berjln ke pasar philiphine

Teruskan ke Ranau pulak jommm

Sewa kereta dulu baaah
Sehari RM120 - wira deposit RM200

Maklumat terperinci sila call shon - 0198718044
atau
no pejabat - KK Leisure tour & ren a car  - 088-234607 , 088-232320


Senang jer nak naik Ranau.
Dari bandar KK tu ikut jer signboard tulis Ranau , Tamparuli kalau sesat tu biasa baahh redah jer k k k

Perjalanan - 1 jam lebih dah boleh sampai ;)
Laluan naik ke gunung biasalah lengkang lengkok tapi aku rasa teruk lagi laluan naik ke camaron .. sekurangnya jln naik ke gunung ni besar tak sempit.


Anak beranak yang romantik ;)

Alhamdulillah , perjalanan sangat mudah.
Nampak jer check point utk naik ke gunung kinabalu terus TERUJA !

Masa sampai sini gunung kinabalu tak nampak sebab kena salut dgn kabus.
Sejuk cuaca kat sini tahap beku ..aku yg kulit tebal nih pun mengigil-gigil hehe lama kot tak rasa sejuk sampai ketulang ..

ni pun pasangan romantik  :)

tak sia-sia beli sandal scholl ..kali ni berjalan sikittt pun kaki tak melecet.
ok,pasni mmg jd koleksi iols.biaaaalah tak lawa janji selesaaaaa.

Anak bujang mami yg hangin bila mami sibokkk bergambar.
tak paham aku kenapa dia tak suka bergambaaaa T____T sgt mak tak paham nakkkkkkk

Masuk ke dalam utk bergambar kt check point Kinabalu Park ni kena bayaran dalam rm2..kalau salah mahappp dipinta hehe tp mmg murahlah tiket masuk kesana.Disebabkan kejar masa kali ni kami tak masuk sini..tak kempunan sbb tahun dulu bercuti dgn family in law dah puas bergambar kt situ.

Teruskan perjalanan.

Ladang Tenusu , Kundasang.

WAJIB datang!

Tiket masuk - dewasa RM4 kanak2 lupaaa brp RM hehe

Suasana yang indah , cuaca nyaman terus jadi romantik lol

 Dua jejaka belang yang selalu tenang bila maminya naik belang lol

lamaaaa kami menikmati keindahan alam kat sini..sambil berborak-borak ;)
tenung lembu
tenung kabus
tenung rumput menghijau

hirup udara nyaman..

Ya Allah syukur nikmat atas rasa tenang ini :)

Besar dah anak bujang mami niii
Alhamdulillah Harraz anak yang baik ..sepanjang kami di Sabah tak banyak ragam dia.
Syukur kesihatan baik semua pun baik.Alhamdulillah.

Seindah gunung Kinabalu ,
semoga perjalanan kita juga seindah ini.
Jangan pernah lelah utk pimpin saya dan anak.

Kebiasaan sebelum berjalan kt satu tempat aku suka GOOGLE !
pastu jumpa blogger yg review tempat Kiram Village ..sangat jatuh hati bila tgk gambar2 yg di review..tapi kecewa bila email , call ,mesej semua pun tak berjawap..

maka, redah ajer lah ke Kiram village nih..
Dari ladang lembu ,teruskan jer perjalanan ke Mesilou.

Sampai jer kat sini .. hilang kata-kata nak gambarkan macammana...LAWA sangat!!
Berada kat sini terasa ada didalam taman yang indah gittuw ..landskape ,bunga hidup yang segar ,patern chalet yang klasik aduhaii LAWA sangat..

Teman borak yang memahami.
Teman urut yg ohsem hehe patut aku yg urut mama..ni terbalik..mama yg selalu urut kepala migrain aku hehe ..
mama persis mak.

Semoga ada rezeki utk bercuti dgn mak ,ayah dan mama suatu hari nanti.


Paling aku suka kiram village ni , harga bermalam kat sini berpatutan ..murah.
bermula dari RM80 - RM550

cuba nasib utk menempah yer kat sini ;
Email : jamalulk@gmail.com
tel : 016-6950057 , 0198824546

Bayangkan minum kopi panas ..duduk kt beranda ni sambil menikmati pemandangan gunung Kinabalu ohhhh sgt ohsem bukan?

Perancangan kita Allah yang tentukan..bila sampai jer sini nak booking semua room full !
kecewalah jugak..ye lah dah lama kot aku berangan nak stay kt sini huhu.

Maafkanlah hamba yang over dose bila bergambar -____-

Kecewa terubat bila jumpa lodge yang selesa , lawa dan murah ;)

Bermalam disini ;
Rocky Mountain Lodge Kundasang
semalam rate RM100  utk queen + single - deposit RM100

Yang putih tu rocky mouintain..mengadap gunung..dan tu kereta sewa wira sepanjang kami kt KK.


Sayang .

Cinta .

 cucu dan neneknya :)
Pemandangan indah dari Kiram Village . Berlatar belakang gunung Kinabalu waktu rembang senja dalam jam 6pm :)

Bumi borneo waktu siang awal ..jam 5.30 dah cerah
malam pun cepat gelap jam 6.pm dah gelap mcm jam 7.30 kt semenanjung.




Kebetulan annivesary ke 7 tahun kita di puncak gunung yang indah . Alhamdulillah.

selamat ulangtahun perkahwinan utk diri sendiri semoga lebih matang dan dewasa melayari bahtera perkahwinan.Semoga aku akan jadi seorang isteri dan ibu melimpah dgn kasih dan sayang dan selalu bersyukurdan tidak kufur nikmat yang di pinjamkan oleh Allah s.w.t.aminnn ya rabbal alamin.

terima kasih suamiku menjadi seorang yang sabar dan penyayang sepanjang bersama saya dan anak.
 Ingat lg dialog suami dgn mama

"biaaaa dia maaaaa tunduk sana senget sini snap gambar tergolek jatuh kita tengok je"

sampai hatimu bangggg lol

siapa tak teruja tengok pemandangan indah niii nasib aku takde kamera boleh zoom sana sini..huhu
syukurlah adanya s3 ni haaa lol
Makan malam kat kafe kiram village.
nampak bumbung biru tu ? situlah rocky mountain.dekat jer dgn kiram village.

Makan malam simple jer semua order nasi goreng kampung .ohh ada add maggie assam laksa juger utk back-up perut ;)



Bangun pagi bukak pintu nampak keindahan alam ciptaanNya.
Subhanallah.cantik.
Tinggi-tinggi gunung Kinabalu ,Tinggi lagi sayang sama kamu
Biru-biru hujung Kinabalu , tengok dari jauh hati saya rindu.

Ya,memang hati ini rindu bila teringat gunung Kinabalu...

Lepas rindu baba bermanja dgn mamanya ..sayu hati tgk mama layan baba..yelah jarang bertemu..laut memisahkan jarak..baba ni bila kat semenanjung aku tanya tak rindu mama ke? relekk je mcm takde perasaan..tapi bila dah berjumpa mama baru terserlah rindu itu alahaii..sayu pulak iols huhu..

menantu jadi comel bila disamping mak mertua yang comel :D

Ya Allah.. ini memang berganda comel tiheehehe

Nak tengok gunung Kinabalu yang indah dan jelas - waktu sesuai ialah PAGI !
petang ikut nasib juga kalau kabus tak tebal muncullah ia...biasanya matahari naik jer gunung terselindung disebalik kabus putih yg tebal.

Semua gambar snap bantai guna samsung S3 - kamera iols ada kat ayah..nak minta segan sbb musim raya mesti ayah nak guna kann... nak pinjam kamera canggih cikngah pulak maluuu nak mintak hihu..

 Subhanallah.Indah.
Tak mengapa, nanti bila kamera idaman mami dah dapat beli ..mami kembali lagi untuk bertemu ya gunung Kinabalu !

 waahh wahh sesekali ko bergambar mmg over kan mami? lol

"maaaa jom bergambar"
"boleh baaah "

haaaaa mana aku tak geram dgn mama sbb comel sgt niii ya rabbi aku rindu suasana kelmarin !
sangat rindu!


Sarapan kat restoran ni sambil nikmati pemandangan gunung kinabalu..kedai ni betul-betul mengadap gunung..paling penting halalan toyiban.

Ranau senang cari kedai makan halal..kebanyakan penduduk islam.
Kuih muih pun banyak jual..sedap pulak tu.
Harga pun standart je..tak mahal.

KFC pun ada area restoran ni..

 Kopi minuman ohsem dikala cuaca sejuk ;)

Sayangnya kedua niii nak kunyah simpan dalam perut boleh ? hehe
Harraz pakai 3 lapis baju..mahap ye nakkkk mami lupa nak bwk jaket awk..maka pakai jer ulangan baju belang itu hehe.
Tab alat penyelamat utk bagi mood anak menten ok .. power bank jgn lupa..percayalah..kalau ank mengamuk automatik aura mengamuk jangkit kat mak dan situasi akan jadi lebih teruk huhu sound mcm seram kan? tp itulah kenyataan..TAB ,IPAD,SMART FON benda wajib nak kena ada bila jalan jauh! ini tips dari mamiharraz.


Beli sayur.
4 peket RM10
ole-ole utk yang menanti kepulangan kami hehe

Pilih yang gebu-gebu maaaa
sambil pilih aku dah siap2 cop menu apa nak minta kakjulie masakkan hehe..


Brokoli adalah gemok-  segemok iols gittuw hehe

Jalan turun ke bandar KK - stop rumah terbalik yer ..kang tak singgah menyesal.

tiket masuk utk dewasa RM10 - tunjuk i/c yer baru dapat harga tu
Dalam rumah terbalik ni dilarang bergambar.degil jugak snap merasalah kau didenda.
Nampak meja kerusi terbalik tu ?
haaa gitulah barang yang ada dalam keseluruhan rmh terbalik ni.

Hanya boleh abadi kenangan di luar ni jer ;)

Pening jugak huhu


Alhamdulillah berakhir percutian singkat yang penuh kenangan manis.
Ada rezeki,umur panjang kita bercuti lagi kesini.Insya Allah.

Syukur bertemu jodoh dgn org jauh..jadi merasalah nak panjangkan langkah luaskan pandangan mata tengok tempat orang ;)

Kalau cari destinasi percutian , Ranau masuk dalam list korang yer ;)
Terima kasih Allah utk kenangan manis yang tak dapat dijual beli ini.
Ponsikau :)

happy read ;)