Wednesday, August 1, 2012

Kerabu jantung 'Dejavu"

DejavuDiKinabalu hari ni last episod..suka ti ko lah nadira nak pilih sapapun jd jantung hati ko..dah tak kuasa aku nak pikir =P episod citer tu dah lama aku skip..mula-mula episod layanlah jugak sbb ank letak rmh mak..pertengahan episod aku balik ank pun balik sudahnya payahlah nak menang berebut chanel..hmm beralah jelah kan..

Nanti-nanti aku run tgk kt malaymoviefull jelah..senang.

Ok,kali ni bukan nak citer pasal jantung manusia ;)
Tapi resepi jantung pisang :)

Pic kurang kualiti :")

 Bahan-bahan :

  1. jantung pisang
  2. bawang merah
  3. bwg putih
  4. udang kering
  5. kerisik
  6. belacan
  7. limau nipis
Cara-cara :

  • Rebus jantung pisang - hiris halus
  • Tumbuk-bwg merah-bwg putih-udang kering dan belacan yg dibakar
  • Satukan semua dlm mangkuk gaul-perahkan limau dan taburkan kerisik-rasakan gula-garam-ajinamoto
Siap ;)

mengada sgt skrg asyik letak resepi kan =P oklah bukan niat nak jadi chef..tp kot-kot lain hari aku nak masak menu yg sama taklah aku mengagau search resepi kt google - pening tahuk..resepi ni mcm2..jd ni yg paling ringkas dan sedap kt tekak sendiri.

happy read ;)

19 comments:

fiza said...

Penangan dejavu dikinabalu lah ni yer ☺☺

Tak tgk sgt, berebut chanel ngan anak gak.

Riri Yoorin said...

tapi tetap menarik perhatian

inazamri said...

sedapnye ..lama tak mkn kerabu jantung ni

♥cikmOt♥ said...

amboi...kurlas nama kerabu...

lama dah tak makan...dulu mak rajin buat...tapi skang...sobs...

Zue AnnaLeeya said...

kerabu jantung mmg sedap...
lama tak mkn...
klu balik kmn, baru ngada2 sruh mak buat...
nak buat sdirik mmg takla kot... hehehe

bunga_rose said...

dejavu? errr baru minggu ni layan sbb minggu akhir.. sebelum ni tak penah tengok pun sbb kimi nak tgk kartun hikhik...

tak makan la jantung pisang kak.. tp MIL suka ^_^

AiNuN FaUzI said...

Tu diaaaaa!!! Nam resepi xmenahan tuh.. Heheheheh.. Lepas ni akak boleh la try buat kerabu epal hijau pulak... =)

Rasp said...

bagus letak resepi kat sini...
leh gak i buat reference kalo nak memasak .... thx for sharing :D

maszmadi said...

mesti dira pilih ammar.. haha

erm jantung pisang rebus cicah sambal asam pon sodap.. nyumnyum..

Qhaifa Nur said...

dlm pantang dulu2 suka makan jantung pisang...

SURIA AMANDA said...

kalau versi NS dia panggil Lawa jantung pisang..apa yg lawa x tau la..tp guna santan..

Wanieys said...

kihkih penangan dejavu dikinabalu ker ni

syariza09 said...

hamboi...dasyat nama resipi tu..kelas ko jah..hahaha

LiYa HaNiF :: said...

amboi..amboi... hehe

Mama Gee said...

perghhh mmg dejavuuu lah kerabu ni....

-Sara- said...

mcm2 namanya..kat param lak ade jual air dejavu dikinabalu..haha

Softtouch [Hanim] said...

sdpni kak sbb sy ni peminat jantung.....kalu arwah nenek sy dia letak kerang ngan santan.....nyummmmmm

ratu siput said...

ha'ah kan...dah pertengahan citer mcm dah tak bape nak best sgt.plg sakit ati ending dia ceh...tak best langsung.uishh kerabu jantung...nampak menyelerakan :)

Mimy Hamid said...

suke suke la...sbb resepi jantung pisang ni blh tambah my susu badan..tengkiuu