Sunday, June 17, 2012

wiken dikampung Gelok,Lenggong

Hujung minggu yg lepas unplan *ter*ikut atok dan nenek kakal balik kampung ;) cikngahlah mengajak..kebetulan suami cikngah ada aktiviti..pastu baba kakal pulak ada duty jadi ada baiklah jugak kita ikut atok dan nenek balik kampung! WeEhOoOooooOOoo ;)

Biasanya atok kakal memang akan balik kampung 2 minggu sekali..atok ada kebun limau yg nak kena pantau - meracun-kutip buah limau-mcm2lah aktiviti kebun yg atok buat :)

Celik je mata pagi-pagi dah ada kt kampung...bestnyaaa hirup udara segar :)
Aktiviti sabtu pagi
  • Breakfast ramai2 kt pekan Lenggong
  • Jalan-jalan kat pekan sehari Lenggong
Nak masuk tengahhari kami berempat (mamy,harraz,cikngah dan nenek) ke Kuala Kangsar melawat onyang Harraz :) luang masa kt situ sekejapan pastu ke Lembah Kuala makan mee kicap ;)
 sambil makan sambil nikmati pemandangan sungai Perak ;)
 Datang Kuala tak sah kalau tak makan mee kicap ;)

 Cikngah minum air jagung-sedap -

Puas pusing bandar Kuala kami patah balik balik Lenggong ~

Aktiviti malam
  • Makan malam dgn family kat Rest House Lenggong :)
 Order mcm-mcm menu sampai senak perut nak ngabiskan =P

 Kat rest house ni buffet pun ada kalau nak..murah,sedap pulak tu..kami tgk set lunch utk satu kepala rm6 jer..masakan lauk-pauk kampung.murah giler kan? nyumss

tapi lunch kami tak makan kt sini sbb ada menu masakan kampung yg terbaik nenek kakal akan sediakan utk kami satu family ;)

Aktiviti hari ahad
 Pagi lepas bfast..terus kepekan Lenggong cari bahan masak utk makan tegahhari...pastu singgah rmh maklang (adikmak) kebetulan deme ada jual durian kampung.apalagi ambik peluanglah makan sambil tolong jual =P hewheww tp yg lebihnya makanlah ;)
 mari-mari singgah beli durian ;)

bumbung biru tulah rmh tuan durian ;P

Yang dijanjikan menu lauk masakan kampung dari nenek kakal ;)

  • daging bakar
  • sup daging
  • ulam pegaga
  • ulam jantung
  • ulam pucuk ubi
  • sambal pecit ikan+limau
  • ulam petai rebus
  • pencuci mulut tghhari smlm durian! 
heaven melampau okeh! makan sambil lap peluh tebaik sgt :))

sambil taip terus rindu kampung halaman ~
 Pic ni je berjaya diambil sbb terlampau eksaited nak mengadap mkn ;)

Nota: semalam hari bapa...tiada ucapan pun utk ayah sbb kami bukanlah biasa dgn sambutan gini..namun jauh dari sudut hati ayah+kami tau kami (anak-anak) saling menyayangi satu sama lain...utk suamiku juga tiada sebarang ucapan namun kasih sayang yg tebit dr lahiriah kami tau saling memerlukan dan sayang menyayangi :) setiap org berbeza kan.

utk ayah : terima kasih ayah sbb jadikan hujung minggu kali ni gembira sgt :)
utk suami: terima kasih abg sepeninggalan sy 2 hari ni rmh licin berkilat! siap tersusun kemas..terus hati rasa gembira :)

happy read ;)

18 comments:

izan mama mia said...

org lenggong ker?..wah dekatlah dengan kampung saya, gerik...menu semua tu buat saya rindu nak balik gerik....

kakcik said...

Dari seminggu ke seminggu kakcik bercadang nak balik ke Kuala, tapi masih belum sampai juga. :(

Mama Gee said...

memang best kan layan masakan lauk pauk kpg...nyum3

:: Mrs.Eady :: said...

duriannnnnnnnnnn..........

ratu siput said...

mmg rindu nak dok kg sehari dua tp nan ado kg dah.sian ratu.kalau ada pun kg CK tp tak bestlah sbb nak kg sendiri.ehehe.tunggu mil n fil dok kg lah baru merasa...sebab aritu dorang plan pas fil pencen nk dok kg dah...

Wanieys said...

wah bestnyer dpt blk kg...mcm2 ada di kg kan hihihi

bunga_rose said...

dari stat sampai abis sume gambo makanan... telan air liur je tengok... sedapnyeeee... terutama doyan.. gulp!!! nak jugakkkkkk hahaha

Riri Yoorin said...

memang best klu dapat balik kg kan :)

miloais milo said...

iols tak penah makan mee kicap
walopon iols orang perak... hukhukhuk

balik kampung memang best kan?
nak plak - mak masak - walopon biasa2 aje menunya...
tetap sedap hingga makan bertambah2!

syariza09 said...

tgk n3 mammy sambil lap2 air liur yg menitik..kebetulan pula ari ni posa..mmg terbaik semua menu tu.
mmg best & bahagia tak terhingga kalo dpt makan sambil tlg jual buah doyan tu..lenkali ajak la sy tlg sama, dh lama x pekena buah doyan ni.. (*_*)

tahniah..mamy dh jd usahawan tart..cayok..cayok

mamyharraz said...

izan: ya kpg sy kt gelok sebelum grik..kalau nak ke grik mesti kena lalu highway ni ;)

kakcik:harap ada rezeki kakcik nak balik kpg nnt ya :)

mamagee: mmg best ;)

mrseady:jemput makan ;P

ratusiput: ya ratu mmg best ada kpg sendiri sbb tu sy tak pernah jemu nak ikut balik..walau kematu berjam-jam nak menyampai sekali pun tak pernah serik :)

waniey:ya semua ada :)

bunga:hehe akk tgk balik pic tu semua pun teringin semula haha camatu =P

riri: mmg best sgt :)

miloais:kena try tau kak sbb sedappp :D lokasi kt depan sg perak,lembah kuala kangsar :)

mamyharraz said...

sya: maaf buat awk terliur hehe takpa kuatkan iman k ;)

terima kasih atas sokongan awk juga -hug-

wahida said...

nok, mee kicap tu mee goreng ke nok?

mama tim said...

wooo...best nya balik kampong..byk aktiviti plak tu yati..lupa kat kl jap kan heheh

izan mama mia said...

kalu gelok...mmg dekat sanngat dah ngan kg saya...best tu...nnt cerita pasal makan ikan bakar kat tasik raban,,..best gak...

Mimy Hamid said...

seronok giler kg mamy...serius best...kakal hepi la tu ...

ellynadyra said...

nampak sedap lk mee kicap

mamyharraz said...

wahida: mee tu dia celur kendian letak serbuk kari +kicap pekat..masa nak mkn tu kena gaul..pastu mkn dgn hirupan sup :) sedappp nok!

mamatims: ya.rasa nak menetap kt sana ;P

izan:kita berjiranlah kalau gitu kan? nnt balik gerik singgahlah Gelok boleh kita jumpa-jumpaan ;)

mimy: mmg seronok..kakal lglah tak nak balik sini sbb suka dpt main pasir hehe

elly: mmg sedap! ;)