Thursday, December 8, 2011

Kisah aku&kek

 Bila meningkat usia..kegemaran pun dah bertukar (sayalah tu)

Dulu tiap bulan mesti beli buku..tak kiralah novel ke buku motivasi ke (wajib beli) sbb mmg suka membaca..tp sekarang dah berubah..dan keinginan tu lebih utk masak-memasak (walau msk selalu tak sedap!) takpe kita cuba jadikan menu tu sedap di masa akan dtg :")

Kek mmg kesukaan..tak pernah terfikir pun sebelum ni nak buat..tp sejak masuk dlm dunia blog ni selalu masuk blog kwn2 yg suka baking kek..mcm satu cabaran pulak nak men try buat ;) bukan niat mahu meniru,namun sekadar ambil sebagai dorongan :) terima kasih tuan-tuan blog yg sudi share resepi jd org seperti mamy mmg sgt gembira bila dpt tgk rujukan resepi kt blog ;)

Okey,selalu rajin mamy komen..sedapppnya nnt sy nak amik resepi trylah..ok skrg betul-betul menjadi nak buat kek ;)

Ambil resepi dari blog cik ina :) penyampaiannya sgt mamy faham dan jelas step2nya. yelah kalau ikut buku lain caranya..kengkadang buat konfius bg org yg baru pertama kali nak baking.

 Bahan-bahan yg di perlukan.

Nampak timbang kaler biru tuh? mahal giler okeh..tp terdesak punya pasal beli jelaaaa..kalau dia tipu mmg sampai hati tauuu =P nampak bater cup tuh? yg ni pun satu ...suruh suami g beli..punya lah baik hati beli yg mahal.. (kalau dia tau kek yg di baking tu bakal rentung sure dia g beli planta timbang jew) hahaha....

Ok, siap semua bahan..ni startlah baking kek dlm jam 1 pagi...tak sabar nak nampak hasil kek menjadi ke tidak..sekali siap semua bahan di putar&bakar..dlm 1/2 jam dlm ketuhar kek rentung!!!! bukan salah bahan2 tp salah diri sendiri sbb salah ejas suhu ketuhar :(

Habis jahanam bahan-bahan mewah tu semua..

masuk bilik dan tido dalam sendu & tangis :"(

Esoknya bangun pagi-pagi pegi max value beli bahan-bahan sekali lagi 

dannn ;

 Ini lah hasilnya :)

hati sy sgt gembira hanya Allah yg tahu bila kek yg pertama kali buat naik elok menjadi hehehe

begitulah di sebalik kejayaan mesti ada kisah di sebaliknya kan..begitulah jugak kek mamy nih..bukanlah buat terus-terus menjadik...takpe jgn jdkan itu alasan tak mo baking lagi..cuba,cuba dan cuba sampai ber hasil :)

 Bila bagi juri yg rasa ayah (juri ni sgt cerewet)dia ckp sedap fuhhh *berbunga hati* suami cam biasalah dia mana ada perasaan #sentaphatimaknak hehehe

Ok,ok suami ada rasa dia ckp oklahhh dari smlm yg rentung tu :") heheee cikngah pun ckp ok..mak pun ckp ok. woahhh tengkiu korang sbb jaga hatiku :")

Sekali dah berjaya terus tamak nak baking utk kami ke tiga ;)
 Dan ini hasilnya ;)

Alhamdulillah menjadi jugak baking-an kek sy :)

jadi apalagi jom kita mem baking ;) amik resepi kt sini ya :)

happy read ;)

17 comments:

syariza09 said...

tahniah tahniah tahniah....gagal skali bkn gagal selama2nya..bila kek menjadi, mmg dh jadi satu semangat nk buat & trus buat..tambah sronok bila smua suka mkn ngan kek yg kita buat tu..pasni buat lg tau

~izan~ said...

bagus tu kak..tp kelmarin dgr citer akak tu sampai tak tersuap masuk makanan dlm mulut sebab asyik tersedak hehe..

lps ni cuba dan cuba dan izan plak tempah kat akak ekeke..izan ni dh ansur2 bersara dah ni hehe

Mimy Hamid said...

me too also suka collect buku resepi tapi tak buat pun lagi...smpi kena bahan la ngan somi..buat pameran..hihi..takpe nanti mood rumah sendiri rajin la..bangga ngan mamy..finally berjaya buat kek :))

ratusiput said...

yela izan pasni kite tempah ngan dia lak.hehe.tahniah sbb berjaya membuat kek yg sedap...jgn stop tau.kena slalu2 buat.emm....dah bleh bayang kesedapan kek ni :)

MaryaYusof said...

Saya pun suke baking tp xreti sgt...dlm proses trial & error... klau masak2 biasa mmg boleh sgt da... bab baking ni mcm slow sikit...huhuhuu...salam ziarah!

ctmarqonah said...

Sedapppppppssss!!! Meh laaa pos kt Teh sket... Hahahah

Yan said...

mood kita ni kan sentiasa berubah2.. biar ada keceriaan. kalau stick kat satu je pun tka best gak kan..

Pepel BoNda AmaNi said...

wah menjadi...bestnya...

mama tims said...

wah nampak gebu jer kek ni mamy...mestisedap punyer...

eT said...

xsia2 akak nangis sedu2...hehe...
nampak sedap dh tu...meh pos sket...:p

-Sara- said...

jelesnya tgk org buat kek menjadi nii..hehe

ieda said...

lepas nie .. leh lah bawak masa jumpe akak nanti :)
terliur sudahhh x sabar nak jumpe yati :)

Cik Ina Do Do Cheng said...

mummy harazz terima kasih sudi cuba resepi ni.cik ina pun tak de lah mahir sebenarnya buat kek ni, selalu gak buat kek tak jadi, apa yang penting tak putus asa mencuba. kalau dah minat nak buat cam mana , nak jugak buat: )

Softtouch [Hanim] said...

tahniah kak....mnjdai tu ....lepas ni leh cube buat kek lain yer.....

Nurul Isa said...

nice trying sis :)

To all women & girls out there, lets be SLIM and importantly to be HEALTHY with Premium Beautiful & Lacto-Lite ;);)

p/s: if you wish to generate SOLID side income monthly and TRAVEL for FREE, this is YOUR OPPORTUNITY :):)

www.nurulfisa.blogspot.com

munna said...

kalau menjadi kek yg kita buat.. mmg suka dan berkobar-kobar nak buat lagi kan mummy...

NeenaAnuar said...

wah.. menjadik nampak kek tu! looks so yummy! :)