Monday, January 30, 2012

Jakarta-Bandung -Day 1

 Day 1 : 21/1/2012

  • Jemput Jakarta ke Bandung ~Angga (blog) Angga Wigangga (facebook)
  • Makan tengahhari di Restoran Sederhana
  • Pasar Baru (Shopping)
  • Check-in Hotel Cemerlang
  • Fesyen outlet Grande
  • Makan Malam
LCCT KL  : 6.30 am
    Alhamdulillah percutian yg dah di plan jadi juga ;) happy sgt walaupun trip kali ni tanpa baba redha kan jelah yg penting sematkan rasa gembira dalam hati jadilah gembira itu :)

    lagipun ni bukan kali pertama baba tak joint~kalau trip ke luar negara mmg dia tak joint abg askar mmg gitu payah manjang takpelah "bang pegi jelah berperang bab holiday serah kt saya dan anak" =P tihehehe
    Family mamy ;) lengkap mak ayah dan dua adik cikngah dan abg ;)

    sejak dah dewasa ni kan mmg jarang dpt bergambar sama-sama mcm dulu ~time mcm nlah peluang yg ada kita snap pic banyak-banyak :)
    -at LCCT
    Dalam flight sudah :) masa perjalanan 2 jam lebih~ mknan mcm biasa suka beli tak suka dok dendiam...tp kami mana boleh dok diam mulut nak ngunyah jer =P mamy beli set sandwish dlm RM15 gitu oklah sbb sedap :D

    seat amik sederet je jadi senang kami pas-pas mkan,snap-snap gambar hehehe ;)

    LAPANGAN TERBANG JAKARTA : 9.00AM


    ok,ni dah sampai Lapangan Hatta Soerkarno Jakarta ;)

    ada bas disediakan utk kepintu masuk utama ~ kan best kalau LCCT KL buat mcmni..taklah lenguh kaki haku berjalan =P yelah turun je dari flight jauh jugak nak menapak kt collect bagasi tu..

    Mak ayah tercinta :)

    setahun sekali kami sebolehnya adakan trip utk family tersayang utk gembirakan mak dan ayah..kalau mampu ke luar negara kalau tidak sekurang-kurangnya dalam negara itu sudah semestinya...masa nilah ruang yg ada utk rapatkan hubungan kekeluargaan :)

    Lagipun kami ada cara tersendiri utk adakan trip ;) utk hadiah utk diri sendiri sempena kerja kuat selama setahun apa salahnya laburkan duit utk makan angin tempat best :)

    MAKAN TENGAHHARI - nama restoran = RESTORAN SEDERHANA
     Sampai je bumi Bandung terus Lunch sbb kelaparan ;) mau tak...4 jam lebih tu dok dlm van! sib baik ada donut jco tapau masa kt airport jadi mknlah donut tu lapik perut :)
    Begitulah lauk yg super banyak! masakan sini mmg best terutama sambal hijau tu ;)

    Semua dah kenyang terus kan perjalanan ke ;


    BANDUNG : PASAR BARU

    INFO : JAKARTA KE BANDUNG 3 JAM

    KALAU JEM 4 JAM LEBIH!!

    Nasiblah kalau perjalanan kena time cuti umum tempuhlah jem dgn ketabahan hati ;) nasib pemandangan sgt-sgt indah jadi berjam-jam pun tak mengapa (ewahhhh dlm hati mendidih =P) haha

    Bawak anak kecik nilah risikonya merajuk tu mmg hobi dia T___T sebagai mak kenalah bertabah kawal diri dari meradang meroyan sbb ko takkan aman nak shopping! nak bargain harga kaw-kaw? lupakan! *amik nafas panjang-panjang shopping jelah apa yg ada depan mata* jadi sebab ini jugalah haku dah awal2 surender tak nak! bila kengkawan nak kirim T____T

    ko bayangkan lah haku shopping sambil anak meratap hiba di celah kangkang sambil tarik-tarik baju gojes ku ituw dan haku pun bargain harga mcm nak telan je sbb stress =P hahaha tp bila ingat balik mmg kelakar (ye ke) hahaha
    Lepas cikngah pujuk takmo last-last kami berpecah~ mereka shopping dgn rakusnya

    mamy&nenek melayan dan memujuk kakal ~ tapi dapatlah saat-saat akhir kami beli utk diri sendiri ;)

    Pusing-pusing akhirnya bertemu cikngah :) terus *pelok* haha sbb lega apalagi mision mencari telekung pun bermula :) beli je kat kedai yg sama dapat kurang banyakkkkkkkkk :D

    masa ni ayah dgn acu masih tak dapat di kesan =P dorang shopping giler-giler!! *pitammmmmm* bila tgk hasil yg di beli!! jelesss T____T

    HOTEL CEMERLANG BANDUNG
    Selesai shopping baru check-in hotel ;)

    Masuk je lobby hotel terus kagummmm sbb lawa! serius sapa dtg bandung meh lah dok sini ;) hehe pakej kami angga yg uruskan jadi tq for angga bagi servis yg sgt bagus :)

    kami amik 3 bilik ;)
    katil size king mmg luas ;)

    Lepas letak bagasi,bersihkan diri pantas turun utk makan malam pulak ;)

    suka sgt hotel ni sbb lawaaaaa :D

    Depan pintu bilik kami ;)
    owhh jangan pelik tgk kakal dok *tonye* sbb itu mmg trade mark terkini dia *sabar jelahhhh*

    tonye maksud= jelir lidah
    Baju beli kt Teanie 


    At Lobby
    Bergambar tiga beradik :) kami hanya 3 beradik :) jarang dapat bergambar sama2
    Love this moment so much!! kumpul duit banyak-banyak nnt kita on holiday lagi k :)

    FASHION OUTLET GRANDE

    Bandung mmg syurga outlet ;) jadi jgnlah kengkonon tak nak shopping dtg saja nak jalan-jalan owhhh itu silap besar okeh! org lain boleh tapi haku tak boleh! haha mau meroyan kalau tak shopping!
    sini banyak grab baju anak dan suami ;) utk diri sendiri cuma beli selipar comel =P baju kakal stok utk pakai raya hehe giler awal mak kakal ni buat persiapan :")
     utk diri sendiri lebih suka shopping kat pasar baru :D

    Ok,makan malam pula ;

    MAKAN MALAM
    Kebetulan 21 Januari hari jadi ayah kami yg ke 53 ;) jadi sempatlah  belikan kek utk simbolik utk di kenang sambil mkn mlm yg sgtlah best mlm tu :)
    Utk ayah : "semoga panjang umur,murah rezeki dan Allah berikan kesihatan yg baik utk ayah..kami semua sentiasa doakan yg terbaik utk diri ayah dunia & akhirat"
    Ada band buat persembahan dan kakal sgt over nak menari =P
    Lauk pauk sepanjang kat sini biasa je~ jgn banyangkan lebih sbb ada masa mmg tak capai utk selera tekak kita jadi makan je utk kenyangkan perut bukan makan utk menikmati mkanan itu ;) tapi jus kt Indonesia mmg terbaik!! sedapppp sgt :)
    macam dia pulak birthday boy ;) hehe
    Selesa sgt baju merah yg mamy pakai tu mmg sesuailah pakai kt Bandung sbb cuaca kt sini mmg nyaman sejuk mcm kt camaron ;) patutlah ramai pelancong suka dtg Bandung sbb sejuk :)

    Selesai makan shopping masing balik hotel pengsankan diri esok menanti utk kita sambung jalan-jalan ;)


    happy read ;)

    20 comments:

    LiErOSe~QiEmi said...

    syoknye bercuti ramai2...

    JaJa'Z said...

    syok2....jaja tak berkesempatan lagi nak jenjalan keluar negara ni..blom ada rezeki..sekitar malaysia pun tak berhabis lagi mamy...lawa baju merah tu..:p

    ~izan~ said...

    dpt celeb besday ayah akak skali..bestnya!

    mesti shopping giler2 nie hehe..bila tah kami plak nk ke sana.hukhukhuk.

    akak tetap stylo dlm apa jua situasi..i loikke!~

    atty's said...

    syoknya dpt g bandung..

    mama tim said...

    pegi bandung mmg tak puas kan yati?..kami pon nak gi lagi nnti..maybe hujung thn ker klu ada reski..bab soping tu yg paling best..

    ZSqueenbee said...

    seronoknyeeeee...amik pakej ye...leh share?? nmpk sgt menarik..

    Hanis Azla said...

    bestnya bercuti satu keluarga ke bandung.. shopping2 yg best tu kan.. jusnya pun mmg terbaek..

    ariana said...

    Tumpang bahagia tgk..mmg bagus dpt bercuti beramai-ramai bersama family ni, sesekali bawa ibu bapa kan..sbb tu akak ke beijing ari tu hubby nak bawa sgt2 ayah dia..Rasa lebih bahagaia bila dpt berkongsi kebahagiaan dgn org lain betul tak..:)
    akak tak pernah lg ke Bandung, hanya hubby je ada hal bisnes dia..

    L said...

    syoknyer bercuti satu keluarga...

    jom hayati sekejap.=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

    ctmarqonah said...

    Bace punye bace, nk ckp ni je....

    Akak ni mmg stylo laaa!!! Sentiasa kena je pe yg akak pakai...

    Baju merah tuh santekkk!!!!

    ieda said...

    wah2 bercuti ke bandung pula adik akak niee ... hurmmm memang best kan dik
    nak2 dpt bawak mak dan abahhh .. happening ...

    banyak tak sopping nie .. akak yg x tahan ke jakarta arituu naik flight je huhuh fenin tuhan sahajee yg tahu .. x tahu macam mana trip bulan 10 nie huhuhu

    -Sara- said...

    bestnya dpt jln2 family :)

    Softtouch [Hanim] said...

    bestnya cuti ramai2 mcm ni...sy suka...sy kalu ngan fmaily dlm negara jelah kak..klau boleh mmg nk bwk mak abah jalan dlm setahun sekali tu...

    seronoknya akak n kakal...kakal la hepy sbb ramai yg melayan dia...akka lg hepy sbb dpt sopingg...

    Lina said...

    ms sy pegi ke bandung dulu duk kat hotel horizon...mmg biliknya katil king...best kan nasi padang kat sana...sy pun suka sgt sambal hijau tu

    Mama Gee said...

    tumpang seronok tgk org pi bercuti sambil verangan2..

    dh jumpa tempat utk tempah baju mengikut citarasa sendiri...tq mammy for sharring :)

    syariza09 said...

    tgh bayangkan camana la kakal masa mummy tengah shopping...hehehe

    rasp said...

    pasar baru bandung mmg terbaeeekkk....
    shop shop shop till u drop :)

    ratusiput said...

    teringin nak pegi tap bila memikirkan 2 dewasa 2 kanak2 makanya niat nak pegi tu terpaksa dikuburkan.tu yg gi batam je tu.tu pun rasa mcm tak best sbb harga lbh kurang msia je.tp betul jus indon mmg terbaik.asli.tak mcm malaysia buat jus campur air masak.ceh!!!!!!!!!!!

    Amsyahril Syahril said...


    Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    primera trans said...

    Jom...jom...
    Cuti cuti Bandung with family
    And get our amazing tour package for 4 Days 3 Night..
    ▪ 4 pax price about 940K/94sgd/284RM

    ▪ 5 Pax Price about 870K/87sgd/264 RM

    ▪ 6 Pax price about 820K/82Sgd/246 RM

    ▪7 Pax price about 785K/78.5Sgd/238 RM
    πŸ‘ πŸ‘“πŸ‘žπŸ‘ŸπŸ‘’πŸ‘—πŸ‘œπŸ‘’πŸ’°

    Note : Package included
    ▪ Daily transport included driver, fuel, tol, parking, driver meals
    ▪ New car with 7 seater, full Aircon
    ▪ Daily mineral water
    ▪ Breakfast daily from hotel
    ▪ Daily tour (as costumer request)
    ▪ Hotel 3 star with 2 person inside
    ▪ Airport pickup and drop
    ▪ Tax and service
    Hotel choice 🏀🏣🏒
    ▪ Tebu hotel ( riau street )
    ▪ Fave braga (inside shoping mall)
    ▪ Kembang hotel (cihampelas jeans street, cihampelas walk shoping mall )
    ▪ Citra dream hotel (walking distance to pasar baru)
    ▪ Dbest hotel pasar baru (with pool)

    More detail you can contact us
    Primera Trans Bandung
    Whatsapp : +6285 318 49 0001
    Gmail : primeratrans@gmail.com
    Path : Primera trans
    Facebook : Primera Trans Bandung

    Happy holiday allπŸŽΆπŸŽ΅πŸ“πŸ“πŸŽ‰