Thursday, September 20, 2012

Tamparuli - Kundasang

21/8/12 - Tamparuli - Kundasang

Percutian keluarga mertua ni terjadi setelah di plan awal..sebabnya masing-masing pun ada urusan sendiri..ada yg bekerja..belajar di Universiti  , kolej..mengajar..maka,plan awal dan pepandai sendirilah kosongkan jadual kalau nak ikut ;)

Bukan mudah nak jalan ramai-ramai ni..bayangkan satu family je termasuk ank dah berapa org?..pastu plus peel memasing lg terutama aku nih..cepat nau nak berangin kalau silap sikit =p formula yg bekersan bila berangin ini ialah SABAR...kalau agak moody dgn laki jgn tgk muka dia jgn cari pasal hehe dlm 15 mimit confirm okey ;) dan aku kagum dgn suami dan family in law diorang sikitttt pun tak tunjuk ke stress-an masing-masing masa percutian kami ON! kagum sgt .. lama-lama aku pun terikut-ikut diorg..ada problem sikit tu let go kan je ;) hasilnya happy je sepanjang percutian berjalan :)


Di Kota Kinabalu - ambil 4 bilik nama je ada bilik memasing tp melepak tetap bilik kakjulie hehe semua dok menempel kt bilik dia sampai sesak..yg mama pulak buat lawatan kejap bilik org tu kejap bilik org ni hehe comel.

Info : The Town Inn fon 088-225823 

Tiap kali turun bandar KK family in law biasa check-in kt sini..senang..dekat dgn semua tempat..murah dan selesa..jalan kaki je ke Suria Sabah tak sampai 5 minit..dekat dgn old town..pasar philiphine..semua dekatlah ;)
Sebelum bertolak bergambar dulu ;) nenek dan sebahagian cucunya..biasa cucu yg muslim panggil nenek yg non muslim panggil ma'ma kt MIL

 
Teruskan perjalanan 3 kereta - kami naik Alza  (sepupu suami ) satu kereta dgn family kak Winnie (satu-satunya kakak suami yg sudah Muslim) - maknanya kami yg muslim satu kereta family kak Julie (sewa wira) dan family Felicia (Avanza kereta sendiri)

Info : boleh call sini kalau ingin cari kereta sewa - 088-234607 h/p 016-8300011(kevin) 088-703139

Biasanya sesiapa yg turun KK dan nak ke Kundasang , Ranau perlukan khidmat sewa kereta..tu yg aku bg sikit info kot-kotlah ada yg nak sewa kete bolehlah call ;)

Tamparuli , Sabah

Dalam 2 jam perjalan dari Bandar KK sampailah ke Tamparuli...sumpah cantikkkkk sangat Tamparuli nih...tak sangka akhirnya sampai jugak aku kt sini..dulu-dulu dok dengar lagu jambatan Tamparuli je hehe..

Sebelum bergambar dan nak merasa naik jambatan gantung Tamparuli ..makan lunch dulu..tp kena hati-hatilah cari kedai halal..sebab pekan kecil Tamparuli ni kebanyakkan non muslim ..tp jangan risau ada je kedai makan muslim kat sini ;)

 Tinggi sangat jambatan gantung ni..setinggi pokok kelapa..pic ni blur sbb snap dr dlm kete..susah payah aku snap sbb dok berebut tab dgn ank! pfttt...

 Pekan Tamparuli :)

 Sapa pernah tgk klip video lagu jambatan Tamparuli..kt sinilah depa dok menari-nari tu ;)

 aku ni gayat ..jd jangan haraplah nak jalan tengah-tengah nun...bergambar kt sini sudah :)

 MIL yg sgt comel..suka manja-manja dgn dia..tahun ni genaplah umur MIL 60 tahun..harap mama selalu sihat dan gembira..

Pekan Kundasang

 Jejak je Kundasang..kami stop minum-minum..beli apa yg patut..baru stop kt tempat aku bergambar nih..tempat ni wajib singgah..kalau tidak mmg rugi ;) tempat ni sebijik mcm kt camaron...sejuk..

 Banyak sayur-sayur segar..buah strawberi pun banyak..yelah tempat sejuklah katakan ;) warna kuning Grace pegang tu keropok ubi salut madu...sedap sgt ;) kt semenanjung takde jd kalau kesini apasalahnya cuba :D

 ole-ole mmg banyak...dan rambang mata ... yg aku pegang tu nama sombotun tak beli pon..elok aku beli benda ni..agak-agak laki tak dengar aku panggil amik benda ni g tiup kt telinga dia hewhew

Check-Inn Lohan Rest House , Ranau

Info : lohanresthouse@hotmail.com fon : 088-879533 013-5444357 (Joe) 019-5336238 (azizah)

 Deal harga memang aku tak amik tau...dr A-Z suami dan family in law uruskan..yg aku tau dpt kunci dan rest ;) pasal makan mmg tip-top kt Lohan nih.menu sedap-sedap...yg penting owner dia Muslim..harga mkanan standart je..tak mahal...taklah murah sgt..dan makanan kt sini di jamin halal.

Dinner

Lepas dapat kunci..siap-siap makan dinner...borak-borak..sampai lewat malam barulah masing-masing bubar ;)

Siapa yg pernah ke Kundasang...mesti jatuh hati dan mahu lagi kesini sebab rindukan suasana tenang dan cantik sgt persekitaran kat sini...dan perasaan itulah yg aku rasa sekarang!


happy read ;)

17 comments:

Bazilah (^0^) said...

teringinnn sgt nk g kundasang kak. mungkin suatu hari nnti insyaALLAH :)

kakcik said...

kakcik pernah menginap di Lohan RH tu. :)

-Sara- said...

xpenah sampai sabah lagi :(

Qhaifa Nur said...

ada rezeki mmg nak ke kundasang...
permandangannya indah...

:: Mrs.Eady :: said...

semua tempat ni tak sempat sampai hari tu :(

syariza09 said...

wahh..sronoknya baca kisah mammy..mmg happening..
tercapai gak hasrat tgk tamparuli tu. laa gayat ke, naik jambatan tu br la best hehehe

Daddy Ziyyad said...

yeayyyy..saya akan save entri ni sebagai panduan ..mmg teringin sgt nak ke sabah..nak gi KK..Tamparuli..Kundasang..pulau2 dia tu....Kedai makan halal tu ada letak tanda halal ke? sebab rupa org kat sana sama aja kan yg muslim dgn non muslim

mamyharraz said...

bazilah: Insyaallah nnt sampailah awk kesini :)

kakcik: ohh ya.skrg lohan dah kaler pink tau kakcik ;)

sara: jom kesitu ;)

qaifa:ya..mmg sgt sgt indah.

mrseady:tempat awk pegi hari tu pun owsem :)

syariza: tak boleh ke tengah2 nnt tak seimbang T__T hhihi

daddyziyyad: semua kedai sy mkn tu ada tanda halal..ya muka muslim dan non muslim sama je.. jd mmg kita kena alert.

wahida said...

aku dah pernah sampai kundasang tu...mmg ohsem!! jambatan tamparuli pun pernah sampai...Sabah mmg best!! mcm2 ada kan...i love sabah...

pernah teringin nak buat keje giler nak balik hari pegi Sabah semata2 nak pekena lokan bakar kat Ranau tu...ekekek...


meraih family ko nok...ceria2...

mamyharraz said...

wahida: mmg sgt owsem! dan aku faham apa yg ko rasa..mg rindu nak ulang kesana lagi..

I Love Sabah juga..love so much!!

:)

Nong Andy said...

aku yg duduk di KK ni pun jarang ke kundasang.. rasa-rasa nak pergilah nanti ada cuti panjang sikit.. ala-ala honeymoon gitu ekekekek...

tak pergi stawbery garden eh?

munna said...

seronoknya klu dpt pergi sabah...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

xpenah sampai g sana...nampak tempat best..tingin nak pegi hehe

Cik Awin said...

singgah sni...salam kenal ye kak...

Rasp said...

memang betul apa yg u ckp sis...
pernah gi sekali jer ke kundasang...
and fell in loveeeee....
nak repeat byk2 kali ke situ rasanya...
tapi ntah bila....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

gayat tul tengok jambatan gantung tu...kalo saya pun mcm tu gak bergambor jer la...bergoyang2 oooo takutnyer...

NEKCIK said...

Salam Mammyharraz...sukernya tengok mamayharraz ngan MIL ..alhamdulilah...Nekcik pun tumpang suka ..Nekcik baru balik sandakan dan kk..nnti nekcik upload gambar