Tuesday, February 28, 2012

Ada rasa bersalah..

Ok,tak tau nak mula mcmmana..

Sekarang,detik nih...ada rasa bersalah dalam diri ini..Harraz makin membesar ni lasak dia bukan main..stok mmg tak agak-agak meludah,baling barang barang,pastu main serang-serang kt kita,main tumbuk-tumbuk itu HOBI utk waktu skrg..dan aku yg emosi ni memang cepat angin! tangan ni jgn ckplah laju je cepuk dia...hmmm salah ke buat mcmtu? tp kalau tak di cepuk makin menjadi-jadi~ bila haku dah naik hangin kt dia org lain cth : baba) pulak hangin dgn aku habis camana? haihlahhh anak salah mamy kah? konfius konfiusss dan bila dah aku cepuk tentu-tentulah rasa bersalah kt kakal kan? hmmm

walau mamy ni segarang setanding rimau tetap aku tak boleh berpisah dgn kakal walau sehari...kalau g keje tu lain citerlah kan..Jumaat ni mak ayah nak balik kampung..jd mak mintak bawak balik kakal (sbb mak kan jaga kakal) mmg tak setujulah kannn dengar pulak ayah plan nak p Thailand sabtu tu haihhhlaaaa lagilah aku gelabah...dan dan tadik apply cuti =P motif mmg takde sbbnya hati takmo ikut sbb rasa mcm ganggu plan mak ayah~ kalau ikut hmm hmmm entahlahhhh maka,situasi ini buat aku rasa bersalah sbb tak bg kakal ikut mereka T__T hmmm hmmm

Kat ofis pun satu hal..dah berkali aku tolak kalau kwn yg nak tumpang ke lrt station..bukan sombong..tp jadual aku ni tak menentu..dah lah hidup nih hari2 mengejar masa kang last2 minit laki call soh direct balik damansara amik jln lain...tak pun mak tepon suruh singgah giant beli brg dah aku ikut jalan lain..tu belum ayah call pesan singgah avon beli deodorant ko berani ingar arahan dia? takutttt okeh...tulah...habis takkan alasan2 nih aku nak rungkai tiap kali org nak tumpang tak ke loya? hmm lantaklah tp aku dah bgtau masih jugak yg nak tumpang secara tetap habis camana? kalau takat tumpang sesekali takpelah~ masalah aku pun tak ter settle ;P jadi korang jgn marah sbb tadi aku terlupa ada org nak tumpang dan selambernya aku start enjin dan chalo hmmm dah tau nak tumpang awallah turun derrr wajarkan aku rasa bersalah skrg nih? hmmmm

rutin harian aku mmg kecamuk (tp happy) sikit sbb aku keje PJ,suami keje KL,ank pulak kt rmh mak Segambut rumah sendiri kt Damansara Damai jadi lu pikirlah sendiri sebab apa aku tiap-tiap hari bergegas bila tiba jam 5pm!

Kadang tu diri sendiri pun konfius mana aku nak tuju....drive drive drive tau tau ehhh dah sampai? begitulah kroniknya diriku ;P

ok,stop sini dulu nak g cari kakal nak pujuk..mana dia sorok lepas kena cepuk tadik ;P nice kan cepuk2 ank boleh sempat apdet blog ;)

happy read ;)

11 comments:

ratusiput said...

ehehe..kelakar lak bace ayat yg last tu...em situasi yati kdg2 sama ngan ratu.anak ratu yg plg membuas abang tu la.dia hyper skit.mmg slalu buat ibu dia naik angin.satu hari kalau tak kena marah mmg tak sah.ni dah lama ni tahan tak cepuk ngan rotan.tapi tekak je la memekik cam org gila.tak duli dah jiran2.ehehe.

tp satu yg ratu perasan.abang ni dia takble layan kasar.kena seeeeeeeeeeelalu berlembut ngan dia n byk sabar.masalahnya ratu mmg jenis kurang penyabar.mmg cpt baran ngan dia.taktau nape.kdg2 rasa cam panas pun ada ngan dia.but lately bila slalu berlembut ngan dia...cakap berayat2...tgk ade lah perubahan skit walau pangai tak geti diam dia tu tak berubah lg.mmg kdg2 pas marah...pukul tu rasa menyesal yg amat.lg kite kat sini sorang kan nak jaga kerenah 2 anak.

tp tu la...ratu slalu tak sabar.mmg ske naik suara kalau dia silap skit.maybe ratu pun kena ubah jugak kot tahap kesabaran tu.cpt sgt naik angin.ngan adik dia tak pulak.nape ye...ehehe...

pasal kwn2 yatie tu biar je la dorang ni pun kdg2 bukan tak paham masalah kite tp saje je nak pk diri sendiri.takyah mulakan nanti sok dah tumpang then kite ade hal ke apa dah jd masam muka.biar dorang marah skang dr dorang marah kemudian.skang ni bukan zaman asyik nak mengalah je ngan kerenah org.kite kena pk masalah kite sndiri dulu sbb sok2 kalau kite kt tmpt dorang pun...lom tentu dorang nak tlg kite gak.

mamyharraz said...

ratu: mmg nak kena ada kesabaran tinggi dgn peel ank ni kan..sy pun suara kalau marah tak boleh blah dan tak boleh kawal..kadang kita dok haruk memekak dia buat do no to yg kena cepuk! haihhhlah geram sungguh.

mmg nak kena ckp lembut2 guna ayat saikologi tp sy ni samalah dgn ratu cepat naik hangin ;P hehe apa yg ratu rasa (dgn abg cepat panas) gitulah sy dgn kakal camanalah nak buat agaknya...hembus ayat2 pelembut hati jgn ckp dah rupa tok bomoh haku dok meniup kt dia kalau ada peluang =P

harap makin dia membesar dengarlah ckp sy hendaknya nak kena bg adik baru nak ok agaknya kan ratu hehehe

Cik Ina Do Do Cheng said...

Dah cepuk kena bagitau dia kenapa mumy cepuk.kalau mummy tak bagitau, takut dia tau.kalau boleh elakkan cepuk, lebih baikkan. mummy kan rapat ngan dia, sembang ngan dia bila free.

cik ina pun tumpang orang, tapi selalunya cik ina tunggu dulu sebelum orang tunggu kita. adat menumpang jgn biarkan org tunggu. kenalah tumpang orang yang tak de masalah ke tempat yg kita tuju.sabau ye.

syariza09 said...

mmg lawak sbb sempat lg update blog. Situasi mamy ngan kakal sama jer ngan sy. Kadang2 tu mmg laju jer rotan & cubit..tp tu la, bukannya tahu takut pun, dia buat lagi ada la..errrmmm..sabar jer lah kita yer.

Pasal org menumpang tu awat la dia jenis x paham2 yer, ada gak org yg buat muka tebal.

kalo x nak parent bawa kakal, pandai2 la mammy ckp leklok ngan depa, x pon mammy ikut jer depa gi thailand..leh shopping lg :)

nazirah said...

hehe sekali sekala cepuk takpe kak.. tp tu la bkn salah akak, mmg kte masing2 ada tujuan hidup kte sendiri kan so org yg nk tumpang tu pun kene paham2 sendiri la kan .. :)

NM02 said...

utk kesedaran dan kebaikan tak salah

-Sara- said...

akak, sara yg baca ni lak rasas berkecamuk sbb betapa huru haranya jadual akak start 5pm tuu..ehehe..

org nk tumpang akak tu nape xfhm keadaan akak? nak gak tumpang ek..lainlaa akak free..

munna said...

biasalah mmg kadang tercepuk juga anak tu bila dah tak tertahan nak marah kat diaorg.. lepas tu automatik terus rasa bersalah kan Mamy...

ctmarqonah said...

Bisala kak, budak tgh nk membesar mcm Kakal tu... Semua mende nk dicuba nya... Die xtaw lagi salah ke betul ke.. Bahaya ke tak ke.... Yg die taw, die bahagia buat mende tuh.. Hehehehe...

Teh ckp mcm penah beranak je... Heheheh.. Anak2 sedara tuh kira anak la... Heheheheh... Masak sgt dh perangai sorang2....

Mama Gee said...

mamy...g nk nasihat pun...g ni pun tak byk pengalaman..

tp rasanyaa kalau tercepuk jugak..lepas cepuk tu mamy dakap dia...dan explain kenapa mamy marah..ckp dgn dia..mamy tak suka kakal buat mcm ni mcm ni...lain kali jgn buat lagi.... Ingatkan dia berulang kali..harap2 lekat kt kepala dia yg mamynyaa mmg tak suke kalau dia buat mcm tu...

byk2 sabar ya :)

Softtouch [Hanim] said...

akak, sy pun mcm tu..laju je tangan ni n mulut pun sama naik...

danish pulak kita ckp elok2 melawan atau xbuat apa yg kita suruh sy jerit br lah terhegeh2 buat...

tp tulah kak..dalam hati kita ni Allah je yg tau betapa sygnya kita kat anak2 kan kak....

selalu je asben sy tegur suruh sabar tp tulah dlm diri ni ssh betul nk bersabar...

astagfirullah hal azim......