Friday, April 20, 2012

Manggo Lassi

 Hari tu kan ada minum manggo lassi kt kayu nasi kandar sedap.

okey meh kita try & error manggo lassi versi sendiri ;)
hari tu sambil minum sambillah mengkaji apakenbenda mamak tu letak dlm manggo lassi nih haihh sedap sgt....suruh kwn kaji jugak bersama-sama..nnt senang aku nak tanya deria rasa dia ;P
 Dapat agak-agak apa yg terkandung kita belasah je guna
  1. Buah mangga segar - masam ke manis ikut sukati ko ;)
  2. yougurt - plain tak pe perisa mangga pun takpe  tp kali ni aku guna yg plain sbb tu je yg ada ;)
  3. Susu kotak duthlady - pilih yg full krim baru kick ;) yg low fat tak sedap hihii
  4. Blender 
Cara-cara = campurkan je kesemua bahan campur sikit air sejuk -blend sampai halus-siap
 Hasil - memang sedap! sedap yg sendiri buat dr yg kat kedai mamak hari tu ;P hewhew

ok hujung minggu ni kita try&error buat barli pulak.Insyaallah kalau rajin...sebab hari tu mkn kt ole-ole bali sedapnya lahaiiii air bali tu.

sekian minggu yg padat dgn citer masakan dari sayer ;) bulan Mei ni cuti masak sebulan! sbb abg askar kursus sebulan maka kita takyah balik rmh sendiri dok je tumpang rmh mak :D

happy read ;)

14 comments:

syariza09 said...

terangkat tu tgk air mammy ni. pasni nk try la, tp nk kena cuci blender betul2 la kang terasa cili pula, maklum la ada blender satu jer.

rasp said...

pernah gak buat air manggo nie...
tapi bukan lassi lah kan...
manggo biasa jer...

if nak try u blend manggo + kuib2 ais + air skit utk senang nak blend and if nak manis tambah gula skit...tak yah tambah pun xper sis...sbb manis buah mangga tu kan...

dah blend semua minum lah...cam slurpee gitu...sedappp...ermmm kalo nak kick lagi, dah blend tu, letak ler whip cream kat atas tu....mmg yummy aaa sis hehehehe

mamyharraz said...

sya: sy selalu blend cili kt rmh mak hehe ngelat sbb takmo blender pedas :P

sisrasp: tq share resepi yg super duper kraving tu.baiklah nnt sy try buat :) sambil baca resepi dah terbayang kesedapan nya :") nak try nak try :D

bella hamzah said...

sedapna manggo lassi ni terliur saya... heheh saya suka kalo yang berasaakan yogurt ni mmg sdp!

Daddy Ziyyad said...

rasa rasanya mmg itu lah resepi nya..wife saya pernah try buat dulu...cuba variety kan buah nya..guna strawberry ke...sedap jugak :P

ieda said...

Ermmm sedappp nyeee :-) akk x pernah buat layie nie, sedappp tgk dah sampai ke tekak nie ekekeke

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya kak.....boleh cube ni...teringat air mango kat rest insaf jln tar..sedap giler..

ariana said...

oh..akak pernah try..tp tak buh yogurt..patut lah kurang kick hehe.
Kalau nak buat air buah lain, tukar je lah kan..strawberi ke, jambu ke..Boleh lah akak try sekali lagi ni..

wahida said...

okey...aku pun nak buat gak...tengs bagi resepi....

Riri Yoorin said...

pergh sedap nie..lauk2 tu pon tak kurang hebat :) bila boleh datang merasa :)

mamaNoriz said...

oooo gitu cara uat mango lassi ek...
nmpak cam sennag...nk try la...

tpi jap...

ada sambal petai ke lauk tu?

arghhh tidak!
sodap nya!

bunga_rose said...

wahhhhh sedapnyeeee rase cam nak cube jeee

kakchik@ella said...

ooooo .. gitew eh cara2 membuatnya. baru KC tau.

GreenJade said...

kite intai2 masak sambal petai dia tu..hihihihi

sjk pegnen asyik la ngidam petai...x puas2 mkn petai..sabo aje lah..