Monday, October 29, 2012

Kek kukus coklat mudah

Khas utk tetamu sayang cik riri dan cik dada mamy buatkan kek kukus coklat utk kudap-kudapan .. lepas makan sup daging korban bolehlah makan kek coklat ni pulak :)

Simple yg amat - pakai sukat guna cawan - jd tak payah pening kepala nak timbang sukatan.. aku ni jenis bebal slow sikit ..  kalau direction sukat pakai gram2 nih..boleh konfius ..ok,sebelum tu nak ucap terima kasih kt cikwan sbb dialah bg resepi kek kukus nih.. :)

Tapi kalau rajin google je resepi kt sana lg mcm2 versi ada..ikut suka hati masing-masinglah ya :)

Bahan-bahan A

  1.  susu cair
  2. susu pekat
  3. serbuk koko
  4. gula
  5. minyak masak ( terpulang nak guna minyak jenis apa)
  6. esen vanila
Cara-cara
satukan bahan kt atas tu masak atas api sederhana - sebati je angkat.


Bahan B
  1.  1 cawan tepung
  2. 3 biji telur
Mix kan telur - campurkan tepung sedikit-sedikit - kacau sampai rata masukan bahan A tadi - gaul rata masukan dalam bekas sesuai dan kukus selama 1/2 jam .

utk toping ;
  • double boil kan mentega 1 sudu , coklat bar , dan susu pekat 
  • cair je terus tuangkan atas kek..pastikan kek td sejuk ya sebelum tuang ;)
sukatan utk toping ni agak-agak sendiri lah ye..aku tak guna sukatan pong..

 kek kukus coklat mamyharraz

Alhamdulillah semua pun suka dan enjoy je makan kek buatan aku hari tu .. kira 2 hari berturut jugaklah buat kek kukus coklat nih.. tu maknanya boleh di terima tekak lah kan :")

happy read ;)

21 comments:

Kesuma Angsana said...

wah best nitq share ye

♥cikmOt♥ said...

wahh...simplenya mamy...tapi cam biasa...tiada keberanian mimpi tak bermakna...eh????

Rasp said...

simple tapi sodap....
resepi terbaeeek nie sis....
i cukup suka kalo resepi sempoi2 nie....
thx for sharing....

Kakcik Nur said...

Yang penting - mudah dan sedap. :)

munna said...

mudahnya..... boleh cuba nanti ni....

Nieyl said...

nieyl baru je makan raya aritu...sbb adik ipar buat...hehehe~sedaaaapppp

Kakzakie said...

Kakak baca resepi dan tengok kek gebu macam nak makan je rasa..

Qhaifa Nur said...

mmg mudah dan sedap ni....

fiza said...

Sedapnya. Resipi pon simple.

Daddy Ziyyad said...

gebu & menarik kek kukus tu :P

Rosidah Binti Muhamad said...

Eh..senang nyer..nak buat jugak la nanti...

AiNuN FaUzI said...

Ini la kek coklat yg menitiskan air liurkuuuu.. Hehehehe...

ellynadyra said...

sedapppppppppp pernah try skali

syariza09 said...

kalo 2 hari berturut2 buat kek ni, kira dasyat la tu...mesti kek ni terlampau sedap..bukan org tua jer suka, budak2 lagi la bertambah suka...kakal makan bertambah dak

lieyalatif said...

mmg nampak mudah kak...yg penting tgk dari gambar akak ni nampak moistnyeeee.....topping berkilat2 tu sedap tuh....teliur kite menengoknyer...kat opis lieya pun ade akak tu jual kek coklat ni kak....sebekas 10 hengget....

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ermm sangat sedap..nanti nak try kek coklat kukus tu....

wahida said...

dah lama tak buat kek kukus coklat ni...

aku pun kalau buat kek ke apa ke, aku tak suka resepi yg pakai gram ni, sbb mak jemah konfius, kalau sukat pakai cawan aku suka sgt...laju je nak try resepi...

norhidana said...

sedapnyer... akak pun suke bt kek coklat kukus gini, mudah n ringkas je... sedap tu sudah tentu... pastu akak suke tambah keju n kulit sunkist, sedap bau harum

Cho Zila said...

nampakpun moistjer... baguih bagi langkah demi langkah cara buatnyer... dulu akak berblogni sebab suka kat blog yang bagi langkah mudah memasakni...

atty's said...

tq yati..mudah nmpk resepi yg yati kasi..

SURIA AMANDA said...

waaaaa...amik resepi eh..walau aku tau aku tangan bangku..tp aku nak jugak buat nanti..