Tuesday, August 2, 2011

ada dua cerita :)

Berbuka puasa tahun ni kena fikir sendiri nak mkn apa..sebabnya berbuka kt rmh sendiri..yelah tahun-tahun lepas hantar anak rmh mak..jd lepas berbuka baru balik rmh sendiri..tahun ni bulan puasa baba kan dpt cuti dlm 17 hari..jd berbukalah berdua kt rmh sendiri :)

..beli?masak? semua atas kepala otak ni kena decide :) nak tanya suami? ohhh lupakan jelaa sbb jwpan standart "apa-apalah yanggggg" yeh? ok fine... jgn merungut atau komplen hekkkk bila ai masak menu sukati aiiii =P ngehhngehhh

ok,...walaupun jengah dapur boleh kira dgn jari..tp niat hati nak memasak di bulan puasa kali  ni adalah sgt berkobar-kobar..makanya smlm tergedik-gedik pegi berkenal-kenalan dgn segala rempah ratus,halia,bwg dan sumer yg sepatutnya bakal di guna utk masakan akan datanggg ;) sumer benda alah tu mmg takde dlm rmh mamy ok!

.....masakan pertamaku di bulan puasa ni adalah ;)


..kerabu sotong {siti bg resepi} sweet sour chic {kak sherry bg resepi} kobis kicap & telur dadar :)
Alhamdulillah menjadilah jugak..walau tangan yg jarang pegang periuk belanga ni memasak tanpa merasa masin ke tawar ke..pakai campak-campak ikut dan je bahan perisa tu sumer =P hehehhh

bukan tak boleh tapau je mknan..tp sampai bila nak menapau?sampai ketua? tak kesudahhh kan...baik masak lama2 oklahh ;)

hari ni tak yah fikir nak masak apa..ptg kang balik rmh mak berbuka kt sana :D

**********tamat citer menu**************

nak citer pasal homestay mamy dok dgn family hari tu ;)
ingatkan malas masukkan pic bilik ni sumer tp dah kwnku wahida mintak nak tgk akak letaklah ya buat cuci-cuci mata ;)

ok,ni ruang dapur..ada breakfast counter yg sgt kiut..tuan rumah ni ada sediakan kettle,gula,nescafe,tea,cawan,pinggan,sudu garfu kecuali dapur je tak de..rung agak besar.
yg ni pulak bilik utama, ada: almari baju,meja solek,kipas,katil kelamin & bilik air dlm nih.. bilik ni mamy&suami dok ;)
memang luas..bolehlah setakat nak berkejar-kejaran opsssss =P

yg ni bilik ketiga. ada stand kipas,2 katil bujang :)

bilik kedua takde pic.. yg ada dlm bilik kedua : katil kelamin,almari baju dan kipas :)

segala bantal,sejadah dan towel ada disediakan..memang selesa..lgpun persekitaran perumahan ni baru yg best tu berdepan dgn gambang resort {kami tak sempat nak jln2 kesitu} harga 2 mlm RM370.00.
mungkin tempat lain ada yg lagi murah kann..ni pun suami mamy booked last minit...dia cari homestay kt area kem batu 10 sumer penuh...sbb tu dia campakkan kami kt area gambang nih =P tp oklah jauh perjalanan luas pemandangan :D

ohhhh sy rindukan Kuantan ;)

happy read ;)

14 comments:

-Sara- said...

wahh meriah gak lauk mamy masak..eh, org kalo masak main2 campak ni slalu terer masak tau..oklah tu ckup rase sume :)

atty's said...

sedapnya kerabu sutun...

syariza09 said...

tahniah sbb dh kenal ngan remaph ratus memasak...hehehe. Sayur kobis ngan telor dadar sapa lak yg bg resipi :P


Blk utama tu cantik laa konsep putih lagi

~izan~ said...

akak,cantik homestay tu..puas hati mcm tu harganya..oo dpn BGRC ek..hmm

dan..akak pndai masak sebenarnya..saja tak nak tnjuk bakat..tu dah kira terer dah tu bulan2 puasa masak tak bley rasa masin ke tawar ke,tabik kat akak!~

Softtouch [Hanim] said...

oklah tu kak lauk yg akak masak...ayam sweet sour tu akak letak cili tak?ke letak sos..nk resepi boleh?

cntiklah homestay tu...selesa n berbaloi..

IDAZS said...

kadang-kadang lauk campak2 lagi sedap :)

cantik homestay tu

mamyharraz said...

sara: masih mencuba utk masak ;)

atty: mmg sdp ;)

sya: alhamdulillah dah makin kenal dgn rempah ratus tu sumer :D

izan: bulan puasa nilah akk nak belajar msak..hmm dpt lepas tekak suami&anak jdlaa hehee

hanim: sweet sour tu akk beli instant powder maggie hehe pastu campur je bhn2 lain..akk ikut guide dr packing situ =P tp mmg sedap :)

idazs: tulah kan ;)

wahida said...

dear!!! tengs sesgt upload pic2 ni..ada plan nak ke Gambang Waterpark hujung tahun ni...ingat nak check in sini je...murah, berbaloi dan selesa nampaknya...

tengs again...

mamyharraz said...

wahida: ok,no problem :)

wahh nak jln2 ke sana ya?..best best..hari tu mmg tak puas jln2 kt area kuantan sbb time table penuh..

nazirah said...

kak .. menu tu nmpk sedap..
homestay tu nmpk mnrik la kak
rasa mcam quite ok la dgn harga nye
not bad.. :)

ctmarqonah said...

Rindu akak jugakkkk!!!!! Heheheheh... Pe2 pun selamat menjalani ibadah puasa!!!!

mamyharraz said...

cci: oklah menu tu sbb akk pun baru nak belajar masak..homestay tu pun selesa sesuai dgn harganya :)

ct:slmt berpuasa utk awk :D

Mimy Hamid said...

menu kerabu sotong sama mcm menu 1st ramadhan ...bestnya dah masak,,.kita belum lg duk umah mak kan

mamyharraz said...

mimy: tulah kan naikkan selera kerabu sotong tu..terasa nak buat lg.
sy pun kalau dok rmh mak mmg tak masaklah hehe..