Sunday, January 6, 2013

December di Port Dickson

28 December - 31 December ; Port Dickson kami datang ;)

Untuk habiskan sisa baki hari menganggur hari tu..aku ke PD utk luang masa yg ada tu dgn suami dan anak tercinta ;) maklumlah skrg ni aku dan suami dah hubungan jarak jauhhhh ..  sobsss tak suka ai tauuu tp apa boleh buat..redha kan je lah..

Kiranya ke PD hari tu penutup holiday utk tahun 2012 lah .. terus terasa beruntung sbb suami kena transfer ke PD tuh...yelah..dapatlah mokcik ber holiday sambil-sambil tu kannn :D

Jom cikedaouttt aktiviti kami buat kat sana ;)


Berdebar okeh..pertama kali drive perjalanan jauh dgn budak gemok nih...serams je kot dia buat perangai..syukur dia ok ok je masa perjalanan selama sejam ke PD.

Sampai awal..jd marilah kita duduk tepian pantai sementara tunggu baba habis keje kt kem..terus aku bentang tikar , bukak payung .. duduklah kami dua beranak dengar deruan ombak sambil makan keropok :)


Syukur mood Harraz under control..walaupun adalah dengar dia merungut nak mandi..

harraz : "mami...abg nak mandi lauttt"
mami : " hmm harraz tak takut ketam besar sepit bebird awk kah"
harraz : -___________-

kuakaka sorry anakku..mami tak tunaikan permintaan awk..kita tunggu baba sampai dulu k ;)

Jenuh menanti akhirnya baba muncul :D

Selama 4 hari aku kt PD , cuaca adalah sangat lawaaaaaaaaaa!! panas berdenting .. kira oklah kan...senanglah nak kesana kemari..syukur tak hujan :D

Selain pantai apalah sangat yg ada kat PD ni kan...oh ya..kalau banyak bajet boleh pilih hotel yg gorjes-gorjes utk bermalam..bagi aku kt PD nih banyak gak pilihan hotel yg gorjes utk bermalam .. tepuk dada tanya selera masing2 ;)

FUN FAIR


Bila senja dah berlabuh .. kami tiga beranak liburkan diri kt fun fair .. area teluk kemang..bestlah jugak..layankan kehendak anak..main sauk itik dapat keychain..main roda impian dapat tabung..pastu naik permainan yg ada kt sana .. boleh tahan gumbiranya kami :D

MUZIUM TENTERA DARAT

Teruskan aktiviti yg ada ke Muzium pula..Harraz punyalah eksaited tgk banyak kerata kebal dalam muzium nih..sangat terlopong-lopong haha..pastu ajak dia balik bertabahlah aku dgn suami nak pujuk -____-"

Masuk ke Muzium ni FOC


Pintu masuk 
Jalan berbukit..kalau pakai kasut tinggi mau terpeleot..huhuu.. mokcik pakai kasut flat jew yg beli kat wang kelian hari tu ... berjasa sungguh kasut harga RM10 tu ;P

pokcik askar ;)

Kem suami sebelah jer muzium nih..tp takdelah pulak dia nak masuk tetiba ke sini kalau aku tak ajak beria ;P

Pernah baca entry wahida tentang muzium ni sebab tu aku teringin sangat nak masuk..memang tak nafikan mmg best dalam muzium ni..banyak info yg kita boleh tahu .. oklah kan sesekali baca sejarah best apa ;)

Harraz happy sgt dapat cuci mata tgk kereta kebal ni semua hehe habis semua dia nak try naik...aku pun happy tgk ank happy ;)


Jelajah masuk muzium bawah tanah..al-serams sikit..hehehe sbb lorong bawah tanah tu sempit semacam jew


Nanti kita datang lagi ke sini ya sayang :)

Bye Muzium tentera darat ;)



TEMPAT MAKAN
 Sate haji samuri pun ada kt PD ;)

Tempat makan kat PD ni banyakkk sangat pilihan..seeafood , nasi campur semua berlambak je aku tgk..cuma pilih jew ikut kesedapan hati..alhamdulillah setiap kali pilih tempat makan mesti pilihan kami tepat! semua menu pun sedap-sedap belaka..harga pun lebih kurang kt KL ..tak mahal tak murah so so gittew ;)

Selama kt sana pilihan menu kami ulang-ulang yang sama..saja malas nak cuba yg lain kang ank pulak tak makan..baiklah pilih makanan yg ank makan kami mak pak ikut je kot mana pun tak mengapa :)


PANTAI

Area Teluk Kemang sentiasa pack je manusia..tapi aku tgk area pantai kt pasar malam PD tu kurang manusia..mungkin sebab tak de jual2 baju , makanan area pantai kot ? entahlah..tp pantai yg area pasar malam tu pun ok jer..cuma kurang berombak..oklah selamat sikit nak bagi ank main2 pasir kt situ ~

 dua merpati  ;)

Kami kt pantai area pasar mlm .. aku suka kt sini sbb dapat wifi free hehe..line dari avillion huhu..dah boleh connect apa lagi ber instag lah kitew ;)

Harraz ni penggeli sikit..geli kt pasir lembik tu..haihhh... oh anakku hero mana boleh geli-geli be strong k ;)

aku cam biasalah..diva mana nak g celup kat air..diva tau makan kopok sambil minum air soya jew kt tepian pantai..sambil nikmati sunset #sahnakkenalempang -__-"

Okey, ni pulak area Teluk Kemang ~ kt sini happening dgn segala banana boat bagai..ada duit ? ada berani ko boleh cuba..aku? mak gayatttt keh..tak seswei naik benda tu semua =P

Alhamdulilah ..selama 4 hari kt sini anak aku puas sgt dapat berendam dalam laut...balik hotel nasib dia tak tau ada swimming pool kt belakang room kami tu ;P ohhh memang suami aku stay kt PD nih..tp dah nama pun holiday kannn saja mengada nak duduk hotel :")

alaaaa aku tak mintak duduk lexis ponnnn tak mintak dok avillion ponnnn kami cuma stay kt sinunnnnn ~

HOTEL

Hotel Sri Malaysia ;)

 Kalau bukan peek season bolehlah dapatkan diskaun kalau ko gov. serv. time aku stay kan peek season..tak dapeklah diskaun..

Tapi harganya masih masuk dek akal fikiran...konsider murahlah jugak.. satu malam RM170 include 2 breakfast .
Ambik yg standart room single bed ada 2 - ni pun bersyukur ada kosong.. masa ni mmg manusia dah ramai  dtg PD sbb nak sambut new year..

Apa susah..single tu kita cantumkan terus jadi king size ;P hewhew


Jangan memain..walau tv tu bangsa dah tua..tetapi segala chanel astro ada okeh! .. dapatlah aku tgk maharajalawak malam tu ;)

Breakfast yg ada standart jelah...roti,nasi goreng,kuewtiaw goreng..cereal,kopi , teh...biasa-biasa je ;) yg penting boleh kenyang :D

Okey,harraz dan mami mau pulang ke KL sudah..baba on work monday tu..mula tak plan pun baba balik masa new year tu..cuti pun sehari je..ingat dia tak balik..rupanya ptg monday tu habis je work baba balik KL :) kami berdua happy sangat :)

Gitulah hubungan jarak jauh...sentiasa mengira hari utk berjumpa..alahai...sampai bilalah nak berakhir aku pun tak tahu..apapun semoga Allah sentiasa permudahkan langkah kami.amin ya rabballamin.

Bye PD.. utk sekarang kita berpisah..mungkin waktu terdekat ni kami ulang lagi ke sini ;D
PD dan KL bagai sekangkang kera je skrg ni..satu jam perjalanan aku rasa dah mcm 20 minit je..sbb dah dok ulang-ulang terasa dekat je pulak huhuhu #pujukhati

Berakhirlah holiday utk 2012 kami..

Happy New Year korang :)

happy read ;)

20 comments:

Nai @ TPJ said...

Quality time... Mmg terbaek...!

:: Mrs.Eady :: said...

love dating-dating :)

Nieyl said...

wah~dating-dating nie...
suke tgk matahari terbenam...kat tepi pantai...

lieyalatif said...

amboi kak/....sesekali jumpe hah melepas rindu dendam gituuu...auuuuwwww heheheeh...

kak jahat ko takutkan harraz ketam sepit bebird tu hahaahahaah....ngeri lak lieya bayangkan heheeheh

betul tukak, ade hikmah jugak cik abg akak kat situ, dpt le akak jalan2 PD kan...merase la akak tukar2 dok hotel kat situ...situ kan byk hotel best2....

kak, rindu tang funfair tu kak...skrang susah woo nak jumpe funfair....lieya suke tang main tikam2 nak dtp teddy bear tu...hehehehehe

Rasp said...

terus terasa nak gi PD sis hehehehe

part hotel tu...
bukan tepuk poket tanya bajet ke sis....
kalo i pun pilih yg bajet2 jer....
takat nak balik tidor jer kan....

harraz pun nampak hepi sangat sis...
dpt merasa naik kete kebal tu...
wahhhh boys kan...mau tak suka...

lama tul i tak ke funfair...
tingat zaman kecik2 dulu...
funfair lah tempat berhibur gitu hehehehehe....

Cho Zila said...

PD memang syiok sebab dekat KL... lepaihtu terus rasa cam holiday2 tapi kos tak mahalkan...
semoga kuat untuk hubungan jarak jauhni..

Daddy Ziyyad said...

Harus saya terjah Muzium Tentera tu..dah baca jugak kat blog Wahida...

Betul la..ada hikmahnya awak PJJ dgn husband...boleh selalu lepak pantai PD..boleh guna wifi avallion...hahahahah

Alasan kat anak tak mandi laut mmg terbaik la..hahahaha

Happy New Year!!

LiYa HaNiF :: said...

ada hikmah tu d sebalik PJJ nie... kan..kan.. :)

wahida said...

tak pegi ostrich farm kah?

syariza09 said...

wahhh...mammy drive berdua jer ngan kakal..kakakl dh gud boy skrg ni, leh mammy be kete ngan tenang.

indah tau makan kopok tepi2 pantai ni. sib baik x der babak golek2 tepi pantai mcm citer hindi hihihihi.

harap2 baba cpt2 la dpt pindah kl smula yer

ariana said...

Cayalah yati drive berdua ngan kakal je ke PD ye..
Dari pantai ke muzium pastu ke funfair..mmg seronok sgguh akak tgk.enjoy seenjoynya, mkn pun semua best2..hehe

nea lopah said...

Teruja pulak rasa nk g Port Dickson, hampir 2 tahun tak kesana.
salam perkenalan sis..
sudi2 terjah blog saya...
nabihahsejutarasa.blogspot.com

elly nadyra said...

wah ko tak bek bagi alasan kat anak ko cam tu tau utk tak bagi dia mandi laut, kang dia fobia selamanya nak mandi laut baru ko tau!
percayalah kadang2 PJJ ini sangat best....aku dah berPJJ sejak zaman bercinta sampai la hari ni.....dan hari ni pakwe tinggalkan aku lagi selama hampir sebulan sob sob...tapi PJJ inilah yang bawak aku merata2 ......
nasreen seafood, itu favourite restoran aku kat PD, terbaekkkkkkkkkkkkkkkkk beb masakan dia, tapi perghhhhh punyalah ramai org!
cik abang askar, ko memang wajib la pi muzium tuh weiiiiiii.......ekekekekekekkekeke
apa pun, pas ni more PD holiday akan masuk list, so ko kena start browse hotel2 yang best2 ye with budget yang sesuai ekekekekekekekek

munna said...

PD bestnya... munna baru 3 kali je sampai PD

norhidana miswan said...

walaupun cinta PJJ tp kire dkt gk lah, dulu akak masa awal2 kawin tuh soang kl sorang terengganu...
seronoknyer sambut new year kt pd, masa tu lah nk jenjalan selagi blh kan

dulu masa edy keje kt kuala terengganu lg, selalu gk akak ikut dia pg sana, duk chalet masa dia keje,pastu gi jln2 sekitar KT tp sejak dia pindah kl nk gi KT mmg pyh,kalu blik kg pun kt kerteh jela heheh

-Sara- said...

seronok jee tengok harraz tu..hehe

RedRose said...

bila la I nak pegi bercuti mcm you sis? syoknye to look at all your pics here. macam memanggil2 aje. aiisshh!

Nong Andy said...

mamyharraz/Yati

haha.. kemain korang ya..

ah lupa pula.. nanti ku pm alamat ke fb kamu k..

yati.. sia paling suka gambar makanan tu hehehehe... (spesis hantu makan ni kekekeke)

Rin Maira said...

x sabar ai nk terjah PD pulak ahad nih......heeheee

Riri Yoorin said...

waaah seronok nye laut~