Thursday, September 27, 2012

Poring Ranau - Tagal ikan Ranau

22/8/12
  • Breakfast at Lohan
  • Sabah Tea 
  • Tagal Ikan Spa
  • Hot Spring - Poring 
  • Lunch at Poring area
  • Family Dinner at Lohan - kak winnie belanja ;)

Bangun pagi bukak pintu bilik nampak puncak gunung Kinabalu! Indahnya ciptaanNya - aku kagum..dari kejauhan puncak tu nampak mcm bentuk manusia sedang berbaring - ini mata aku yg nampak ;)

Sabah waktu cerah awal..jam 5.30 dah rembang2 bayang...aku kalau holiday mmg mata celik cepat...kalau boleh sesaat pun tak nak dilepaskan mcmtu je :D nasib dpt bilik sebelah surau-jd jlnkan kewajipan dan teruslah bersiap-siap smlm dah janji jam 7 pagi bfast terus jalan.
Mak mertua sebelah bilik aku...walau dia tak solat subuh tp dia yg bangun awal dr aku hehe aku bangun jam 5.30 dia jam 5 dah bangun :") aku keluar ke brandar tgk mama pun ada jd kami berdua g bfast duluan ;)

nak tunggu yg lain lambat sgt..hehe..minum nescafe tarik + nasi goreng borak-borak dlm 20minit baru kami berdua naik bilik semula ~

Okey semua pun dah ready nak jalan waktu ni..diorg semua bfast kecuali aku dgn mama jew tak makan sbb kami dah tibai awal td hehe ;)


Sabah Tea
 Felicia & Danny
Tempat pertama - stop kt sabah tea ambil udara nyaman-bergambar sambil tgk matahari naik -ohh rindu saat itu..

Masuk kesini Free!
Nak sampai ke puncak ladang teh ni payah jugak sbb jalan berbatu pastu curam mmg stok ngeri...jd kalau nak naik sini hati-hati lah ye ;)

Bergambar time matahari naik mmg pic terang tp tahanlah kepanasan ;) gaya ank aku bergambar mmg jelir lidah T__T pesen dia biarkanlah hehe esok-esok ko dah besar mamy tunjuk pic ni kat ko ye anak =P
Makcik yati bersama dua org sumandak yg tengah Dorren yg kiri Grace ;) anak buah yg manja dgn makcik yati :)


Spa Ikan Tagal
Tempat seterusnya ke spa ikan pulak ~
Untuk masuk kesini perlu bayar RM2 utk dewasa RM0.50 utk kanak-kanak - utk rasai pengalaman baru mmg tempat ni di rekemen - ank aku punyalah teruja tgk ikan-ikan segar yg gigit kaki manusia hehe ;)


me & beloved adik ipar Fel ;)

semua masukkan kaki kt sini bg ikan gigit me? jangan harap! sbb satu malu nak selak seluar kedua geli okeh..punyalah bapak punya besar ikan tu huhuu takotttt

Kak Julie dan Harraz 

Harraz kemain dia terlompat-lompat jerit tgk ikan2 tu hehe - walau aku tak masukkan kaki tp bayar je utk tiket saja nak tgk suasana dlm ni ;)

suami yg perihatin ;)

comel je nyonya liew nihh hehe dah kena gigit dgn ikan dia komplen sengal2 kaki dia huhuu

Dah siap bermanja-manja dgn ikan - kami naik jambatan gantung ni...taklah setinggi jambatan gantung Tamparuli...tp tahap gayat tu maksimalah jugak ~

Tujuan naik sini sbb ank aku mengamuk nak naik - oklahhhhhh jommmlahhhhh

Tapi nak sampai kehujung jangan haraplah kan...aku doklah statik kt situ jew - harraz bengang jew dgn mak dia yg gayat nih :")

Poring - Hot Spring

 My Family :)

Tempat last - Poring kolam air panas..sapa dah dtg Ranau tak singgah sini mmg saje jelah kan...rugi lah...nak lengkapkan wajib singgah sini ;) suasana Indah...

Utk masuk kesini dikenakan sikit  bayaran - harga sebenar aku lupa tp bawah RM3 utk dewasa - oklah murah.
Kak Julie Family's
Felicia Family's axen ank diorg takmo bergambar hehe
Kak Winnie Family's
mother in law & Florist ( ank abg sulung suami)

 masuk je terus nampak sungai mengalir! kagum..jernih sgt air...pastu ada efek asap2 ;) cantik sgt.
 Nak mandi dalam bahagian sini kena bayar - tak mahallah dalam rm4 satu kepala - harga aku pakai agak2 je sbb lupa hehe tp rasa mcm betul ;) air yg dlm kolam ni tak panas sangat...aku mcm biasalah jd tukang jaga beg,jam,henpon dan tukang snap pic ~

Bahagian ni mmg panas..dia buat kolam kecik utk dlm 3 org masuk dlm tu...aku ingatkan aku je jd tukang jaga rupanya mama pun sama hewhew ;P

Lunch kat area Poring ada gerai muslim - ada tanda halal dan owner dia confirm Islam - makan dgn gembira barulah return balik Lohan rest house ;)

Dinner  Kak Winnie sponser - malam tu makan chinese food rekues dr majoriti sedapp sgt ;)

Tq my Family's In Law kerana selalu bahagiakan diri saya - Cinta anda semua-


happy read ;)

13 comments:

Kesuma Angsana said...

wah bestnyer MH!

Rasp said...

akak pun rasanya tak sanggup masukkan kaki kat dlm sungai tu...
geliiiiiii...

bestkan dpt in laws yg sporting, loving and caring....

fiza said...

Cantiknya view gunung tu.

Bahagianya dapat jln2 dgn Family's in law.

atty's said...

kty tingin gak pegi sabah,lagi2 bila baca entry yati.
Kalo kty pun,x snggp masukan kaki ,kt air ada ikan tu

atty's said...

kty tingin gak pegi sabah,lagi2 bila baca entry yati.
Kalo kty pun,x snggp masukan kaki ,kt air ada ikan tu

ieda said...

aduhh dikk
bab masukkan kaki bagi ikan gigit tuu x menahan
haruss akk x buat lahh , same aje kitee nie ekeke ;)
geliiiiiiiiiiiiii huwaaaaaaa ;))

munna said...

adik munna nak balik kg hubby dia kat Tawau bulan depan.... suruh dia survey tempat2 menarik kat sana....nanti nak ikut dia balik ke sana pula

NM02 said...

harus repeat KK lagik! tggu qays besar skit. hehehe

Mak Wardah said...

Bestnyer...tengok gambarpun dah bst kalau pergi lagi best...

norhidana said...

bestnyer... jln2 ke serata tempat... beruntung yati sbb dpt mertua n famly mertua yg sgt baik..

Cho Zila said...

sabah.. betoi2 rindu ngan sabah...
bestnyer... dapat tengok kinabalu...

Nong Andy said...

ala.. rugi..rugi tidak masuk dalam sungai hahaha...

*sebenarnya aku yg dok sabah ni pun belum smpai lagi ke Luanti SPA ikan tu hehehe... tapi Sunway Lagoon yg di sana semenanjung sampai la pula akakaka!

syariza09 said...

besar gedabaknya ikan2 tu ...me rasa seram jer nk bg ikan tu gigit kaki..