Thursday, September 13, 2012

Labuan - Menumbuk - KK

20/8/12  
Labuan -Menumbuk - Kota Kinabalu 

Raya kedua bermulalah Family's trip in law - syukur kami dapat joint sama-sama dengan meraka semua :)

Untuk sampai ke Kota Kinabalu tak semudah yg kita tengok slot drama DejavuDiKinabalu - bukan semudah watak Ammar dan Nadira yer ;)

Ada dua cara dari labuan utk ke Kota Kinabalu sama ada guna :
  • Laut - boleh bawa kereta sendiri masuk dalam feri
  • Udara
Pilihlah ikut yg masa suka mana nak.. jangan ko tanya jalan darat mmg takde yer..perjalanan makan masa lebih kurang 2 jam..hari tu dlm feri pasang movie citer 7 petala cinta ngam-ngam citer tu habis sampailah kat Menumbuk.


Kami Pilih gunakan Feri ;) besar feri ni...dan lautan manusia pada hari tu jangan ckplah..sesak tp masih ada ruang utk bernafas sambil hidup udara laut :)

tu bahu kakal hehe separuh jew boleh masuk =P intagram nih suka potong pic tau
 Bila dapat masuk je letak beg terus jalan-jalan dalam feri sambil snap-snap pic...sebabnya kang feri dah jalan aku mabuk! jgn coba-coba ganggu diriku sbb tak pasal-pasal muntah terbelahak hewhew mabuk laut~

 Harraz dan Boboy - dua sepupu ni masa reti mabuk laut..dok ke hulur hilir - pastu kunyah-kunyak kopok dgn bahagianya ;)
Bahagian dek atas feri..kat sini best pemandangan jelas nampak..dan kat sinilah aku terserempak dgn suami izwa sambil dukung irdina..pastu bgtau kt babaharraz mcm aku kenal jer budak kecik tu..try ikut kot-kot boleh jumpa izwa...dok terkedek-kedek kejar tau-tau dah hilang dr pandangan...hmm memang tak de rezeki nak jumpa..padahal satu feri je..

My lovely SIL - kakak terbaik yg Allah bagi pada saya - rasa disayangai di manjai bila berada dekat dgn dia - I love her so much!! much much!

Sampai Menumbuk kena guna Bas utk ke bandar KK - perjalanan makan masa selama 3 jam! bertabahlah ko duduk dalam bas sementara nak menyampai ke bandar..sampai KK baru kami amik kereta sewa yg sudah di Booked awal utk kegunaan selama 5 hari.

Kos feri & bas utk kami 3 beranak - RM55 (sehala)

CHECK-IN HOTEL @TOWN CITY

Letak barang , terus kami ke open house family abg ipar

SEMBULAN KK

Rumah BIL  - abg babaharraz

Abg Fadhil juga mcm suami aku sudah msk muslim dari dulu dah bekeluarga ..hari tu dia pensyarah kt UPSI tp baru-baru ni dah pindah ke Johor pulak sbb amik master (kot) so abg fadhil bila nak bawak sy masuk USS? hehehehe
 Isteri abg Fadhil yg cantik manis pakai baju biru tu kak Len :) pic dgn aku takde lah pulak..
 Besar yg amat rmh depa kt Sembulan nih..ank aku berlari sakan..huhu

 Sibling's & mama baju kuning nilah abg Fadhil ;)
Anak-anak buah makcik yati yg manja-manja semuanya...bertabahlah korang tgk pic harraz jelir lidah..nnt lebih banyak pic dia menjelir lidah sbb tu mmg trade mark dia kot T__T

RETURN BACK KE TOWN INN

Selesai makan , borak-borak dalam 2 jam kami pun ambik haluan masing - ada yg nak berehat .. kami pula kidnap mama bawa ke Suria sabah .. saja jalan-jalan makan big apple..minum kopi..borak-borak how sweet semua moment ittuw :) ohhh rindu!

 Lovit!
 mak mertua ku sayang :)

 Kalau Ke KK meh lah dtg sini Suria Sabah ;)

 Masa ni hari pun dah nak gelap jam 6pm..
Kakak dah call suruh balik sbb nak keluar makan malam pulak ;)
malam tu kami dinner kat Sugar Bun - tu pun nasib bukak yelah masih raya kan jd banyak kedai makan yg sedap tutup..nak makan kat ten ten pun tak kesampaian sbb masih tutup.

We Love Sabah so much..Alhamdulillah bertemu jodoh dgn org sana - makanya setiap kali balik kampung suami adalah percutian utk kami sekeluarga ;)
 

happy read ;)

17 comments:

Daddy Ziyyad said...

baru saya tahu, kena naik feri atau terbang kalau dari Labuan nak ke KK..igt kan ada jalan darat ;)

mencabar juga perjalanan kan...3 jam naik bas!

Kesuma Angsana said...

mmg sungguh mencabar yek perjalanannyer, kalau KA pilih guna udara

mamyharraz said...

daddyZ: mencabar itulah yg terbaik ;)

KA : kalau udara kosnya lebih tinggi ;)jd kami pilih laut

-Sara- said...

jelesnya tgk akak jalan2 saabah! :P

mamyharraz said...

sara : sabah je bukan luar negara pun ;) hehe

:: Mrs.Eady :: said...

huwaa...sampai skrg rasa ralat tak dpt jumpa kat situuu.....sobsobsobb..

mysarrasara said...

Salam...
Akk sy pernah naik feri dari labuan ke KK lg la tension....

tp mmg best la Labuan & Kota kinabalu...
Berangan nak pegi lagi la...

ieda said...

wah memang seronok beraya nie yati .. dapat kerumah sedara mara ..
x sangka lak leh jumpe izwa tuu kan ... aah x der pic uols ..

Wanieys said...

jauh gak nk ker KK yer

Softtouch [Hanim] said...

bestnya kak.....muka mil akak mcm muka mil saya la....

Untung akak kwin ngan org sabah...betul akak ckp tiap Kali blik kg ibarat percutian

Mama Gee said...

seronoknya mamy...aduhaii..bilalah g nk sampai sabah ni..

mamy dh tau tak resort mana yg dlm cerita dejavu tu?

Nieyl said...

nieyl mabuk laut...xleh nak naik lelama...huhu~

LiYa HaNiF :: said...

boleh tahan jauh jugak nk g kk yer ..

lieyalatif said...

MERIAH raye akak..camtu rupenye kalo beraye kat sane kak yeak...jauh2 destinasinye kan....tapi semangat berhari raya punye pasal yg jauh terase dekat.....

selalu tgk feri penang jek kak...ni dpt tgk feri belah2 sane....ooo akak ade mabuk2 laut rupenye heheeheh...lieya so far okey kak, tapi tu laa kalo perjalanan jauh tu mau mabuk jugak tu kan ....

norhidana said...

wahhhhhhhhhhh meriah... syoknyer... kt sabah takde ke hidangan or lauk istimewa utk raya yg takde kt semenanjung?

wantie said...

jauh beno jodoh kamu berada yer. Tak pe jauh perjalanan luas pandangan.

BTW dah follow kamu

atty's said...

kty ada jugak sepupu org labuan kawin dgn abg spupu kty..tp dia dah dok kat lumut..