Monday, October 22, 2012

Shark fin soup ;)

Alhamdulillah hari ni hari kedua berpuasa ganti ..semoga keimanan dan kekuatan sentiasa bergabung dari masa ke semasa .. saja nak kejar buat siap-siap.. bila dah settle baru lega .

Mood org berpuasa biasalah kan? ngengada..tp tak mengapalah ngengada utk tekak sendiri jd oklah kot..kalau dgn org nak buat ngngada memang mintak penampa lah kot  -__-

Biasanya makan kat hotel before serve menu utama .. depa ada hidang sejenis soup yg dipanggil shark fin soup atau nama melayu sup sirip yu ;) ramai yg tak suka.. tapi bagi aku sedapnya lahaiiiiiii soup nih..tp bila masa pulak nak ke hotel semata-mata nak makan soup ni kan? .. T_T

Teringat kt kak julie sbb dia pernah buat - call minta resepi terima kasih kakak iparku sayang bagi resepi kegemaranku for ever nih *love*

 OK.. mari nak share resepi semalam ;)



 Bahan-bahan :
  1. 2 cawan air
  2. 1 kiub ayam knorr
  3. 1 tin jagung creamer
  4. 2 sudu tepung jagung dikacau dgn air
  5. 1 sudu kecil sos tiram
  6. 1 biji telur
cara-cara :

  1. Didihkan air , masukkan kiub - menggelegak je air masukkan jagung dlm tin - curahkan tepung jagung ,sos tiram - kacau seketika , tutup api dapur.
  2. Kemudian telur di kacau-kacau masukkan dlm soup kacau sebati - SIAP!
Bila baca bahan-bahan takde pun shark fin nya kan ? celah manalah aku nak dptkan shark fin tu
jd resepi ala-ala pun jadilah kan =P tihehehe tp ko percayalah soup nih sebijik rasanya mcm shark fin soup tu .. resepi ni pun paling cincai sbb takde cendawan butang , takde isi ketam , takde isi ayam kalau ada cukup lengkap bahan lg meletop ko punya soup nih ;)

Ok, selamat berpuasa hari yg kedua utk diri sendiri :D

happy read ;)

16 comments:

Rasp said...

rupa dah memang mcm shark fins soup dah sis....
mesti sedap utk buat berbuka kan...
tengok lah kalo kerajinan i malam nie, nak gak buat utk berbuka....
tapi betul lah sis....
bila posa nie godaan dia mcm2 kan...

Kesuma Angsana said...

sedapnyer, tq share resepi yek

Qhaifa Nur said...

suka hirup sup....
sedapnya...

♥ Wina ♥ said...

itulah..tercari² jugak shark fin dalam resipi eehehehehhh

Daddy Ziyyad said...

ahahahaha..patutlah masa saya baca list bahan2 nya, takde pun SHARK!

:: Mrs.Eady :: said...

yg simple la sedap beb!nyummm nyummm!!

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

ermm sedap..sekali sekala makan sop gini memang best...

Bazilah (^0^) said...

nmpk yummmmyyy :) bazi merasa mkn shark fin masa chinese new year je lah sbb big bos belanja mkn hehehe

LiYa HaNiF :: said...

pernah makan tp tak pernah lak tahu resepinya... hehe rupanya senang juga yerk resepinya...

ieda said...

akak x pernah makan
dan setiap kali makan di hotel , akak selalu tgk aje org makan ..
rugi kann
tapi x leh telann huhuh

Nida Husna said...

tak pernah buat sup mcm ni. boleh try ni =)

norhidana said...

heheheh bukan ke ada jual shark fin dlm tin? heheeh (ada ke?hentam saja)

heheheh jd lah ek ala2 pun

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sup...sedapnyer kak :)

Nong Andy said...

aku baru nak komen..

" mesti arwah Steve irwin-crocodile hunter- marah kat kau sebab ko masak sirip yu"

Tapi.. eh? mana shark pin tu? hahahaha... aku maafkan kau ajalah sebab memperdayakan aku dgn tajuk itu hehehehe..

aku pong sebenranya suka makan shark pin sup! fish maw sup! sweetcorn with crab meat soop dan semua yang sama waktu dengannya hahaha... ko ni buat aku lapar ajalah :D

munna said...

tak pernah makan pun...tgk pic adalah.... nampak mcm dah serupa mcm shark fin soup je

mummy alisha said...

buh isi ayam pun menarik jugak kan..