Tuesday, June 19, 2012

Ketupat Sotong

Lepas baca entry CIKMOT tentang resepi ketupat sotong..
terus aku pasang niat mahu buat!! teringin yg melampau menguasai diri =P
resepi yg cikmot bg tu sgt mudah aku nak paham..bahan2 pun tak kelirukan gegurl..
teruslah terhasilnya menu ketupat sotong :D
tengkiu izan share resepi warisan ni kt mak harraz entry awk;) 

Selama ni tak terfikir pun nak try buat. ingatkan payah..rupanya senang je..
ewahh..senang ko kata ya =P tu pun berpeluh nak ikut step by step siap print resepi :")
sambil prepare bahan masak sambil baca resepi ;)

yeayy ni rupa ketupat sotong dah sedia utk dimakan ;)
sedapppppp okeh! tak percaya sudahhh ;P hehe
 resepi mmg ikut bulat-bulat dari entry cikmot..takde satu step pun derhaka ;P

 Hanim ada minta resepi kt facebook 
jadi mehlah kita share lagi sekali resepi ketupat sotong yg sedap nih ;)
bahan-bahan :
  • sotong segar
  • beras pulut
  • santan
  • gula merah/kabung ke sukatilah k ;)
  • bunga lawang
  • bwg merah
  • daun pandan
  • garam
  • lidi
cara-cara:
  • masakan beras pulut dgn santan -agak masak sumbatkan dlm sotong-kemaskan dgn pencucuk lidi
  • susun sotong dlm periuk-masukkan semua bahan-bahan-tgg sampai masak-rasakan garam-
 mudahkan resepi tu..
ok nnt nak beli sotong lagi bolehlah buat sekali lagi ;)

 jemput makannnnn ;)
hehe jgn ditanya apa fungsi tiga ekor kucing tu 
 kucing tu sebagai props jew..

sekian saja citer ketupat sotong yg marveles :)
happy read ;)

15 comments:

miloais milo said...

iols tak penah makan nok sotong sumbat ni...
tho teringin jugak....

Kesuma Angsana said...

my MIL selalu buat.. x brp gemar sbb manis ler for me

mamyharraz said...

miloais:try sekali mesti suka :)

kesuma: ya rasa manis..tu yg sedap ;)

Rasp said...

ooooo rasanya manis ek...
i kalo manis kureng skit sis...
prefer pedas-pedassssss...

mama tim said...

whoa..sedap tu yati..adehh dahla puasa nih..dugaan..

mama tim said...
This comment has been removed by the author.
LiYa HaNiF :: said...

aduhh mmg tk pernah dengar lagi nama resepi nie... nmpak cam senang tp nk buat tu aduhaiii masanya cam susah je hehe

♥cikmOt♥ said...

cayalah mamy...tabik spring...sekali buat dah menjadi...lepas ni leh buat lagi dan lagi...
senang kan...bukan susah mana pung...hehehe

wahida said...

aku tak pernah mkn lagi menu ni nok...

tapi lately ni mmg ramai betul blogger duk update pasal ketupat sotong ni...huhu...buat aku terliur jer...

kakcik said...

Nampak sedap tapi akkcik belum 'berani' nak cuba makan. :)

ieda said...

wah2 dah menjadi nie
akk nak try jugak lah yat ..
sedapp kan
nak2 manisss tuu
kalau sotong segar lagilahh ;)

Nieyl said...

first time tahu de soto ketupat nie...nice..leh cube gak nie... :)

ellynadyra said...

lama gila x mkn benda alah ni, last mkn kt kelantan

munna said...

selalu buat yg kuah hitam sebab ada tambah gula merah ... blm pernah buat yg kaler ni... nanti boleh cuba resepi yg ni pula

ummi_norseha said...

wah sedapnye..terliur ibu...slm knl..:)ada masa jln2 ke blog ibu yer