Sunday, January 15, 2012

25/12/11 - Tamu & Penampang

Sudah rehatkan diri semalaman..bangun pagi terus ke tamu (maksud : pasar pagi) utk cari ole-ole utk bawa balik ke semennanjung ;)

Tamu kt bwh hotel kami je mg senang sgtlah :) owye jam 6 pagi sini dah terang benderang mcm jam 8 pg kt semenanjung :)

INFO : Tamu dibuka setiap pagi Sabtu ( kalau dtg KK wajib dtg sini tau sbb harga brg2 jauh lebih murah berbanding tempat lain cth :tshrit,fm,brg2 hiasan) kalau tak sempat ke tamu boleh juga ke pasar philpine tp harga mmg nak kena kaw-kaw tawarlah ya ;)


Sebab dah cerah awal maka,awallah juga mamy,mama dan kak winnie tawaf tamu nih ;) mama bgtau kalau jam 9 baru nak jln2 konfem sesak! mmg betul..kol 9 pg langsung tak boleh bergerak sbb ramainya manusia..nak tawar pun dah payah ~ nasib mamy dah beli apa yg patut dan yg best dpt harga yg murah sgt ;)

jadi utk sesiapa yg mahu ke Tamu KK turun awal yeh nnt  boleh dpt diskaun kaw-kaw ;)
Disebabkan tamu ni mmg best 2 kali mamy terjah ;)
Pic kt atas ni baba yg snap..sbb masa keluar dgn mama&kak winnie ai malu mahu bergambar =P hehe

baba turun je dr hotel terus snap apa yg dan ;) sambil2 tambah beli sikit2 lagi ole2 :)
benda yg mamy pegang tu sgtlah berkenan tp kenapa haku tak beli? skrg terus rasa menyesal :(

Oleh itu peganglah pepatah ; Biar menyesal beli dari menyesal tak beli hehe *pepatah diri sendiri* =P

Tgh tawar menawar ultraman =P

Kalau agak bosan ko boleh duduk kt sini ;)

ni kira ruang menunggu hehe unik kan :) tempat ni berdepan je dgn tamu ~

PENAMPANG
Selesai urusan beli apa yg patut teruslah kami ke destinasi berikutnya : ke Penampang kampung suami mamy :) kira balik kampunglah..abg sulung suami mamy duduk kt situ..jd kami nak p melawat dia&family~


Bandar KK - Penampang : 20 minit ( naik teksi)

Alhamdulilah jejak juga ke bumi Kota Kinabalu ini walau gunungnya belum ku daki ;) ecehhh laratkah mahu daki? heehe
Bersama mama tercinta :) tenaga mam lebih kuat dari kami semua jln2 jauh pun tetap menten hehe mama yg asyik2 tarik haku =P

Time ni kami tgh tgg kak winnie&baba uruskan tiket utk return back Labuan~
Yg sandang beg merah tu kak winnie :)

TQ kakak..sepanjang di KK kami sgt happy :)
Harraz sibuk dgn patung otomen..Alhamdulillah ank bujang mamy ni sikit pun tak meragam sepanjang kami di Sabah.Terima Kasih Allah :)

Selesai uruskan tiket utk esok teruslah ambil teksi utk kedestinasi seterusnya ;)

Mereka yg kusayang :)

Kami semua 11 org jadi kena naik 2 buah teksi berasingan~ sampai je sini ada saudara pick-up kami dan bagi pinjamkan kereta sepanjang kt sana :) dapatlah uruskan apa yg patut dgn gunakan kenderaan saudara suami mamy tu :)

Belakang baba tu rmh mama dan skrg abg sulung duduk ank beranak sbb mama duduk Labuan dgn kakak..
Jadi sesiapa balik baru lah singgah sini :)
Kesayangan saya dunia akhirat :)
Mama bagitau banyak kenangan kt sini dan semua itu tak boleh di jual beli sbb tu merantau kemana jua dia, hati mama tetap ada kt rmh ini~ begitu juga suami mamy..walau jarang sekali balik rmh ni ingatan tu sentiasa ada dan kuat! dan skrg selepas mamy balik ke Penampang hatiku sudah pun tertinggal di sini ~

Kiranya balik KK sama2 dgn suami mamy hadiah krismas terindah buat diri mama :) mama,terima kasih sudi luangkan masa dgn kami..ikutkan hari tu mama sambut krismas dgn family kak Julie di Labuan..namun mama pilih utk sama-sama dgn kami di KK :)

Sepanjang di Penampang Happy sgt sgt tak dpt nak luahkan bagaimana~yg penting hubungan yg terjalin antara kami erat sgt!walau kami berlainan agama...dan sebagai seorg anak,mamy&suami tak pernah putus berdoa yg baik2 utk diri mama & keluarga di Sabah yg kami cintai :) yg selebihnya hanya Allah yg tahu apa yg tersurat di hati kami~ Jadi jgnlah pertikaikan kenapa mereka berlainan agama?kenapa? soalan2 begitu kadang kala menghiris perasaan kami..

Islam itu Indah...lebih baik kita sulamkan diri kita dgn kelembutan lama-lama Insyaallah hati mudah terpaut dgn hati yg rela :)  Allah..saya sayangkan mereka..sayang sangat-sangat :)

happy read ;)

13 comments:

ieda said...

oo kat sana pasar tani di panggil tamu .. aah berbeza kan dik .. hurmm banyak juga barang yg dijual .. dah macam pasar borong kalau kat mesia ..

syoknyee ..
ada jugak plan nak ke sabah
tapi tahun nie sarawak dulu ..

ps : yati ada kenalan di sarawak tak ?? nak tanye pasal penginapan dan bla2 .. ;)

syariza09 said...

best dpt shopping situ kan. yg mamy pegang tu cer suruh sapa2 beli & pos....hehehe tu jer jln yg terbaik

sbenarnya soalan2 mcm tu mmg menghiris hati...Islam itu indah & mudah...w/pun berlainan agama hubungan yg terjalin itu lbh penting dr segala2

Mama Gee said...

seronoknyaa...tumpang tambah ilmu bila baca entry mamy ni...manalah tau kot2 1 hr nnti g plak sampai ke sana :)

seb beklah g ni peminat tegar english...kalo tak mesti terjojol bijik mata g duk kt tamu tu...hehee

Mimy Hamid said...

kasih sayang tak kira agama mamy..selagi ada org yang kita sayang tak perlu nak beza kan agama..yang penting utuskan doa buat mereka..

sy pernah ke pasar tamu KK masa bercuti sabah..yer sini sangat best..rasa nak beli je semua...tak sedar habis duit kat sini...sini kain batik buat kain lawa lawa...then ada jual binatang peliharaan jugak..larat tak larat jalan je la..pancit hakuu..hihi

wahida said...

aku seronok tgk family ko ni...walau pun berlainan agama, nampak uolls sgt hepi bersama...

jgn pedulik ckp org nok...lantak pi la...

-Sara- said...

betollah kak, beza agama bkn sebab utk bermusuh kan :)

mamyharraz said...

kakieda:tentang sarawak tu takde infolah kak nak share..kwn2 pun takde kt sana.

bestnya kak mahu ke sarawak pula..tempat wishlist sy tu :)

sya: mungkin waktu terdekat ni sy kena balik KK semula atas alasan nak beli benda tu hehehe ;)

mamagee: seronok dpt luahkan rasa gembira kt sini sambil2 boleh mamy share info2 ringan :)

mimy: betul tu..larat dgn tidak je..sbb tamu ni panjangggg sgt yg penting sy tak puas shopping :))

wahida: alhamdulillah mereka hadir dlm hidup ini dan bersyukur sgt :)

sara: tepat sekali :)

ctmarqonah said...

Akak patut bangga sebab family akak 1Malaysia... Msti best sebab dapat taw dorang punye culture... Yg dok kondem2 tuh jeles la tuh... Pedulikan aje dorg tuh... Yg mana xsayang mulut tuh suh Kakal fire gune otomen tuh... Hehehehe...

mamyharraz said...

teh: hehe baiklah nnt akk suruh kakal fire guna otomen tu =P

mama tim said...

wah bestnya dpt gi sana..
walau lain agama hubungan ngan mertua kenala baik kan yati..

~izan~ said...

dengar cerita akak secara live psl percutian akak ni lg best dan senyum smpai ke telinga dah izan.

org yg persoalkan tu mmg takde keje sgt la tu,bz body.pedulikan kak.lain2 agama dan kepercayaan tak bermakna kita perlu putus hubungan.

pepatah akak tu best la.kena guna kaau gi mana2 time shopping haha!~

Hanis Azla said...

tak pernah lagi ke KK.. menarik juga yer..

ratusiput said...

mmg best kalau 1 malaysia ni kan.atleast kite leh tau budaya dorang.pengalaman berharga tu tau tak sme org ada pengalaman cmtu.jeles :)