Sunday, August 21, 2011

Dugaan bulan puasa..

Kisah yg panjang ;)

 Bulan puasa kali ni dugaan dtg..mula dtg Ramadhan mak dah sakit..demam.baik..demam..baik begitulah..klinik?hospital swasta?kerajaan?semua merata dah pegi~ tp keputusan mak sakit apa tetap tak tau..tp sebenarnya dari bulan 7 lg mak mcmni..tp keputusan tetap takde mak sakit apa..sampai masuk wad hospital swasta{malas nak mention hospital apa kang jd isu pulak!} dahlah mahal tak ketentu hala duduk 2 hari cecah nak dekat 2K!! tp sakit mak tetap tak dpt detek layanan? huh! malas citer!..last2 bg keputusan last minit bgtau nak operation kos utk operate 10ribu ke15ribu watdehek!

adoiii ni yg malas taip entry emo-emo ni akk jadi nak marah~

sebab tu bila citer tak beshh maless nak share kt sini =P tp meroyan gak kt FB sesekali ;) mana boleh pendam sendiriannnn nnt kesunyianlah diri ini :D

ok,kita pendekkan citer..kan entry mamy&family p berbuka kt de palma ..haa masa tu mak dah demam..jd mak&ayah dok sekejap je masa berbuka tu..pastu terus makayah gegas balik..sebelum balik rmh,ayah bwk mak p klinik ~

balik dr hotel mamy&suami ambik keputusan tido jer rmh mak..sbb tgk mak flettt sgt :( mlm tu kami tak tido sbb kejap2 jaga suhu mak :(

bangun pagi~keadaan mak masih sama :( last ambik keputusan bwk mak p hospital sg.buloh..yelah sebelum ni semua hospital dah pegi..saja nak try sg.buloh pulak..mana tau ada jln penyelesaian..

Alhamdulillah..dr Sg.Buloh mak di transfer ke hospital Selayang bah.kecemasan dgn bantuan segala laporan & xray yg ada mak terus dpt rawatan SEGERA!!

DR Hospital Selayang syak mak ada batu karang..finee sekurangnya kita tau apa masalahnya kan..dan terus mak kena tahan wad masa tu juga..mamy,suami&anaklah uruskan mak masuk wad...bayangkanlah dr pg kami usung anak dgn  tak menyusu..mkn..minum..kami ni dah tentu2lah puasa kan..mmglah tahu mak kena tahan wad..tp urusan nak masuk mmg mkn masa yg lama :( kesian anak mamy... suami&mamy masa tu mmg tumpukan mak 100 peratus..sampailah dlm jam 4 mcm tu mak tanya anak dah mkn ke belum? masa tu baru perasan ~ gegaslah baba dr bahagian kecemasan berpusing cari roti utk anak~ sapa yg pernah pegi hospital selayang tahulah betapa jauh dr bahagian kecemasan dan ruang lobi! sbb situ je ada kedai.


OK,
Selesai urusan mak dlm jam 6 ptg..Alhamdulillah mak dah dpt katil..semua urusan lengkap baru kami 3 beranak balik~uruskan anak&suami

mlm mamy jaga mak ~ esoknya mamy EL..sbbnya tak sampai hati nak tinggalkan mak sorang2 :(

selasa mamy keje

rabu cuti umum~jaga mak 48 jam begitu~nasib kerusi yg di sediakan agak selesa :) pg tu Dr.bgtau mak boleh leluar wad~ dan urusan selesai dlm jam 8 mlm. Alhamdulillah sakit batu karang mak taklah tahap serius..masih boleh di kawal dan di bagi ubat tanpa operation..tp tgk juga..kalau tarikh yg pihak hospital bg tak ada perubahan..maka kenalah pihak hospital cari alternatif lain utk keluarkan batu karang mak tu~

"terima kasih suami sbb anda amat memahami diri ini tanpa bersoal jawab..itu sudah cukup buat sy terharu" 

rabu : mamy,suami&anak berbuka luar.sbb mak dah boleh balik. ayah ambik mak kt wad. jd mlm tu kami tido rmh mak..dlm jam 12 mlm harraz muntah! muntah sampai kepagi! jd mamy&baba bergilir dukung sampai kepagi :( huwaaaa masa ni sedihhhnya....esoknya baba baru lapor diri masuk keje..last2 baba minta sambung cuti..sementara tgg baba balik dr kem..harraz nak berdukungggg jer..makanya mamy dukung harraz dr pg sampai tgh hari! dpt bygkan tak berat harraz camner? berattttt!! okeh! =P

balik dr klinik bg ubat.bg dia mkn pizza dia bertambah ok.Alhamdulillah..

mamy tido ptg tu..sekali nasib tak terus padam! mamy pulak demam! huhuhuu terus kudrat jd lemah longlai~#apapuntakboleh ~

bangun pg esok ingatkan ok..tp silap..terus tak ok :( suhu mamy terus naik +selsema yg teruk :( ohhh dugaannn sgt :( syukur baba sudi sambung cuti utk jaga mamy..tghhari baba bwk p klinik..mlm tu beransur sihat :)

sabtu : makin ok.. sabtu tu keje dgn keadaan lemah longlai~

ahad : hari ni syukur Alhamdulillah makin pulih dan boleh menaip entry yg panjang ini :)

ok,sekarang mau fokus persiapan raya yg agak tergendala :D

Syukur mak semakin pulih..anak pun dah sihat diri sendiri pun makin ok..dan hati ini amat tenang :)

**sekian diari sy**





happy read ;)

10 comments:

syariza09 said...

ermmm...mcm2 dugaan mamy tempuh ramadhan thn ni. mula2 mak, pastu harraz & last mamy sendiri pula. Alhamdulillah, smua dh beransur sihat.

Sib baik ler hosp SB leh detek penyakit mak mamy, nk harapkan swasta, mau untung saja...bayar ribu raban tp kalo servis K.O melampau la tu...eh I pul ayg ter'emo"

ctmarqonah said...

Macam2 yg jadi kt akak n family ea?? Xpela kak.. Anggap ni dugaan dariNya... Pe yg penting, akhirnya semuanya sihat.. Harap2 pasni boleh beraya dengan gembira kan kan kan?? Heheheheh....

"rindu akak kt twit!!!"...

Mimy Hamid said...

memang tabah la mamy..kena sabat tau jaga orang sakit ni bukan senang...kerenah dia tu kadang buat kita hialang sabar..tapi mamy tabah dan cekal ....semoga semua nya berjalan dengan lancar bulan ramadhan ni...sakit itu penghapus dosa ...insan terpilih istimewa akan di pilih Allah untk menghadapi sakit..Insya Allah selamat semua

ieda said...

semoga adik tabah .. memang dugaan .. syukur suami yati paham ..insyaallah dik semoga allah permudahkan semua urusan yati ..

windu sebenarnya ngan yati .. sbb dah lama x singgah umah akak .. x perdik akak paham ..

wahida said...

mmg dugaan sungguh tu...tak pe lah nok...byk pahala ko tu...jaga mak dan anak yg sakit...insyaAllah, ada balasan utk ko nnt...

sekarang ko dah sihat betul ke? harap uolls cepat sembuh dan harap sgt makcik jgn skip mkn ubat...dan harap batu karang makcik tak jadik lebih teruk...huhu...


p/s: private hospital tak semestinya bagus...

~izan~ said...

kesian akak..masa akak bgtahu akak kt spital kat YM tu,izan terkejut ingat akak yg sakit...

mmg berat dugaan akak,mujur masa asben akak dh balik...

apa2 pun akak mmg seorang anak yg baik. byk pahalanya tu kak..

semoga akak n ibu sentiasa sihat dilindungiNya begitu jugak family akak..=)

Lina said...

hopefully semuanya ok dan mami dah bertambah sihat...jg diri baik2 yer

mamyharraz said...

sya: mmg betul2 dugaan..namun takpelah semua dah back to normal..tq ya sya.hug

ct:owhh rindu nak twitt dgn awk..nnt akk dah pulih akk kesitu ya jumpa awk :) hug

mimy: betul tu mmg kena byk bersabar.Alhamdulillah Allah bg kekuatan mental..moga Allah bg kesihatan yg baik utk kita semua.amin. hug utk mimy.

kakieda:syukur suami dah balik..jd ringan sgt masalah yg ditanggung :)
rinduu dgn akk juga..sy dah ok nnt sy berjln-jln ke rmh akk :D hug

wahida:tq. alhamdulillah skrg dah sht :) bila dah sakit semua tempat terjah sbb nak cpt sembuh..tp tulah tak semestinya private tu terbaik.. tq sekali lg hug.

izan:akk angkut lappy masuk wad sekali hehe.sekurangnya hilang boring..sbb mak pun bukan boleh berbual hehe.tq ya izan..amin moga Allah berikan ganjaran :) hug

lina: tq :) amin moga Allah beri kesihatan yg baik hendaknya.hug

Softtouch [Hanim] said...

patutlah akak lama sunyi jer...xpe kak dugaan..ada balasan yg baik dikemudian hari tu...

Alhamdulillah mak akak batu krgnya xserius..sy harap makcik terus sihat spt sediakala yer...

kim salam mak akak yer..

mamyharraz said...

tq hanim.

alhamdulillah mak dah beransur sihat..

insyaallah nnt akk sampaikan. tq sekali lg.hug