Tuesday, May 1, 2012

kisah rumah

Saja hati ni terdetik nak share citer tentang rumah ~ jadi jom kita share citer tentang "rumah saya" :)

Syukur Alhamdulillah di usia 30an Allah sudah berikan peluang rezeki utk aku memiliki rumah sendiri..walau tak semewah mana namun inilah harta yg tak ternilai harganya bila dapat genggam kunci rmh sendiri (walaupun masih bersangkut pd loan bank =P ) tetap ada rasa gembira :)
 
Rumah pertama : Damansara Damai - tak tau nak kategori flat ke?apartment ke? sbb kalau flat selalu 2 bilik je kan?..ni rmh tu ada 3 bilik..agak besar jugak..kalau nak kategori apartment..hari-hari aku kena berebut parking =P apa kes! yelah selalu kalau apartment tak berlakulah kes rebut2 parking ni kan? hmm ntahlah labu...tak kisahlah kategori apapun..aku&suami sgt sayangkan rmh yg telah kami diami selama 3 tahun setengah~ belinya rmh ni pun rezeki anak..lepas je dpt Harraz terus dpt jln utk miliki rmh ni tanpa halangan..sbb tu kami sayang sgt.

Sayangnya...tak selalu dapat balik ke Damansara Damai ni...lagi2 kalau suami outstatios..kena attend misi luar negara..kursus....dan mcm2 hal lah yg buatkan kami dua beranak kena tinggal :( nak balik camana kalau dah rmh tu jauhhhhhhhhhhh terceruk dari pandangan ayah dan mak ...jauh dari shopping kompleks..pastu letih nak ulang alik antara segambut-damansara damai dan yg paling ngeri aku takut nak duduk berdua je dgn anak kalau suami tak de :")
saiko sgt alasan tu kan? tapi itulah hakikatnya...serius aku tak boleh hidup dalam kesunyian duniawi...lagi2 persekitaran situ yg kurang mesra alam buatkan diri ini tidak disayangi =P

Tempoh permulaan tak terasa sangat..masa suami misi ke lebanon hari tu pun aku tak terfikir benda-benda negativ ni sbb memang tak terfikirlah..tp sejak suami bgtau dia kena kursus sebulan Mei ni mulalah hati ni terdetik! hah? takkan nak tumpang rmh mak lagi :(  tiba2 hati terdetik nak pindahlah dari situ.nak cari rmh area rmh mak..bukan takmo tumpang rmh mak..tp aku mahukan keselesaan sendiri..senang kalau ada rmh sendiri.aku pun tak kesunyian dan dianak tirikan bila ada aktiviti keluarga :") huhuu nak luahkan pd suami takut..manalah tau dia tak setuju dan ckp aku merepek - namun aku silap..rupanya suami ok je dgn keputusan aku..citer pulak dgn keluarga semua setuju :)

Maka - buat waktu terdekat ni dgn persetujuan bersama aku akan cari rmh sewa area kepong atau segambut nak sewa dan rumah Damansara Damai tu sementara waktu akan disewakan sementara menunggu proses utk dijual ~ ini keputusan nekad..ya..aku takkan menoleh lagi...dan tak menyesal..selepas proses jual dah selesai baru nak fikir beli yg lain pula.Insyaallah..mcmmana pun rmh ni terpaksa dilepaskan utk aku dptkan loan baru utk rmh baru akan dtg..Insyaallah...itulah yg di rancang.suami setuju..sbb ini rmh nama bersama kami..dan suami ada rmh sendiri di KLIA - aset dia yg takkan dijual-


Sayang sangat kitchen cabinet dalam rmh ni...tak puas pakai..harap2 penyewa tu nnt jaga baik2.. :(
Rumah ni dah di renovet..tiles, ada aircond,kipas semua include on pakej pd bakal penyewa..

dulu zaman sekolah : berangan nak pakwe hensem TAPI bila dah kawin semua tu hilang..suami tak hensem pun tetap hensem dimata sendiri ;)

dulu zaman remaja : berangan nak bakal suami kaya,kerja berpangkat TAPI bila dah kawin semua tu hilang..asal suami ada pendapatan tetap,dan kasih kan diri kita dan anak itu  sudah memadai dan cukup bersyukur ke hadrat ilahi :)


Hidup ini penuh ke misteri-an ..kita tak terjangka apa yg bakal kita hadapi...namun ini semua rencah yg perlu kita rasa dan nikmati dgn tenang dan bersyukur - semoga Allah sentiasa berikanku petunjuk~

happy read ;)

21 comments:

Fieza79 said...

aduhh rasa mcm syg je rumah yg penah diduduki akan tiba masa nya beralih kepada org lain kan...syahdu rasa..

♥cikmOt♥ said...

sedih kan...beli rumah orang lain duduk...dah terpaksa...sobs...

diana said...

harap2 nanti penyewa tu jaga la..kan??memang sedih kalau rumah yang kita dah lama duduk tetiba nak kena bagi orang lain duduk...

atty's said...

insyallah..semoga dipermudahkan segalanya.

johari said...

seronoki ada rumah sendiri ni.sy ni hanya menyewa jela.xmampu lg.

miloais milo said...

sayangnya nak jual...
tapi dah terpaksa kan???

mamaNoriz said...

cubalah simpan rumah tu selagi terdaya sbb aset dan mamy ada hero kecik yg boleh diwarisi nanti kan, cuma harap2 penyewa bertanggungajwab dan molek jaganya.... sayang kan sbb dah mcm2 kita buat du rumah tu, bukan sket kosnya pun...huhu

angan2 time muda2 dulu mmg lain, dan biasalah taks emua jadi kenaytaan... yg penting hubby kita baik dan sayang kita kan... dan zaman mencabar ni mmg payah jaga hubby yg ensem...hehehe

-Sara- said...

cantik kitchen cabinet tu :)

berapa akak nak sewakan umah tu?

ieda said...

setuju sgt dgn kata2 yati
hidup ada banyak misteri
semua didalam gengaman allah
dia mengatur semua ini
kita nak itu dan ini
tapi x semua kita dpt kan
soo kita belajar erti syukur
insyaallah hidup kita lebih bermakna dan ceria ;)

ct rahani said...

cantik kitchen kabinet tu kak.. klu sy pun memang syg nak jual.. x pe la harap2 ader rezeki lain yg menanti.. betul la kak.. dpt suami yg ader pendapatan ettap & betul2 sygkan kiter pun satu anugerah yg tidak ternilai.. yg penting kena sentiasa bersyukur pada- Nya.. :)

Softtouch [Hanim] said...

xpe kak kalu itu yg tbaik terpaksalah kita lepaskannya..mgkin ada hikmah disebaliknya kan....ape kata akak bg kc tu kat sy..cntik kc akak tu..heheheheheh..gurau je

syariza09 said...

rasanya tu keputusan mammy yg sebaik-baiknya. lebih senang kalo duduk dekat ngan keluarga tambah2 pulak baba kan selalu outstation.

:: Mrs.Eady :: said...

dulu tak matang skrg dah matang dah boleh terima ape saje kan :)

ratusiput said...

em mmg syg sbb aset kita tu...tp kena bijak jugakla utk rolling camne.kalau ble bertahan...cuba bertahan dengan disewakan ke.tp kalau lg untung bli rumah lain..better jugak kalau tak membebankan yelah sbb umah skang tau je la...yam ampun mahal.pape pun ratu doakan semuanya dipermudahkan k...jgn risau2.sbb bila kita nak sesuatu yg lebih baik tu...kite kena korbankan sesuatu jugak sebagai galang gantinya :)

kakcik said...

Kakcik paling sayang rumah peninggalan arwah makbapa di kampung. Sedih bila terpaksa disewakan. :(

wahida said...

kitchen cabinet ko sebijik mcm aku punya...hehe...

ellynadyra said...

sama ngan aku, penakut

ariana said...

Akak pun dah banyak rumah sewa..tp bila rumah sendiri lain rasanya..syg sgt kan..:) harap penyewa Yati tu seorang yg cermat dan pembersih orgnya:)

Mama Gee said...

takpelah mamy...
semua yg jadi ni ada hikmah..pro and cont...rsnya mamy dh ambil tindakan yg betul...mmg syg dgn rumah snediri...tp pkr positif je..apa2pun rumah tu tetap rumah kita kan..satu hr nnti mesti kembali lg kt situ.. :)

Mimy Hamid said...

anganan kita sama tp tula now dah tak kisah..syukur Alhamdulillah dengan apa yang di miliki

bunga_rose said...

wah seronok la penyewa tu, dah siap ada kabinet dapur.. harap dapat penyewa yang pandai jg harta rumah la kan..