Monday, August 6, 2012

Aiskrim Oreo

Bulan puasa kali ni kita buat desert je utk juadah berbuka ;)

Bukan main lagi iolls asal bukak internet google resepi desert yg hebak-hebak (baca : hebat ) bajet mcm teror sgt =P kemain nak buat apple crumble lah itulah inilah..takpe yg tu kendian kita realisasikan ;)

Resepi kali ini ialah : 'Aiskrim Oreo seiras Baskin Robbins' ;)
(nak jugakkkk nama tu tempias hewheww)

Ok,jom cek ki douttt 'Aiskrim Oreo seiras Baskin Robbins'

Alhamdulillah tekak semorang boleh makan dgn gembira ;) utk pengetahuan kon tu saya beli kt tesco tau bukan homemade ;)

Berdebar-debar jantungku disaat menunggu aiskrim ni beku! - ibaratkan debarnya jantung nadira memandang ammar =P

Bila terhasilnya aiskrim ni aduhh duhh happynya!! walaupun sah-sah lah benda ni akan beku kalau dah letak dlm freeze kan?...bagi yg pertama kali mcm aku ni debar-debar tu mmg perkara wajib :") yelah...sebelum 'menjadi' asyik fikir 'jadi ke tak asikrin haku nih' -ulang-ulang ckp dlm hati doplohlapankali tihehe

ok nak cerita stepnya pulak ;)


Bahan-bahannya :
  1. Susu kotak duthlady 2 cawan
  2. Coffemate Creamer 2 cawan
  3. 5 keping biskut Oreo
  4. satu penutup esen vanila - 
Cara-caranya :
  • Tuangkan susu , creamer dan esen vanila dalam bekas  yg sesuai utk di blend atau guna je mixer-kacau rata dlm 3-4 minit -  pecah-pecahkan biskut oreo - ulang kacau-kacau sampai sebati-
  • Bila dah rata - keluarkan letak dalam bekas terus sejukkan dalam freeze
  • 3 jam kemudian keluarkan - mixer/blend sekali lagi (utk dapatkan tekstur yg gebu)
  • Simpan kembali dlm peti ais sejuk beku selama 8 jam 
  • siap utk dimakan.
Kredit  utk blog GK dan YUU
aku amik panduan dr dua blog ni..kalau tak paham versi aku boleh terjah blog mereka berdua :)

sekian saja laporan dari chef :D

happy read ;)

25 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam.Emmm sedapnya eskreem buatan sendiri.

Puashatikn?Leh mkn puas2..:D

mamyharraz said...

azatie: mmg sgt puas hati :)

Rasp said...

sangat sangat sangat sangat rajin u buat aiskrim ek sis...
i nie pemalas...
lebih rela beli dari buat hahahahaha...

tapi bila makan mmg puashati dgn hasil tangan sendiri :)

mamyharraz said...

rasp: saja mencuba :")

Riri Yoorin said...

mamy boleh buat utk riri dtg raya tak haha :)

fiza said...

Rajinnya. Lpas ni tak payah lah beli eskem lagi...buat sendiri lagi best ☺☺

norhidana said...

tingin nyer nk mencuba tp dlm freezer tu penuh ngn klt popia hehehe... kene tunggu pas2 raya lah jwb nyer

mamyharraz said...

riri:insyaallah boleh :)

fiza: nampaknya begitulah..tp ni time rajin je..hehe

Wanieys said...

senangnyer nk membuat...tp kena ada tahap kerajinan la.....rajin la kak ni...sedap pulak tu nampak eheeee

lieyalatif said...

e'eh...senang jek kak!!!! excited campur jakun plak lieya tgk hah.....jadi tuuu...mcm aiskrim kite beli kat kedai jek hah..cayalah....bahan2 ade kat umah tu....cume nak kene cari 2 barang jek lagi ....boleh laa lieya cube nie...senangkan...homemade aiskrim lagi.....terjamin halal dan bersihnyer.....

Qhaifa Nur said...

nak makan sedap kena rajin buat kan..kan
suka ais kerim.....

mamyharraz said...

norhidana : try ya kak nnt senang je :)

wanieys: ya tepat! nek kena rajin baru menjadi ;)

lieya: ye..samalah akk pun jakun je bila tau resepi ni..senang je..pastu try menjadi pastu semorang (family) ckp sedap lahaiii kembang setaman haha.

slmt mencuba ya nnt :)

qhaifa: ya nak kena rajin..

Daddy Ziyyad said...

saya buat short cut aja..

beli ice cream walls perisa vanilla..

lepas tu pecah2kan oreo, campur dlm tu..

siap.

~ahaha

syariza09 said...

meletup la mammy sejak dua menjak ni...ni buka puasa cara hotel dh ni, siap ada desert eskrim gitu...kelas ko jahhhhhhh

mamyharraz said...

daddy : saja je tau..buat gitu mmglah senang daddy oiii hewhew

sya : haha kelasss sgt kann haha meh dtg raya rmh chef meh ;)

Alin Marlini said...

nmpk macam mudah...heheheh

Salam Balas dr Alin Marlini

mamyharraz said...

alin: tq :)

Qen Na Cindyrina said...

rajin nye...aish!! yummy!!!

Mama Gee said...

wahh mudah je kan..
nnti nk buat gak lah..
tp kena beli mixer dgn peti es besauu dulu..
huhuhhu

mamyharraz said...

Qen : rajin sgt kan ;)

mamgee: wahh kena rekues peti ais besarlah nampaknya ;)

ieda said...

sedapp nye dikkk
buat sendiri memang haven kan :)
makan puas2 .. hurmm leh try nie ;))

Tak Pe Je ~ TPJ said...

Waahh... Ini sudaa bagoooos....! Tapi sgt bahaya woo... Hehehe. Nanti I asyik DIY eskrem jek... Tq for sharing, dear.

Mimy Hamid said...

serius senang ya amat...tengkiu yati...nak cuba...bahan semua tu mmg ada kat umah...modal tak banyak pun kan..

wahida said...

kena cuba ni...tak mahal mana brg2nya pun...kalau nak beli eskem BR tu satu scoop je dah berapa kan...

nur said...

yummmy2..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dgn cara berbeza ssuai utk deko umah anda..