Monday, November 14, 2011

Hanya Menumpang Hidup..

 Dari semalam emosi mcm tak stabil..rasa nak marah jeee...ptg balik keje smlm..kakal dah kena sedas dgn aku! gerammmm tak pasal2 budak kecik tu kena marah kaw-kaw...haaa tu lah padah takmo mandi..pastu dah mandi ko boleh tergedik-gedik hayun towel sambil main-main campak barang mainan...ohhh sgt cool kan? mmg kenalah..tp tak kena debok dgn aku..tp cuma kena marah... tau takut! sory sayang mamy kadang ter emosi... lepas dah marah aku pulak yg menyesal =P ok,ok lepas ni mamy akan cool down ~ niat mamy hanya mahu yg terbaik utk mu anak..harap awk faham :)

Ok, rasa menyesal dah cover dgn bwk dia jln2 mlm td :) (kami tido rmh makayah)

Balik tu..dok lah berbual dgn mak..mak baru balik dari surau..mak terkilan,sedih..sbb ada "manusia" bersingkap angkuh  kt surau tadi..marahkan mak sebabnya mak bagi mkn kucing-kucing yg ada kt surau..tak cukup dgn tu.."manusia" tu buang segala whiskas&friskies yg mak simpan kt situ..sampai hati :( bukan buang dlm tong sampah..tapi "manusia" itu buang di LOJI NAJIS! mungkin tanda protes.. sampai hati...masa "manusia" itu sound mak..mak terkedu..sbb mmg tak sangka..

Ini bukanlah kali pertama mak dok bg mkn kucing-kucing terbiar makan..tp dah bertahun-tahun..sejak dulu.. kucing-kucing yg ada dlm kawasan surau dan kwsan parking..mmg dah rutin mak..sehari dua kali mak jamu kucing-kucing tu makan..kami adik beradik pun dah terbiasa..kalau mak tak ada ( cth: mak balik kpg) kamilah yg akan bg kucing2 ni mkn..kalau kami tak bagi..ada anty cina ni yg sama-sama tolong bg mkn kucing..ya..anty cina bukan melayu! kaum lain pun tau hargai binatang kesayangan Nabi s.w.t.

Okey, kalau ya pun tak setuju (bukan semua org sukakan kucing)..tak bolehkah tegur secara berhemah?bukan secara terang-terangan yg boleh buatkan hati mak aku rapuh? smlm lepas mak cerita.."manusia" tu komplen kucing-kucing terbiar yg ada dlm kwsan surau buang najis merata-rata sampaikan dia persoalkan sapa yg nak bayar bill yg banyak nnt?..ikut logik..bukan ke kalau nak buang najis kucing kambus tanah?..


..ikutkan emosi mahu saja bersemuka dgn dia dan minta bill tu nnt kami settlekan!..tp tak baikkan begitu?..rasionalnya "AKU HANYA BERTADAH TANGAN DAN BERDOA" biarlah Allah yg tentukan..


Dari Ibnu Umar ra bahwa rasulullah saw bersabda,”Seorang wanita dimasukkan kedalam neraka karena seekor kucing yang dia ikat dan tidak diberikan makan bahkan tidak diperkenankan makan binatang-binatang kecil yang ada dilantai.” (HR. Bukhori) ~sumber google~


INI JUGA SUMBER DARI GOOGLE( SEKADAR RENUNGAN BERSAMA)

Moralnya..sesiapa saja yg sakiti hati ibuku samalah dia menyakiti hati aku! tak kiralah siapa "manusia" itu..utk mak.."mak jgn risau..kebahagian mak akan kami jaga dan semaikan..biarlah org lain tak hargai dan hormati mak tapi kami ( ayah,along&suami,angah&suami,abg,harraz) sentiasa ada bersama susah senang mak sampai bila-bila..ini bukan janji tapi PASTI!!

 Kintan kucing peliharaan keluarga kami..sayangnya kami pd kintan hanya Allah yg tahu.

Ingatlah..siapa juga kita..KITA tetap sama si sisi ALLAH S.W.T. 
Jadi, selagi ada hayat apalah salah kita sesama kita berkongsi ruang yg ada ini utk sama-sama menumpang hidup.. kerana kita semua "HANYA MENUMPANG HIDUP DI BUMI ALLAH INI".

Yang baik semua datang dari Allah..yang buruk dtgnya dari diriku sendiri..Wallahhualam..

happy read ;)

13 comments:

Mimy Hamid said...

emosi gak ni...bab kucing pantang hakuuuuuuuuuu....sy takleh mamy bab kucing ni coz sy ada kucing yang selalu dtg umah nak makan...dia tak kaco pun nak bermanja je...even mak sy pun garang ngan kucing takde la sampai nak halau kucing tu...makan ttp bg...kesiannn dia

mama ieqa said...

Mamy - manusia ni memmang kan sis.... kalo x mau buat baik jgn la dengkikan org.... Kucing tu pon makhluk Allah gak....

syariza09 said...

manusia tu bercakap ikut sedap mulut tanpa pikir apa2 kesan..dia x pikir apa yg mak mamy buat tu satu kerja yg mulia & x smua org leh buat mcm mak mammy...x perlah..pembalasan ke atas dia ttp ada.

ratusiput said...

taktaulah kan camne nk kelaskan org2 skang ni.nilai2 murni dh smakin hilang kat dorang sebaliknya dorang lg bangga bila dapat buat cmtu.kdg2 tu bukan budak2 muda tp dah tetua.camne budak muda nk buat contoh kan...

Softtouch [Hanim] said...

pelik ngan org tu.yelah tegurlah kalu xsuka ni main protes mcm tu jgk..sy kan xfaham ngan org yg xsuka kucing nie...

sian mak akak...sabar ye makcik..jgn dilayan ngan org mcm tu...saiko kot dia

:: Mrs.Eady :: said...

oh..kalau mcm ni ku pun hangin!

Cik Ina Do Do Cheng said...

cik ina paling menyampahlah kalau orang merungut pasal haiwan.bodoh sangat lah merungut haiwan yang tak berakal, sampai nak kecikkan hati orang tua atau sesiapa saja. cik ina pun pernah tulis dlm blog hal ni.harap org yg merungut pasal haiwan tu insaf.sabau ye.dah jangn tension lagi.

munna said...

tadi ada kawan tag gambar kucing kena pijak sampai mati...mmg tak sanggup tgknya.... munna sefamily mmg suka kucing ..kat rumah ni pun banyak kucing

wahida said...

walaupun aku ni bukan penggemar kucing, tak pernah bela pun, tapi tak gamak nak buat kucing sampai mcm tu sekali...dia pun makhluk gak...nak mkn minum...

yg aku tak faham tu, bil apa yg dia maksudkan tu...confuse la...
nak basuh najis pun kena bil yg besar ke? adoi la...

mama tims said...

ish..ish..ada lg manusia cenggitu eek..
sedangkn nabi pon pernah bg seekor anjing minum,wpon ia binatang yg haram....inikan kucing..

Lelaki Ini said...

kat rumah..
ada byk giler kucing!

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

la kesiannyer...sanggup betul dier buat cam tu...

rasp said...

as salam...tq follow blog i...i follow u balik :)

isk isk isk...kenapa lah masih ada manusia leh bersikap gitu....