Tuesday, March 19, 2013

Hong Kong Backpackers - Kos

Sharing is caring , jadi marilah ahkak bercerita sikit tentang kos on the dot ke Hong Kong hari tu..

Walau info bakal aku stori ni taklah tepat mana..sekurangnya manalah tau boleh tolong kaki google macam aku nih...yer aku mmg suka google sana sini sebelum pegi kesatu-satu tempat..kengkadang info yg aku cari agak formal penerangannya pahtu mulalah aku tak pahamm...google lag dan jumpa tu simple jer info terus aku boleh paham...maklum lahh pemalas mmg hobi aku..ayat berbunga sikit dah buat aku konfius..

secara santai jelah yeh..sebulan dah pun sejarah trip aku nih..jd pelupa tu mmg dah penyakit kt aku T__T

mari kita mulakan ;)

 TIKET FLIGHT

Booked flight air asia , dua bulan sebelum trip..masa booked harga tiket ialah RM625.00

Rate adalah berubah setiap saat..jd kalau nak murah kenalah pandai-pandai..agak mahal tak yah booked dulu..lek lek jap nampak jer murah sila terkam!! mcm aku bab booking semedang gagal .. yg aku tau sediakan duit .. bg kt cikngah dialah yg uruskan A to Z ~


Masa booking tiket tu belilah luggage sesiap...sebab mana tau kang berat luggage over dos kena bayar pulak  - beli online lebih murah yer ;)
Pahtu silalah online check-in your self utk cepatkan proses..takdelah nnt kt ruangan tunggu tup-tup kena beratur utk pass check-in..leceh.

PENGANGKUTAN
Dalam entry INI aku ada stori sikit ttg octopus card , jd kalau rajin g sana baca ;P kotlah nak tgk octopus card tu camana kan..kt entry tu ada pic card tu ~

utk pengangkutan aku spend RM150.00 for 4 days
dengan adanya octopus card aku dah tak payah risau kot tak cukup duit utk pengangkutan awam..jd duit yg ada dalam poket fokus utk shopping jew ;)

 Hok ni kami dalam MTR - sama.swipe kan jer octopus card masa nak naik benda alah nih.

 HOTEL   

Jenuh aku dengan cikngah servey sana sini at last kami pilih berpandukan komen-komen org yg pernah duduk kat hotel nih.Kebanyakkan komen yg kami servey semua tip top.

yang penting MTR station berdepan jer hotel nih..lady market seberang jalan dan bus stop pun depan mata..jadi tak fikir panjang pilihan pun diambil ;)




Hotel kami dok dalam bangunan coklat tu. Nampak lambang ringgit tu? haaaa situlah pintu masuk ke hotel kami~
kena cekap keh nak cari room hotel nih..sebab dalam bangunan coklat tu banyakkkk pecahan bilik berlainan nama.

AH SHAN HOSTEL HONG KONG  < boleh klik link saja attach kan utk panduan.

1 Night is RM173 < hok ni price yg aku dapat masa bulan 2 ..utk bulan akan dtg tak jaminlah price tu statik cam gitu..yg penting kena servey ;)

katew backpackers kann jd bilik sempit apa ada hal ;)
jangan dok bayang bilik dia seluas alam lah..sebab masa tgk review pun aku dah boleh agak keluasan bilik
nih.

Hok ni room cikngah queen size katilnya..price sama.

 Dalam toilet mcm biasa ada shampoo , body wash .,towel , heater semestinya ada sbb sanakan musim sejuk..takde air panas nak maut mandi air sejuk bedi? mak tak sanggup nakkkk ;P

 Walau hotel ni agak sempit , tp serius ckp aku puas hati! yg penting keselamatan terjamin..nak masuk menghala ke room sendiri kena lalu pintu hok depan tu then masukan password yg dia bagi kt kita.

Dan paling syok..sgt lah bersih kt Ah Shan nih  :D

MAKANAN  

Kebiasaan aku travel luar negara yg susah nak dapatkan makanan halal , awal lagi aku siapkan bekalan utk hidup kt sana..hehe

Paling penting WAJIB bawak - campak kan jer dlm luggage jgn ngengada nak hand carry yeh!
  • maggie cup
  • 3in1
  • tuna tin
  • roti
ada 4 benda tu sure tak kan kelaparan hehe yer uolss kot ada pun mknanan halal sure tak mengenyangkan perut sebab tak sedap! so 4 benda tu bolehlah back-up perut bila lapar ;)

 Ikan bilis pedas nih mak yg buatkan utk bekalan anak-anaknya holiday :") sedappp sgt..pedas terangkat..mkn dgn roti .. pastu letak dalam maggie cup perisa kari walllaaaa sedap!!

packing jer siap-siap mcm ni senang..taklah nak kerobek-kerobek kalau tiap kali nak makan :D

Tuna yg cikdada pegang tu super marveles ;) roti tu made in Malaysia - gardenia hehe selamat ajer sampai ke HK ;)

Dalam Disneyland pun ada makanan halal kt Tahitian Terrace nih.. tp aku tak suka sgt..
ke aku yg silap pilih makanan huhu..apapun tepuk dada tanya selera :D

TIKET DISNEYLAND

 Untuk masuk ke alam fantasi Tiket yg kena bayar ialah RM150.00 one day pass

gittuw lah rupa tiket Disneyland..aku dpt karekor hape ntah..belasah je laaa..janji dapat masuk.
tiket ni aku beli masa kt airport HK

Pic hok ni saja lah aku letak ekeke teruja uolsss nampak all things comel-comel belaka..serius ckp masuk je ke sini terus kita rasa bagai alam kanak-kanak.

Ramai yg tanya kenapa aku tak bawak Harraz.
Jawapannya : Trip kali ni santai giler..tanpa tour guide..lebih kepada free & easy.. jd saja nak enjoy my self setelah penat bekerja..sesekali bagi ruang kt diri sendiri tak salah kot kan ..
Ada rezeki mungkin aku bawak anak pulak lepas ni ;)


Penutup citer kos keseluruhan tak sampai pun RM1500 for 1 person ke Hong Kong free & easy ni..utk duit shopping tu kira lainlah..lg banyak benda di shoppingkan lg banyaklah kos meningkat kan..mcm aku shopping mmg tak banyak..sbb niat mmg nak berjalan-jalan sajew ;)

Ok tu saja laporan saya utk cerita trip Hong Kong 2013 :)
nak tanya apa-apa email je kt sy keh - mamyharaaz@yahoo.com

TaTa.


happy read ;)

25 comments:

lieyalatif said...

Terbaik report ko kak...ramai yg tingin nak pi sane ni...lieya ni pun nak ulang lagi ke sane...tgu dayyan besar sikit bagi die plak paham n enjoy menan2 semua tu nanti...

Tang bekal sambal tu mmg tebaik kak!!!

:: Mrs.Eady :: said...

err..err..errr...tetibe terliur ikan bilis pedas tu ape kesss?err.. :D

:: Cik Viva :: said...

kalau pg travel, sambal bilis, tempe or sabagainya wajib...hehe

Kesuma Angsana said...

ok, tq berkongsi yer

wahida said...

bagus info ni nok...aku pun akan backpacker gak InsyaAllah dlm bulan 5 ni, tapi agak scary...maklumlah festaim nak buat backpacker bagai ni...

kot2 ko boleh bg tips kat aku nnt ni...

Nai @ TPJ said...

Seronok akak baca.. Baru ler paham. Akak ni kalu org suh cita mcmana nak gi mana2 tak reti, so apa yg mampu cita apa yg akak buat je la. Ngeee...

MuMMie BeRRy said...

seronak & dpt sekali share the feelings travel dear..

Rasp said...

info ni memang terbaik sis...
untuk kita2 yg bajet traveller gitu :)
nak kumpul duit banyak2 lah kalo camtu ye....
akak kalo nak jalan jauh2 bawa anak2...
mau kena setahun kumpul duit....
tapi ada gak sekali sekala gi hanimun berdua xbawa anak-anak...
hehehehhehehehe....

Qhaifa Nur said...

sedikit sebanyak dapalaht info juga...
bolehlah simpan duit dari sekarang ni...
seronoknya....

Amanda Suria said...

sgt2 murah la dear...harus start budget ni...nak bawak si dania tu...gigih jugak biz dan menyimpan ni..

munna said...

bagus gak info ni semua.... bolehlah munna berangan lepas ni...

NEKCIK said...

Samalah kita Mamyharraz..nak jalan jauh tapi nak budget..so inilah caranya...kalau boleh share...ada lagi FUK LOOK GUESTHOUSE kat depan Masjid Kowloon...tak jauh dari tempat makn Islam..Chungkin mansion tu...

♥cikmOt♥ said...

bagus info ni...buat backpackers nak p...

kalu saya nak p nanti, saya ajak awak jelah senang...lalala...eh buleh???

ieda immi said...

DIKK KO GI LAGI .. AKAK NAK IKUTTTTTTTTTTTTTTTTT HUHU

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

terbaik report ni detail...lepasni kalau nak pi sini boleh tgk entry ni balik...
tak sabar raser nak pi sana bawak anak2

elly nadyra said...

Free and easy. I like! Tq for sharing!

norhidana miswan said...

info yg sgt berguna nih dik oi... macih yek berkongsi bersama... boleh jd panduan kot2 akak ada rezeki lebih kot2 dpt durian runtuh kot heheheh

mamyharraz said...

tq korang suka report ala-ala karam singh walia nih ekeke.

Lisa Sheila said...

heee.. samala kak ...lisa pun suka google2 dulu sebelum nak pergi bercuti kat mana2... thaks kak sharing ...:)

Daddy Ziyyad said...

TQ !!!

Kira extensive punya report jugak ni...boleh saya jadikan rujukan, mana lah tau tergerak hati nak gi Disneyland nanti :)

Zuraidah Butang said...

ehh macam hotel same la kiteorg duduk dulu masa kat hong kong..hehe name pun back packer kan.

Cho Zila said...

best betoiler kalau akak nak jalan ke HK... boleh dapat info menriktu... tapi entah bilaler akak nak samapi sananyer..

Elya Roza said...

gud info tuk backpackers kan..jimatt...
jom ikut elya g shanghai sis

syariza09 said...

info mummy ni mmg sgt2 membantu org2 kt luar sana. sronok tgk jln2 camni

IBU HAYATI said...

Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI















Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI