Sunday, February 17, 2013

Balik kampung - Gelok,lenggong

Aktiviti masa cuti raya cina kelmarin~

Luang masa dgn suami hanya 4 hari (sabtu,ahad,isnin dan selasa) pahtu dia dah return back balik PD..kesunyianlah hidup ai dan ank.. mana boleh jadi nak sunyi-sunyi..so langkah pun di ambil beli tiket bas utk balik ke Lenggong,Perak.

Mak&ayah dah lama duluan balik masa hari Jumaat lepas..tu yg menggagah gak panjat bas selama 4 jam dgn ank bujang ;)

Jom journey ke Gelok, Lenggong ;)

My kampung name is GELOK not GOLOK okey muhihihiii..bukan apa org selalu salah tafsir ingatkan GELOK tu is GOLOK! kalau Golok kena lajak ke depan sikit yeh abg-abg..dalam 2 jam dari Gelok ekekeke..


Naik kat jalan Duta.
Acu tolong hantar kami dua beranak..mood Harraz ok mana taknya..pagi2 dah kena sound dgn acu supaya jangan macam-macam dgn mami hehe dia takut dgn acu ;)

 Tiket Bas kena ambik yg ke GERIK - if ko nak turun kt Lenggong tetap kena amik yg Gerik..nnt ko pepandailah turun kalau dah sampai stesyen Lenggong.Harga tiket dewasa dgn kanak-kanak tak jauh beza pong..

Dewasa : RM33.40
Kanak-kanak : RM25.90

Masa perjalanan ialah 4 Jam!


Cool baby ;)
Mula-mula dia layan ipad..dalam 1/2jam terus tumbang tido sampailah ke destinasi..syukur dia tak vomit ke pening ke apa ke..alhamdulilah.

Sampai je kat lenggong nenek yg pick-up kami dua beranak :)

Wehooo dah sampai ;)
rumah pusaka arwah opah yg aku rindukan selalu..banyak kenangan kt rmh ni..terlalu sayangkan peninggalan opah tercinta-
 Rumah ni terjaga sbb ayah selalu balik jenguk dan bersih-bersihkan..jadi taklah nampak usang..kalau time cuti sekolah meriahlah sbb adik2 ayah balik sini..sebab tu kalau raya aku tak dpt balik kampung ai is jelesss..mau tak jeles..aku beraya kt perantauan uolsss sobs sobss..
aktiviti kat kampung hari tu banyak..makan-makan lauk kampung..buat itu ini..tp aku kemalasan nak snap pic..mungkin sebab cuaca panas kot?.. tu pic cendol homemade by me okey ;) guide dari maklang ku sayang..saja rekues nak mcm cendol ..nak yg buat sendiri..apalagi g beli bahan teruslah buat..pahtu minum letak gula merah pekat+ais ohh syurgaaaaaaaaa~

Okey, ni pic jeruk kt Bertam..kat facebook aku rajin check-in ekeke sat kat situ sini sinun nasib tak tersembam jerk hihi.. kerlas tak..pagi di KL tghhari di Perak - malam di Penang!
yerr..penang dari kampung aku tak jauh..dalam 2 jam gitu..balik Penang sat sbb ayah nak settle something..kami mengikut je..apa ada hal..best ajer ;)

Okey..ni pulak kt Pekan koboi hehe pekan lenggong..tepi gunung tau..sapa ada kamera canggih syoklah dpt tembak..sbb cuaca dahlah ohsem..pemandangan lawa sgt. Doktor , jemput ke kampung sy snap shoot ;P
Dengar citer org dulu-dulu..masa hujung minggu ramai org bunian turun beli keperluan diorg kat Pekan sabtu nih..korang nak percaya atau tidak tu bukan masalah sbb aku pun tak pasti cuma dengar cerita dongeng lah masa kecik-kecik  hehe

Ok, stop disini dulu..nnt sambung balik entry HK.
aku kemalasan uolss..
helpppp..



happy read ;)

20 comments:

yan's cottage said...

salam mamyharraz.....

oooh...rupanya mamy orang gelok...dekat dengan my hubby punya kampung nie....

♥cikmOt♥ said...

saya suka suasana kampung...suka balik kampung juga...

:: Mrs.Eady :: said...

awesomee!!suka giler dgn rumah kampungggg!

izan mama mia said...

wah..balik kampung syoknyer.. ..rindulah saya nak naik bas balik gerik..dah lama tak singgah pekan lenggong sebab dah tak nampak dr jalan besar kan....owh..ladang teh lenggong sesayup mata memandang...

saya suka laa rumah opah tuu..cantik..kat kg dah tak banyak rumah kayu camtu..banyak dah bertukar rumah batu.

Cho Zila said...

Balik kampung nikmat terindah dalam hidup.. nostalgia kan.. lama tak gi lenggongnyer.. memang pekan kecil tapi sangat best kalau der kenangan di situkan...

lieyalatif said...

kak, lieya paham perasaan akak..abah lieya dulu askar...mmg selalu kami kene tinggal...tapi akak okey jugak leh balik2 kampung...lieya ni teperap jek laa dok dlm kem heheheeheh....tapi tu semua kenangan terindah masa kecik2...

kak, pestime lieya dengar name gelok tu kak...betul ckp akak, kalo tak salah bace jadi golok nanti hihihihi..sonok harraz merase naik bas....

kak, cantik rumah pusaka tu kak...rumah lame....kene jaga betul2 tu kak..warisan bernilai tuh....

dya said...

cendol oh cendol ^^

Daddy Ziyyad said...

Masih cantik rumah kampung nya..bersih...terjaga....terbayang kalau time raya, hias..letak pelita...mesti cantik macam selalu tgk dlm TV :)

Lenggong ni saya tak pernah sampai..Mmg nampak cantik ada gunung2 tu..mesti sebahagian dari Banjaran Titiwangsa tu kan...boleh la saya masukkan dlm list utk saya dtg shoot gambar :)

Org bunian pun shopping tu..ekekekekeke

wahida said...

cantiknya rumah lama...boleh buat shooting filem tu nok...

Rasp said...

saya sangat jeles kat u sis...
bestnya ada kampung halaman gitu...
rinnnnnndduuuu sangat i kat suasana kampung cam rumah kampung u tu sis....
i dah tak dpt nak merasa tu semua....
untung harraz dapat rasa lagi...
my kids memang confirm lah tak merasa......
memang cantik rumah pusaka tu....
well maintained....

wah...dah leh buka bisness buat cendol lah sis hehehehehehe...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Ohhh gelok baru 1st time dengo..kemain klasik lagi rumah pusaka tu...lawo tu posing2 kat situ...

cendoi...sedap tuuuu

norhidana miswan said...

balik kg mmg best, sanggup tu naik bas balik kg... tp 4jam kire ok lah tu,,, mcm2nyer aktiviti jeles akak

shazrina said...

hi mama harraz ..rase jeles tengok orang masih ade kampung ni ..saya balik kampung kat town ..tak de suasana kampung pon ..

haaa even umah parent saye kat town, tapi tu lah, kalau balik je mesti makan macam 100 hari tak nampak makanan ..seronok kan? rase berselera makan air tangan mak ..hihi

syariza09 said...

adoi sedapnya tgk cendol, tambah2 yg homemade, mmg sedap bangat. nanti mamy leh la share resipi ok

elly nadyra said...

Cantiknya rumah pusaka tu! Pandai mamy wat cendol kan!

Amanda Suria said...

ya allah cantiknya rumah kampung tu...SA suka...

Qhaifa Nur said...

seronoknya dapat balik kampung...
rumahnya masih elok lagi...

cendol yang dibuat sendiri memang sedap...

NEKCIK said...

alhamdulilah..nekcik dah cuti cuti mesia ..12 tahun lalu..dari kl ke bukit kayu hitam..masuk grik ke jeli dan turun trengganu ke kuantan -kl ambik masa 13 hari satu family..stopver beberapa tempat termasuk rumah rehat grik!!!

♥ Wina ♥ said...

canteknya rumah kampung tu..

wina teringin nak balik kampung dengan suasana kampung macam tu tapi sayang seribu sayang, hubby orang KL jek uhuhhuu

Kesuma Angsana said...

balik kg bestnyer... maaf x sempat nak singgah selalu kerana kekangan waktu !