Tuesday, April 23, 2013

Kisah masak

Masak adalah rutin yang jarang aku buat..bukan pemalas (cover line) tapii tau jelah..aku ni duduk berjiran dgn mak..pastu suami pulak balik hujung minggu je..jadi celah mana aku nak masak selalu?

Ok, itu bukan isu nya..

Biasa tiba hujung minggu plan nak masak makan tengahhari..baru aku g pasar cari ikan dgn mak..tengoklah keadaan kadang g pasar tani ..kadang giant..kadang tesco..kadang pasar chowkit kira mcm tangkap muat jelaa mana-mana beli pun tak kisah~ janji dapat bahan nak dimasak tu nanti ai is happy :D

Dah nak masuk 6 tahun kawin..sampai sekarang aku tak tau suami suka makan apa -______-
bila tanya "masak je apa-apa" ituuuu je jawapannya..fening ahkak nak baca isi hati dia tau tak! tapi yg aku tau sgt suami tak suka makan pedas haaaaa tu mg dah beza selera dgn aku yg suka makan pedas ni haaa..tapi kebiasaan masak kenalah ikut tekak suami dgn anak .. tekak sendiri? pedulikan huhuu

Masak yg simple ajer punn..goreng ikan bawal buat sweet sour - senang..minggu-minggu memang ikan bawal je menu aku tibai masak ekeke (sejak-sejak ni)

Untuk makan 3 beranak menu takat 2 jer pun hebatnya..tak pernah lebih..kang aku masak mcm2 menu...depa makan sikit dahhh aku sentap nak lari masuk batu belah batu bertangkup T___T


pic dari atas : ikan bawal sweet sour - sup kentang - buah mangga - dan anak aku harraz ;)
kehmainn menyengihh dia yer hehe sebelum makan kena paksa posing itu wajib yer anak ;)
mami ko kan repoter gittuww

Hok ni pulak ikan siakap resepi yg sama dgn bawal tadi..ikan je aku tukar kang asyik bawalllll je mau kena komplen dgn abg askar tu kangggg .. sebelum kena komplen baik kita ambil langkah berjaga-jaga hehehe

Yee mee kungfu utk my tekak .
Jenis tekak aku ..kalau suka menu yg satu...ituuu ituuu jer makan hari-hari pun tak per..janji pedas.

Resepi yee mee ni senang je : yee mee beli yg segera.
kuah : titik bwng puti,titik cili - letak minyak sikit..masukkan bwg&cili -pastu masukkan udang/sotong (ikut suka) -letak air -masukkan sayuran-leburkan kiub pati ayam -menggelegak-masukkan telur-pastu masukkan bancuhan tepung jagung.

dah siap.boleh makan dgn penuh gaya ;)




1 Mei ni Birthday 2 jejaka kesayangan mami :)
Berkongsi tarikh depa dua beranak ni..sebab tu kemain rapat harraz dgn baba dia..melekat mcm gam kalau baba ada depan mata dia huhu..

Harap-harap baba balik KL bolehlah kita sama-sama potong kek :)


happy read ;)

17 comments:

Kakzakie said...

Makan bertiga kalau banyak betul bimbang membazir..

Oh bestnya harraz sama birthday dgn baba dia.. mummy yg bengkok nak beli hadiah:)

mamyharraz said...

kakzakie: ya kak..betul tu..dok ber3 msk yg simple2 je senang :)

:: Mrs.Eady :: said...

WAHHHH...sekali masak terus terliur ku tgk!!uihhh....sedap aihhh ikan bawal tuh!

elly nadyra said...

Aku pun jarang masak. Bday sama date. Bestnya leh celebrate skali.

♥cikmOt♥ said...

memanglah jarang kan...tapi bila sesekali...amboi ko nyah, meletup tau...jelly ok

Rasp said...

ahkak lagi malas masak sis...
sbb kkdg cik abe ada meeting kat opis...
makan dah kenyang...takmo dinner...
kkdg tu lak, balik opis dia ajak dinner kat luar tingin nak makan ntah apa2....
tunggu je lah wiken bila anak2 balik dari asrama baru lah betul2 masak....

ooooo same birthdate...
senang celebrate sama2 gitu kan...
1st may lak tu, cuti...
lagi lah syiok kalo dapat celebrate...

Daddy Ziyyad said...

Cuba tanya mak/adik beradik suami...mereka pasti tahu makanan kegemaran suami :)

Fiza Rahman said...

Sedap plak tgk yee mee tu.

ariana said...

semua nmpk sedap, tp yg specialnya masak sendiri tu..siakap n ketam tu, memang buat semua yg tgk ni gerammm huhu
owh beday Harras sama ngan baba dia ye..hepi bday to both of them..:)
N slmt keluar duit utk beli present ye mama dia...hehe

Qhaifa Nur said...

suka yee mee kungfu tuh, lain dari lain..sedapnya..

syariza09 said...

berselera makan hujung minggu ngan menu yg sedap2 ni..bila mammy citer pasal ikan bawal, baru sy prasan dh lama x beli ikan bawal. ujung minggu ni kena cari kat pasar la jwbnya.

pasni kena bli dua hadiah lah yer, sronok sambut besday sempena cuti 1 mei

ieda immi said...

semua sedap ..
nak2 masak dgn air tangan snediri lagilah dik ;)

apa2 punn janji anak dan suami suke .. kita x makan pun x kesah kan ;)

lieyalatif said...

alkisahnye putera hati akak share satu tarikh besdey...sudah le tu, tarikh 1 mei plak tu...mmg satu malaysia cuti tuuu heheeheh...bertuah sungguh kak....

kak, menu akak mmg sedap wooo...teliur lieya yg tengah pose ni tgk kak heheheeh....alah kak same laa mcm lieya nie, kadang2 pening nak masak ape, tanye laki ..die plak jawab ape2 jek laa...bertambah penin aku kak hehehehhh

BUNDA a.k.a KN said...

1st may tiap tahun cuti raikan besday dorang ni yer?..haha

norhidana miswan said...

ooooooo berjiran ngn mak ek, kalu akak pun hari2 duk mkn umah mak je hehehe... akak dulu masa edy keje kl hari2 msk mcm2 tp sejak dia keje terengganu balik akak msk ikut dan je, kadang apa yg ada je hehehe...

Nai @ TPJ said...

Ok tu, deq.. Nak jugak ko masak... Itu yg penting, simple ke dimple ke x penting. Yee Mee tu akak dah terpikat, deq...

atty's said...

kty mmg kena masak..sbb anak2 semua dh besar pjg,Kuat makan lak tu :)

itulah..kty pun hantu pedas gak.tp suami ku tidak..huhuhuhu