Thursday, July 18, 2013

Ramadan yang ke .. (?)

Salam Ramadan korang ;)

sejak dua menjak ni jarang ada masa nak mengadap buat entry ohhh my i is rindu..kenkadang teringat di zaman aktif berblogging..ada je sekeping gambar kehmain gelabah nak masuk dlm entry ;P sekarang? dah berubah.. ketara perubahan itu...

namun, bukanlah aku nak stop terus-terusan berblog ni .. cuma tak berkesempatan luang masa kt sini buat masa sekarang..

tapiiii ada je kesempatan PASTI aku apdet ;)

Ok,bulan puasa kali ni takde gambar nak ditayang sebabnya jarangggggggggg aku memasak! hujung minggu je kot masuk dapo..tu pun takdelah menu gempak mana....huhuu..

Apple Pie versi mak harraz ;)

Setelah jamu mata kt IG kengkawan..maka,terpengaruhlah aku nak cuba buat apple pie ini..gigihlah mencari bahan dan resepi kerana hati meronta mahu BUAT!  akhirnya jadilah apple pie ni haaaa..oklah kan..ada gak benda yg aku masak bulan puasa nih ;P

Resepi apple pie ni mcm biasalah ai google jer sana sini - tgk hok mana senang dan simple resepi itulah aku ikut step by step ;)



 tofu lembut bersiram oysters sos

ada setengan panggil tofu jepun..alaaaa yg lembutttt sgt tu lembut mcm telo pun ya jugak..
dari pagi td dok berangan nak makan tofu nih....jadi,apalagi jom lah tunaikan keinginan kehendak sendiri.

simple jer -goreng tafu tu salutkan dgn tepung jagung
sos - cincang bwg putih-goreng-masukan oysters sos-rasakan perasa-tuang bancuhan tepung jagung.
siap.curah atas tofu yg dah digoreng ;)


tembikai ais in teh house ;P

ok kita stop disini dulu..aku nak g sambung tgk movie indonesia tajuk nenek gayung ;P hehehe..


happy read ;)

12 comments:

Rasp said...

i pun dah jarang jarang berblog sis...
nak nak bulan posa ni...
cam tak cukup masa jer....

uiiisshhh rajin tul u buat apple pie tu....
i takat rajin beli & makan jer ler hehehehehe...

oohhh i love tofu tu...
ni bagi idea utk i masak nanti :D

:: Mrs.Eady :: said...

Uuuu jarang masak tp sekali masak amikkkk...terbaik!

Nai @ TPJ said...

Terer you... Apple pie, lagi...!

norhidana miswan said...

sesekali msk dpur menu bkn main gempak tau...
berani ko nengok cite antu mlm2 yek dik, akak jgn harap

:: Cik Viva :: said...

suke jugak share gambar makanan kat ig..hehe

Mimy Hamid said...

lama yati menyepi....sibuk eh...kita pun nampak pic kat ig gak

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ghajin mak harraz ni buat apple pie....tofo tu selalu gak makan sedapkan...
hamboi cerita kemain...nenek gayung tu...

elly nadyra said...

tak selalu masak kan, tapi skali masak tu dia, tak sesia jarang masak hehehehehhe eh sama la...aku pun jarang masak, masak kt kedai je selalu

Softtouch [Hanim] said...

sy pun rindu zaman sy aktip dulu kak...skrg sy mcm mls, hati tu nk aktip tp tp tp....

Wa kak apple pie tu....sedap kan kak buat sndiri tapi ari tu sy guna kulit popia...

wahida said...

weh ko...apple pie tu pandainya ko buat nokkkk....jeles aku tgk...nampak sedap sgt dah tu...


nok, nenek gayung tu ada sambungan dia tau, tajuk dia kakek cangkul...suami si nenek tu pulak yg mati...

-Sara- said...

wah buat homemade apple pie terer la tu kak..hehekk

Nong Andy said...

Apple pie sedap tak? Baik.. next time haku try..