Thursday, July 12, 2012

Spagheti - senang dibuat ;)

Spagheti kegemaran utk selamanya..menu yg aku pertama kali masak benda alah nih laaa.senang.bajet pun tak banyak..kalau tak reti masak pun confirm sedaplah! ;)

Bahan-bahan ;

  1.  Spagheti - sukati nak yg lonjong?gemok?leper? sukati ko! tp aku pilih yg ada tulis spagheti =P RM4.99
  2. Sos spagheti - ni terpulanglah kehendak memasing nak prego ke apa ke kalau ikut aku mmg beli yg murah saje dan paling penting tgk tanda halal,date expired ok? :D RM4.39
  3. Cendawan - aku pilih yg tin RM3.19
  4. Daging cincang - RM6.49 - ada 2 keping dlm ni
  5. Bawang holand sebijik 
  6. Tomato sebijik
  7. 2 keping cheese 
Cara-cara - Tumis bwg dgn butter-masukkan daging sekeping -tuang sos spagheti-masukkan cendawan,cheese,tomato-siap ;)
 Taklah pro mana tp oklah kan semua ckp sedap :3 < ikon hidung kembang.

ok,ok bukan niat apa-apa saja letak resepi senang nih..yelah aku dulu mula2 nak belajar masak punyalah google resepi..jumpa semua yg rumit...taulah budak baru belajar masak ni kalau bahan tak cukup lengkap mesti down pastu malas dah nak masak (akulah tu) -sampai satu masa kawan ada bgtau..kalau nak masak jgn ikut resepi buku sgt sbb dlm buku selalu bahan yg dibagi terlalu detail-   tapi ikut apa bahan yg ada kt rmh/bajet kita -nnt pepandailah kita renovet sendiri ;)



happy read ;)

33 comments:

Nieyl said...

sedapppnyerrr...nieyl sgt2 suke... hehe~cuti nie nak wat laaa..hihihi

miloais milo said...

betul lah tu nokkk... jangan terlalu ikut resepi kekdahnya...
pepandai lah ubah resepi ikut apa yg ada kat dapur...
kalo nak ikut semua - sesak napas gak kekdahnya!
hahahahaha

Masya said...

nyum² sedappp feberat sy tu...

Rasp said...

yummylicous... dapnya...
i pun cam u sis...
suka oter oter resepi...

i pernah masak sekali jer spag nie...
then tak buat dah...
sebabnya tekak famili i nie semua lain2 when it comes to pasta...
so bila masak takat 2 org jer yg makan tak hengat...
tak syiok lah kan....
so kalo memasing nak makan pasta...
gi kedai jer, kompom lain2 jenis pasta yg diorder hehehehe...

mamyharraz said...

niel: try.mesti best.

miloais: ya kak..kalau ikut resepi detail mau parah..mana nak cari benda yg takde tu.

masya: sedap sgt kan.

rasp: kak,situasi sy pun sama..suami langsung tak suka..jd kalau nak makan kena ada geng baru sy masak.

atty's said...

kty pun buat spagetti style kty sendiri..sbb kty mesti nak pedas2 skit..

tp sos ngn mushroom kita serupa.. :)

Bazilah (^0^) said...

semalam baru mkn mlm dgn spagetti hehehe. bazi biasa guna sos prego. Kimball sedap tak kak?

♥cikmOt♥ said...

memang senang kan..tapi bila nk buat tu tak tau la...huwaaa

Wanieys said...

wah spaghetti...my peberet...wani suka juga buat spaghetti ni....sedapnyer tgk

Mama Gee said...

buat sendiri kadang2 lg puas makan..hehe semua leh kita campakkan dlm tu

mamyharraz said...

kty: buat sendiri mmg puas hati kan kak :)

bazilah: kimball sedap.sama je rasa dgn prego tu.akk beli sbb murah hehe

cikmot: yg senang ni lah selalu lambat je nak buat hehe

wanieys: kann..samalah kita :)

mamagee: ya betul tu..boleh letak apa je.best kan mama :D

norhidana said...

mmg sedap n mudah kan spageti...akak suke gune kimball gak, pastu gune daging burger...

Qhaifa Nur said...

setuju, spagheti senang dibuat...

lieyalatif said...

betul2...lieyapun kalo buat mesti cam akak buat nie...kalo dok google resepi kemain lagi payah...maksud lieya rumit laa dgn mcm2 bahan....lieya pun buat style akak nie...lagi senang...yg penting rase same ajek kan kak heheeheheh

kak, ni kalo mia mija nampak ni sure die pakse lieya buat...dah lame tak masak spegeti nieh....

mamyharraz said...

norhidana: ya.sedap&mudah :)

qhaifa: kannn :)

lieya: tulah kan..kalau ikut resepi asal manalah akk nak cari erogano lah parsley lah sbbsemua tu mana akk ada T__T sbb tu kalau nak msak akk ceri yg simple..kalau menjadi bersyukurnya :)

oo kegemaran mia mija jugak ya :)

Encik Zaharin said...
This comment has been removed by the author.
Encik Zaharin said...

mudah dimasak senang diBAHAM :)

mamyharraz said...

encikzaharin: ya.betul tu.

fiza said...

Sedapnya. Saya sbelum ni pon tak tau nak masak spagheti gak, tapi bila 1st time buat...senang jer rupanya. Suka pakai sos preego.

mamyharraz said...

fiza:senang kan?..ya sos tu apa2 pun sedap ;)

maszmadi said...

nampak sedap nyum nyum... hurm kalu masz pon same, apa yang ada dalam esbok, tu jek lah yang diguna untuk masak, janji ada rasa n hubby n anak boleh makan... hehe

mamyharraz said...

maszmadi: senang kalau ikut bahan yg kita ada kan mas :)

munna said...

first time buat sphagetti dulu terus dpt pujian.... jawabnya selalulah munna masa ni..mmg mudah dah ringkas je

syariza09 said...

betul tu, msk ikut bajet bhn kt rumah jer, senang.

tambah cheese dlm spageti lg la bertambah nyum2 kan

NEKCIK said...

salam mamyharraz..sesekali cuba buat spagheti sardin pulak..pakai bunga kantan hiris halus,sedit daun kesom,sedikit cili padi potong..tumis macam biasa..ni resipi tekak melayu...

mamyharraz said...

munna: ya sy ni dpt pujianlah lg hebat dok nak buat kahkah :3

sya: cheese mmg sedap pastu berat pun sedapppp je naik sobs sobss

nekcik: tq share resepi.take noted!nnt sy try buat ya :)

Kesuma Angsana said...

simple2 pun tapi memng sedap nih!

mamyharraz said...

kesuma: ya simple dan sedap :)

azievee said...

Sedap tp hubby tekak org kampung. x penah pun buat spageti sbb x de org makan...ngeee

Mooniqueen said...

Selalu makan spageti MQ dgn anak je... Husband tak makan... Tapi betul tu ikut tekak sendiri lagi sedap... Salam perkenalan... Follow u..

Softtouch [Hanim] said...

betul kak spagethi paling senang.....yg simple tulah kdg2 sedap..yelah selalu mkn yg berat skali skala kena simle mcm ni mmg laju je lah mkn

Riri Yoorin said...

memang sedap kadang2 tu kita tokok tambah benda lain ehehe

Mimy Hamid said...

sangat senang..okay nnanti ada masa cuba ek..